Ziua 699. Distrugeri masive și peste 70 de victime la Kiev și Harkov. Rusia neagă că a atacat civili, dar se laudă că și-a atins toate țintele (Foto & Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 699</span>. Distrugeri masive și peste 70 de victime la Kiev și Harkov. Rusia neagă că a atacat civili, dar se laudă că și-a atins toate țintele (Foto & Video)

Ziua 699 de război a adus atacuri masive cu zeci de victime în Kiev, Harkov și Pavlograd. În total, rușii au lansat 41 de rachete din care ucrainenii au reușit să doboare doar 21.

În capitala ucraineană cel puțin 22 de persoane au fost rănite și distrugerile sunt semnificative. Numărul victimelor ar fi fost mult mai mare, dar focosul unei rachete a fost găsit neexplodat într-un apartament.

În Harkov au fost bombardate blocuri, case, școli și cel puțin 6 oameni au murit și peste 50 au fost răniți. Salvatorii caută supraviețuitori sub dărâmături, după ce intrarea unui bloc a fost complet distrusă.

Situația e similară și la Pavlograd, în regiunea Dnepropetrovsk, unde sunt 4 victime și au fost avariate două școli și un bloc, dar și mai multe case și panouri solare. Alimentarea cu gaz și curent în Harkov și Dnepropetrovsk e întreruptă în urma atacurilor.

Despre aceste atacuri, Kremlinul susține că a vizat mercenari străini și dă vina pe rachetele sistemelor de apărare antiaeriană pentru distrugerile în zone rezidențiale: „Armata noastră nu lovește zone rezidențiale și civili, spre deosebire de regimul de la Kiev. Asta este diferența fundamentală dintre armata noastră și cea a regimului de la Kiev”.

Șeful Cancelariei lui Zelenski, Andrei Ermak, a făcut un apel către Occident să trimită arme, avertizând că dacă e arătată slăbiciune azi, mâine rachetele rușilor vor zbura spre orașele vestice.

De altfel, Guvernul de la Kiev pregătește legislația pentru a suspenda toate rutele de transport cu Rusia pentru 50 de ani și se așteaptă ca și alte state să urmeze exemplul.

Pe de altă parte, Bruxelles-ul a decis, momentan la nivelul miniștrilor de Externe, să permită folosirea activelor rusești înghețate în urma aplicării sancțiunilor pentru a ajuta Ucraina. Autoritățile ruse estimau că în jur de 300 de miliarde de dolari ai Băncii Centrale de la Moscova au fost înghețați în țări occidentale de la startul invaziei. Majoritatea banilor sunt în Europa.

ADVERTISING

Iar în Rusia patriarhul Kirill a propus un plan pentru creșterea natalității - scutirea de la mobilizare a taților cu cel puțin 3 copii.

Situația pe front

  • Atac cu peste 20 de victime la Kiev - Rusia a lansat un atac cu 20 de rachete asupra Kievului, fiind raportate numeroase explozii în capitală și împrejurimi. „Explozii în oraș! Detalii mai târziu. Nu părăsiți adăposturile!”, a transmis primarul Vitali Kliciko, în timp ce deputatul Irina Gerașcenko a povestit pe Telegram cum a trăit experiența: „Explozii puternice, casa noastră … tremura”. Mai multe mașini au luat foc în Kiev și mai multe clădiri au fost avariate. Cel puțin 22 de persoane au fost rănite. 13 au avut nevoie de spitalizare, inclusiv 3 copii. Numărul victimelor ar fi fost mult mai mare, dar focosul unei rachete a fost găsit neexplodat într-un apartament. Resturile unei rachete au căzut și pe acoperișul unei grădinițe, fără a provoca un incendiu sau victime.
  • Peste 50 de victime la Harkov - Un atac masiv a vizat și Harkovul. Primarul Ihor Terekov a spus că „au avut loc deja mai multe explozii”. Intrarea unui bloc de apartamente a fost complet distrusă, salvatorii caută supraviețuitori sub dărâmături. Cel puțin 6 oameni au murit și 51 de persoane au fost rănite, inclusiv mai mulți copii, cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani, iar alimentarea cu curent a orașului a fost întreruptă. Una dintre rachetele rușilor a lovit o conductă de gaz.
  • Distrugeri și victime la Pavlograd - Atacuri au avut loc și în regiunea Dnepropetrovsk. O persoană care era într-o piață a orașului Pavlograd a murit și alte trei au fost rănite. Au fost avariate două școli și un bloc, dar și mai multe case și panouri solare.
  • Ucraina a doborât jumătate din rachetele rușilor - În total, Rusia a lansat în atacurile din primele ore ale zilei de 23 ianuarie 41 de rachete, din care forțele ucrainene au reușit să doboare doar 21.
  • Rusia susține că nu atacă civili, dar că și-a atins toate țintele - Agenția rusă TASS susține că în Harkov trupele ruse au atacat mercenari străini care luptau pentru Ucraina și că distrugerile în zone rezidențiale au fost făcute de rachetele sistemelor de apărare anti-aeriană ale ucrainenilor. Și de la Kremlin, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a insistat că Rusia nu atacă civili: „Ne continuăm operațiunea militară specială și armata noastră nu lovește zone rezidențiale și civili, spre deosebire de regimul de la Kiev. Asta este diferența fundamentală dintre armata noastră și cea a regimului de la Kiev”. Ministerul Apărării a transmis la rându-i că a lansat un „atac cu arme de înaltă precizie” și că „toate țintele au fost atinse”.
  • Alertă în Polonia - Polonia a ridicat avioanele de la sol în urma atacului puternic lansat de Rusia asupra Ucrainei, temându-se că rachete rătăcite ar putea ajunge din nou pe teritoriul său.
  • „Rachetele rușilor vor zbura spre orașele vestice” - Șeful Cancelariei lui Zelenski, Andrei Ermak, a făcut un apel către Occident să trimită arme, după atacul masiv asupra capitalei ucrainene: „Nu suntem doar o fortăreață. Avem nevoie de arme. Din nou, teroarea rușilor cu atacurile asupra civililor și lovituri asupra clădirilor rezidențiale. Lumea trebuie să înțeleagă că această teroare nu poate fi oprită decât prin forță. Și lumea mai trebuie să-și amintească faptul că acum rachetele rusești zboară deasupra Ucrainei, dar dacă arăți slăbiciune azi, mâine vor zbura spre orașele vestice”.
  • „Teroare deliberată” - Și Zelenski a comentat cel mai recent atac masiv al Rusiei: „Operațiunile de salvare continuă după încă un atac împotriva orașelor și oamenilor noștri - teroare intenționată asupra clădirilor rezidențiale din Kiev, Harkov, Pavlograd. Din păcate, sunt și morți și răniți. Condoleanțe tuturor familiilor și prietenilor".
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Banii rușilor - ajutor pentru Ucraina - Miniștrii de Externe ai UE au căzut de acord să permită folosirea activelor rusești înghețate în urma aplicării sancțiunilor pentru a ajuta Ucraina, a anunțat șeful diplomației europene Josep Borrell. Autoritățile ruse estimau că în jur de 300 de miliarde de dolari ai Băncii Centrale de la Moscova au fost înghețați în țări occidentale de la startul invaziei. Majoritatea banilor sunt în Europa.
  • Ucraina taie legăturile cu Rusia 50 de ani - Guvernul de la Kiev a propus suspendarea tuturor rutelor de transport cu Rusia pentru 50 de ani. Totodată, Ucraina închide și cerul pentru rezidenții ruși și nu permite navelor sub steag rusesc să intre în apele sale teritoriale sau în porturile ucrainene. Este interzis și ca cetățeni ruși să fie angajați pe nave ucrainene.
  • Șeful NATO nu simte amenințarea războiului - În timp ce de la Berlin ministrul Apărării avertizează că Rusia va ataca NATO în 3-5 ani, iar șeful armatei norvegiene crede că acest lucru se va întâmpla în 2-3 ani, șeful NATO Jens Stoltenberg spune că nu vede „o amenințare imediată la adresa niciunuia dintre aliați”.
  • Luni critice pentru Ucraina - Purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby, spune că următoarele câteva luni vor fi critice pentru Ucraina, în condițiile în care rușii atacă în permanență și rezervele de muniții ale Kievului sunt golite. Kirby a cerut Congresului să grăbească decizia privind ajutorul pentru Ucraina, arătând că Rusia primește sprijin de la Iran și Coreea de Nord.
  • Wagner, Prigojin și sosiile lui Putin - Șeful spionajului militar din Ucraina, generalul maior Kirilo Budanov, a susținut, într-un interviu pentru Financial Times, că gruparea Wagner nu a fost desființată și a lăsat să se înțeleagă că este posibil ca și Evgheni Prigojin să fie încă în viață: „Wagner există. Și vorbind de Prigojin, nu m-aș grăbi cu concluziile. Nu spun că nu e mort sau că e mort. Spun că nu există nicio dovadă că el este mort”. Budanov a reluat și tema „sosiilor” folosite de Putin, arătând că analiștii GRU studiază fizionomia, „lobii urechilor, distanța dintre sprâncene și așa mai departe” și observă diferențele: „Nu este chiar atât de dificil. Puteți face ușor asta singuri”.
  • Ruşii pun baze nucleare în Egipt - Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi au lansat construcția unei noi unități la centrala nucleară El-Dabaa din Egipt, a informat Ria Novosti. Construcția este realizată de corporația de stat rusă Rosatom. Centrala va consta din patru unități de putere cu o capacitate combinată de 4,8 gigawați.
  • CIA caută agenţi ruşi - CIA a difuzat un nou mesaj video în limba rusă, prin care încearcă să-i convingă pe ofiţerii ruşi de informaţii să schimbe tabăra şi să lucreze ca agenţi dubli pentru Washington. Detalii AICI
  • Rusia se apără la ONU - Rusia a dezminţit marţi la ONU acuzaţiile Ucrainei, ale justiţiei internaţionale şi ale unor organizaţii neguvernamentale conform cărora ar fi deportat pe teritoriul său mii de copii ucraineni. Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului ceruse luni Moscovei să dea explicaţii privind afirmaţiile că au avut loc astfel de deportări. Viceministrul rus al Muncii, Alexei Vovcenko, şeful delegaţiei ţării sale, a răspuns că "din februarie 2022, Federaţia Rusă nu a fost implicată în deportarea unor cetăţeni ucraineni pe teritoriul său". El a mai afirmat că "aproximativ trei milioane de rezidenţi din Ucraina, printre care şi copii, au fost acceptaţi în Federaţia Rusă", unde "majoritatea copiilor au venit cu familiile sau tutorii lor; au fost instalaţi în adăposturi temporare sau la apropiaţi de-ai lor". Oficialul a adăugat că sunt în curs verificări privind situaţia a "peste 5.000 de copii".
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Planul lui Kirill să crească natalitatea - Patriarhul Kirill cere să fie interzisă mobilizarea bărbaților care au trei sau mai mulți copii, față de legea curentă care îi include doar pe tații cu 4 sau mai mulți copii. „Ca să salvăm poporul și să stimulăm natalitatea în Rusia, cred că e important să fie interzis la nivel federal mobilizarea pe timp de pace a taților cu 3 sau mai mulți copii”.
  • Criminali și violatori liberi - Un rus din Primorie care fusese condamnat la 24 de ani de închisoare pentru crimă și viol s-a întors acasă liber după trei luni pe front în Ucraina. El a stat mai puțin de un an în închisoare, după ce violase și o ucisese în august 2021 pe Anna Koșulko, o femeie de 37 de ani, mamă a doi copii. După ce a comis fapta, el i-a furat mașina femeii, s-a dus să-și schimbe hainele și apoi s-a dus la plajă cu prietenii.
  • Navalnîi forţat să asculte muzică pro-Putin - Opozantul Alexei Navalnîi a fost plasat în izolare timp de 10 zile într-o închisoare aflată la aproximativ 60 km de Cercul Polar. E pentru a 25-a oară când a fost plasat în izolare și a petrecut deja 283 de zile în astfel de condiții, spune avocatul său. Navalnîi a declarat că a fost forțat să asculte un cântăreț pop pro-Putin în fiecare dimineață, la ora 5.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇