Ziua 684. Atac aerian de proporții în Ucraina. Bombă lansată accidental de ruși, în zona deja ocupată. Un colonel rus a murit după ce a călcat pe o mină

Ziua 684. Atac aerian de proporții în Ucraina. Bombă lansată accidental de ruși, în zona deja ocupată. Un colonel rus a murit după ce a călcat pe o mină

În ziua 684 de război, Ucraina primeşte un crâmpei de veste bună de peste ocean.

Parlamentarii americani au ajuns la un acord preliminar pentru a finanța guvernul federal pentru 2024. Acest acord nu se referă şi la solicitarea de ajutor financiar pentru Ucraina, însă arată dorinţa ambelor partide de a negocia, în timp ce un grup bipartizan de senatori lucrează la o înţelegere care să prevadă ajutorul pentru Kiev în contrapartidă cu nişte schimbări referitoare la politica de la frontierele SUA.

În schimb, ruşii au lansat de dimineaţă un vast atac cu rachete în toată Ucraina, lovind clădiri rezidențiale și industriale și provocând mai multe victime. Un bilanţ provizoriu anunţă cel puţin 4 morţi şi 33 de răniţi.

Forțele ucrainene au distrus 18 din cele 51 de rachete lansate de ruși, au anunțat forțele aeriene, semn că acum se simte puternic lipsa de muniţie pentru interceptoare.

Totuşi, de la începutul războiului, apărarea antiaeriană a Ucrainei a interceptat cu succes 25 din cele 63 de rachete hipersonice Kinjal (pumnal) lansate de Rusia. Moscova susținea că racheta aceasta e prea rapidă pentru a fi interceptată, dar iată că nu e aşa.

ADVERTISING

Pe front poetul ucrainean Maxim Krîvţov a murit la doar 33 de ani. Krîvţov a fost printre participanții la Revoluția EuroMaidan şi fusese voluntar în armată şi în Donbas, în 2014.

Iar în regiunea Lugansk ocupată, un avion de război rus a lansat accidental o bombă asupra orașului Rubijne. Liderul instalat de Moscova în regiune, Leonid Pasechnik, spune însă că bomba cu focos puternic exploziv nu a provocat victime, iar „experții lucrează la neutralizarea muniției”. Incidentul are loc la doar șase zile, după ce Rusia a aruncat accidental muniții peste satul Petropavlovka din regiunea Belgorod.

Situaţia pe front

  • Atac masiv la prima oră a dimineţii - Ruşii au bombardat de dimineaţă mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv clădiri industriale din Harkov și o casă din orașul Zmiiv. O femeie de 62 de ani a fost găsită moartă sub dărâmături. Harkov a fost lovit de patru ori de dimineață şi în oraş a izbucnit un incendiu, a declarat primarul Ihor Terekov. Cinci explozii au fost auzite în Zaporojie, unde rachetele au lovit în apropierea clădirilor rezidențiale din oraș. Forțele ruse au atacat şi la Krivoi Rog și Novomoskovsk în regiunea Dnipropetrovsk, ucigând o persoană și rănind încă 25, inclusiv cinci copii, a informat guvernatorul regional Serhii Lysak. Au mai fost raportate explozii în Dnipro și Hmelniţkîi.
  • Mai puţin de jumătate dintre rachete au fost distruse - Forțele ucrainene au distrus luni 18 din cele 51 de rachete lansate de ruși, au anunțat forțele aeriene. Rusia a mai lansat şi peste noapte 32 de rachete de croazieră, precum și opt drone „Shahed” (dronele au fost toate doborâte). „Infrastructura critică, facilități industriale civile și militare au fost atacate”, susţin forțele aeriene. Nu toate rachetele rusești care nu au fost doborâte au reușit să-și atingă țintele, a adăugat armata ucraineană.
  • Pumnalele interceptate - De la începutul războiului, apărarea antiaeriană a Ucrainei a interceptat cu succes 25 din cele 63 de rachete hipersonice Kinjal (pumnal) lansate de Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yurii Ihnat. În 2022, președintele american Joe Biden a descris racheta ca fiind „imposibilă de oprit”. Fabricile care produc racheta Kh-47M2 Kinjal folosesc piese importate din mai multe țări UE. Moscova susține că racheta atinge o altitudine de 20 km și folosește o traiectorie balistică la viteze de până la Mach 10, făcând-o prea rapidă pentru a fi interceptată. Dar aceste afirmații nu s-au dovedit exacte pe câmpul de luptă.
  • Colonel rus ucis de o mină - Colonelul rus Arman Ospanov a murit după ce a călcat pe o mină, a declarat Anton Gerashchenko, consilier în cadrul ministerului ucrainean de interne, citând canalele rusești de pe aplicația Telegram. El a precizat că Ospanov avea o funcție de conducere în cadrul Forțelor Aeropurtate Rusești și vizita teritoriile ocupate din Ucraina pentru a ridica moralul trupelor. „Acolo, el a călcat pe o mină și a murit”, a scris Gerashchenko.
  • Poet ucis pe front - Poetul ucrainean Maxim Krîvţov, în vârstă de 33 de ani, a fost ucis în prima linie, a anunțat asociația scriitorilor. Potrivit PEN Ucraina, mama poetului a confirmat decesul acestuia pe rețelele de socializare. Krîvţov a fost printre participanții la Revoluția EuroMaidan – unul dintre evenimentele cruciale din istoria Ucrainei moderne care a pus capăt guvernării președintelui pro-Kremlin Viktor Ianukovici – în 2013-2014. Apoi, s-a alăturat Forțelor Armate ca voluntar, după ce Rusia a început războiul în Donbas. În 2022, când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, poetul „s-a întors în prima linie.
  • Ruşii dau din greşeală cu bomba - În regiunea Lugansk ocupată, un avion de război rus a lansat accidental o bombă asupra orașului Rubijne. În timp ce se afla într-o misiune de luptă, avionul militar rus a lansat o bombă FAB-250, într-o „descărcare de urgență”, susține liderul instalat de Moscova în regiune, Leonid Pasechnik. El spune însă că bomba cu focos puternic exploziv nu a provocat victime. Locuitorii caselor din apropiere au fost evacuați. „Un grup de anchetă al Ministerului de Interne, precum și reprezentanți ai Ministerului pentru Situații de Urgență și ai biroului comandantului militar, lucrează la fața locului”, a spus Pasechnik. Potrivit lui, „experții lucrează la neutralizarea muniției”. Incidentul are loc la doar șase zile, după ce Rusia a aruncat accidental muniții peste satul Petropavlovka din regiunea Belgorod.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Veste bună din SUA - Parlamentarii americani au ajuns la un acord preliminar pentru a finanța guvernul federal pentru 2024. Acest acord nu se referă şi la solicitarea de ajutor financiar pentru Ucraina, însă arată dorinţa ambelor partide de a negocia, în timp ce un grup bipartizan de senatori lucrează la o înţelegere care să prevadă ajutorul pentru Kiev în contrapartidă cu nişte schimbări referitoare la politica de la frontierele SUA.
  • Papa vorbeşte de crime de război - Papa Francisc a abordat conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina în discursul său anual adresat diplomaților. El a declarat că „lovirea fără discriminare” a civililor este o crimă de război. „Evenimentele din Ucraina și Gaza sunt o dovadă clară. Nu trebuie să uităm că încălcările grave ale dreptului internațional umanitar sunt crime de război și că nu este suficient să le semnalăm, ci și necesar să le prevenim”, a explicat papa Francisc.
  • Corupţie cu veste antiglonţ - Un fost ministru adjunct și doi foști oficiali ai Apărării au fost puşi sub acuzare pentru deturnare de fonduri în valoare de 25 de milioane de dolari, prin achiziționarea de veste antiglonț de proastă calitate, a informat Procuratura Generală de la Kiev. Doi dintre suspecți sunt fostul ministru adjunct al Apărării Viaceslav Şapovalov și fostul şef de la Departamentul Achiziții de Stat Bogdan Kmelnîţki, care se află în prezent în arest pentru alte acuzații de corupție. Suspecții ar fi achiziționat 50.000 de veste de calitate scăzută, inutilizabile pentru armată, în 2022. Echipamentul a fost cumpărat de la o companie cu sediul în străinătate, ai cărei proprietari sunt cetățeni ruși.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇