Ziua 678 Noi atacuri puternice în Kiev. Rușia și-a bombardat din greșeală un sat. Turcia nu lasă în Marea Neagră dragoarele de mine britanice

<span style="color:#990000;">Ziua 678</span> Noi atacuri puternice în Kiev. Rușia și-a bombardat din greșeală un sat. Turcia nu lasă în Marea Neagră dragoarele de mine britanice

Ziua 678 de război a debutat cu noi atacuri puternice ale rușilor. Numeroase explozii au fost auzite la Kiev, dis de dimineață. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că bucăți de rachete au căzut într-un parc.

Și oraşul Harkov a fost supus unui atac masiv cu rachete. O persoană a fost ucisă şi 20 sunt rănite. Clădiril rezidenţiale, clădiri comerciale şi alte infrastructuri civile au fost avariate, iar maşinile au luat foc.

Forțele ruse au atacat și patru localități situate în regiunea Sumî, a anunțat administrația militară a regiunii. Au fost înregistrate peste 68 de explozii. Cel puțin două persoane au murit după ce o dronă Shahed a lovit o clădire rezidențială cu două etaje din localitatea Esman.

Obuzele rusești au rănit o femeie de 44 de ani în suburbiile orașului Herson.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut marţi bombardarea accidentală a unui sat din vestul Rusiei, nu departe de graniţa cu Ucraina, dar a precizat că nu au existat victime, ci doar şapte clădiri distruse.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că ideea că Rusia a câştigat războiul este doar o "percepţie" şi că în realitate Moscova încă suferă pierderi grele pe câmpul de luptă. În căutare de resurse şi de sprijin occidental, el a arătat că centrul de greutate al războiului trebuie să se mute acum în Crimeea şi Marea Neagră.

ADVERTISING

De asemenea, el a avertizat că, dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, Putin își va apropia războaiele de Occident și „vă va mânca la cină cu tot cu UE, NATO, libertate şi democraţie”.

Totodată, Zelenski a vorbit cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, despre problema consolidării securităţii Ucrainei. Volodimir Zelenski l-a informat pe Justin Trudeau cu privire la consecinţele atacurilor ruseşti cu rachete şi drone "Shahed" care au vizat oraşe şi sate ucrainene.

Situația pe front

  • Alerte în toată Ucraina - Autorităţile ucrainene au declanşat alertele aeriene pentru întreaga ţară din cauza ameninţării reprezentate de bombardierele ruseşti.
  • Explozii la Kiev - Numeroase explozii au fost auzite la Kiev, marți dimineață, după un atac al rușilor cu rachete și drone. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că bucăți de rachete au căzut într-un parc. Cel puțin 10 persoane au fost rănite. Cu puţin timp înainte, forţele aeriene ucrainene au emis un mesaj de alertă pe Telegram. "Kiev - staţi în adăposturi. O mulţime de rachete se îndreaptă spre voi”, au transmis forţele aeriene.
  • Harkov fost atacat cu rachete - Oraşul Harkov a fost supus unui "atac masiv cu rachete", a declarat primarul Ihor Terehov. O persoană a fost ucisă şi 20 sunt rănite, a anunţat şefului administraţiei militare regionale, Oleh Sînehubov. "Clădiril rezidenţiale, clădiri comerciale şi alte infrastructuri civile au fost avariate, iar maşinile au luat foc", a adăugat Sînehubov. Peste 20.000 de persoane sunt în prezent lipsite de electricitate în Harkov ca urmare a loviturilor din regiune, a mai spus oficialul.
  • Atac în regiunea Sumî - Forțele ruse au atacat patru localități situate în regiunea Sumî, a anunțat administrația militară a regiunii. Au fost înregistrate peste 68 de explozii. Cel puțin două persoane au murit după ce o dronă Shahed a lovit o clădire rezidențială cu două etaje din localitatea Esman. O altă persoană a fost rănită în atac, potrivit armatei. Esman, care are peste 1.000 de locuitori, este situată la aproximativ 21 de kilometri sud-vest de granița dintre Rusia și Ucraina.
  • Atac și în Herson - Obuzele rusești au rănit o femeie de 44 de ani în suburbiile orașului Herson, a informat șeful Administrației Militare a orașului, Roman Mrochko. Femeia se afla în casă în timpul atacului.
  • Rusia a lansat 99 de rachete - Rusia a lansat marţi dimineaţă "99 de rachete de diferite tipuri" asupra Ucrainei, dintre care 72 au fost doborâte de apărarea aeriană, a declarat comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi. Forţele ucrainene "au distrus 72 de ţinte aeriene", dintre care zece rachete hipersonice Kinjal şi trei rachete de croazieră Kalibre, precum şi 59 de proiectile de croazieră Kh-101, Kh-555 şi Kh-55, a anunţat el pe Telegram.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rusia și-a bombardat din greșeală un sat - Ministerul rus al Apărării a recunoscut marţi bombardarea accidentală a unui sat din vestul Rusiei, nu departe de graniţa cu Ucraina, dar a precizat că nu au existat victime. Rusia a efectuat lovituri masive împotriva Ucrainei marţi dimineaţă, în jurul momentului acestui incident. Referindu-se la "explozia accidentală a unor muniţii" transportate de un avion al forţelor aeriene în jurul orei 09:00 (06:00 GMT), ministerul a transmis agenţiilor de presă ruse că o explozie a zguduit satul Petropavlovka, în regiunea Voronej, la 150 km de Ucraina. "Nu există răniţi, dar au fost constatate distrugeri la şapte clădiri", a declarat guvernatorul regional Aleksandr Gusev pe Telegram, adăugând că unii locuitori au fost luaţi în grijă de centre de primire.
  • 9 rachete la Belgorod - Rusia a doborât marţi nouă rachete ucrainene deasupra oraşului şi regiunii Belgorod, în apropiere de graniţa cu Ucraina, iar două persoane au fost rănite, au anunţat Ministerul Apărării şi oficiali regionali.
  • Rusia suferă pierderi masive - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu publicat de revista The Economist că ideea că Rusia a câştigat războiul este doar o "percepţie" şi că în realitate Moscova încă suferă pierderi grele pe câmpul de luptă. În căutare de resurse şi de sprijin occidental, el a arătat că centrul de greutate al războiului trebuie să se mute acum în Crimeea şi Marea Neagră. Zelenski a mai spus că nu există semne reale că Rusia ar fi interesată de pace şi că orice indiciu că doreşte să poarte negocieri înseamnă că a rămas fără arme şi soldaţi. De asemenea, el a avertizat că, dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, Putin își va apropia războaiele de Occident și „vă va mânca la cină cu tot cu UE, NATO, libertate şi democraţie”.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Turcia nu lasă în Marea Neagră dragoarele de mine britanice - Turcia a anunţat marţi că nu va permite tranzitarea Bosforului către Marea Neagră a celor două dragoare de mine pe care armata britanică le-a oferit Ucrainei, întrucât trecerea acestor nave contravine Convenţiei de la Montreux, semnată în anul 1936. „Turcia a considerat imediat drept război operaţiunea militară specială a Rusiei împotriva Ucrainei, prin urmare, conform prevederilor Convenţiei de la Montreux, a închis strâmtorile pentru navele militare ale celor două părţi aflate în război (Rusia şi Ucraina)", argumentează preşedinţia turcă. Cele două dragoare de mine - din clasa Sandown - donate Ucrainei de către Regatul Unit sunt nave relativ mici, având 52 de metri lungime, 10,5 metri lăţime şi un pescaj de 2,3 metri. Aceste dimensiuni se încadrează în cele autorizate pentru navigaţia pe canalul Rhin-Mein-Dunăre pentru a fi astfel transportate pe Dunăre până la Marea Neagră, dar înălţimea lor nu permite trecerea pe sub podurile acestei căi navigabile.
  • Zelenski a vorbit cu Trudeau - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau. Cei doi au discutat despre problema consolidării securităţii Ucrainei, care a fost din nou supusă unui atac aerian masiv din partea Rusiei în ultimele două zile. Volodimir Zelenski l-a informat pe Justin Trudeau cu privire la consecinţele atacurilor ruseşti cu rachete şi drone "Shahed" care au vizat oraşe şi sate ucrainene.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇