Ziua 655 de război Atacuri cu morți în zone rezidențiale. Creștere alarmantă a infecțiilor rezistente la medicamente. Zelenski a vorbit cu Orban. Biden îl invită la Casa Albă

<span style="color:#990000;">Ziua 655 de război</span> Atacuri cu morți în zone rezidențiale. Creștere alarmantă a infecțiilor rezistente la medicamente. Zelenski a vorbit cu Orban. Biden îl invită la Casa Albă

Atacuri ale Rusiei au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în zone rezidențiale din Ucraina, în regiunile Harkov, Donețk și Herson, unde au provocat moartea a patru civili și rănirea a altor șapte.

De asemenea, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA atrag atenția, într-un raport, că spitalele şi unităţile sanitare din Ucraina se confruntă cu o ”creştere alarmantă” a infecţiilor rezistente la medicamente. Autoritățile medicale susțin că este necesară consolidarea urgentă a capacităţii de prevenire, detectare şi răspuns la rezistenţa antimicrobiană pentru a salva vieţi în Ucraina şi pentru a limita răspândirea internaţională.

Și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost văzut vorbind pentru scurt timp cu premierul ungar Viktor Orban, în timp ce participau la învestirea preşedintelui argentinian Javier Milei. Presa ucraineană a speculat că cei doi s-ar putea întâlni la Buenos Aires pentru a rezolva diferendele privind candidatura Kievului la aderarea la Uniunea Europeană.

ADVERTISING

Spre seară, am aflat că președintele SUA, Joe Biden, l-a invitat pe Volodimir Zelenski marți, la Casa ALbă, să discute despre urgențele Ucrainei.

Și Serbia a finalizat duminică un interconector de gaze cu Bulgaria, care va permite ţării vecine să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze şi să îşi reducă dependenţa de Rusia. "Astăzi schimbăm harta energetică a Europei. Acest interconector este important pentru întreaga regiune. Războiul din Ucraina ne-a făcut să ne gândim la relaţii de bună vecinătate şi sprijin", a spus președintele bulgar Rumen Radev.

Iată cele mai importante evenimente în războiul din Ucraina de duminică, 10 decembrie, ziua 655 de la începutul războiului:

  • Întâlnire și cu liderul republican al Camerei Reprezentanților - Volodimir Zelenski se va întâlni marţi la Washington și cu liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, la Capitoliu, potrivit unei surse citată de AFP. Republicanii blochează un important pachet de ajutor pentru Ucraina, cerând concesii semnificative în privinţa politicii migratorii a Statelor Unite în schimbul votului lor pentru adoptarea unui pachet de ajutor.
  • Zelenski la Casa Albă - Preşedintele american, Joe Biden, l-a invitat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, să vină marţi la Washington pentru a discuta despre "nevoile urgente ale Ucrainei", a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citată de AFP. "În contextul în care Rusia îşi intensifică atacurile cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, cei doi lideri vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei şi despre importanţa vitală a sprijinului continuu al SUA în acest moment critic", a declarat Karine Jean-Pierre, în timp ce Congresul american blochează adoptarea unui nou ajutor pentru Ucraina.
  • Zelenski a vorbit cu Orban - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban au vorbit pentru scurt, duminică, în timp ce participau la învestirea preşedintelui argentinian Javier Milei, se arată într-o înregistrare video de pe canalul YouTube al Senatului argentinian, transmite Reuters. Nu au fost disponibile imediat detalii despre ce au discutat. Presa ucraineană a speculat că cei doi s-ar putea întâlni la Buenos Aires pentru a rezolva diferendele privind candidatura Kievului la aderarea la Uniunea Europeană.
  • Atacuri cu morți în zone rezidențiale - Patru civili ucraineni au fost uciși și șapte au fost răniți, în urma unor atacuri asupra unor zone rezidențiale în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, scrie The Guardian. Atacurile au avut loc în regiunile Harkov, Donețk și Herson, a scris pe X Gyunduz Mamedov, un fost procuror general adjunct al Ucrainei. 12 case, o instituție de învățământ și facilități de infrastructură au fost avariate.
  • Creștere alarmantă a infecțiilor rezistente la medicamente - Spitalele şi unităţile sanitare din Ucraina se confruntă cu o ”creştere alarmantă” a infecţiilor rezistente la medicamente. Răspândirea rezistenţei antimicrobiene – care apare atunci când bacteriile, viruşii, ciupercile şi paraziţii nu mai răspund la medicamentele care le tratează – reprezintă o ”criză urgentă” în Ucraina, potrivit raportului, publicat la sfârşitul săptămânii de Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA. ”În Ucraina, confluenţa ratelor ridicate de rezistenţă antimicrobiană de dinainte de război, o creştere a prevalenţei rănilor traumatice şi presiunea legată de război asupra unităţilor de îngrijire a sănătăţii duce la o detectare crescută a organismelor multirezistente la medicamente”, scriu cercetătorii, care atrag atenția că este necesară consolidarea urgentă a capacităţii de prevenire, detectare şi răspuns la rezistenţa antimicrobiană pentru a salva vieţi în Ucraina şi pentru a limita răspândirea internaţională.
  • Zelenski participă la învestirea lui Milei - preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, participă duminică la ceremonia de învestire a preşedintelui ales al Argentinei, Javier Milei, a anunţat Kievul, citat de AFP. Javier Milei, un outsider politic, a promis că va schimba clasa politică din Argentina şi a câştigat alegerile la sfârşitul lui noiembrie. Zelenski l-a felicitat şi cei doi lideri au vorbit la telefon la scurt timp după alegerea lui Milei. Preşedintele ucrainean i-a mulţumit ulterior lui Milei pentru "sprijinul său clar pentru Ucraina". Rusia ar urma să fie reprezentată la ceremonia de învestire a preşedintelui argentinian de ambasadorul său la Buenos Aires, Dmitri Feoktistov.

Дорогою до Аргентини зустрівся з Прем’єр-міністром Республіки Кабо-Верде. Ця зустріч стала першою в історії двосторонніх...

Publicată de Володимир Зеленський pe Sâmbătă, 9 decembrie 2023
  • Serbia, interconector de gaze cu Bulgaria - Serbia a finalizat duminică un interconector de gaze cu Bulgaria, care va permite ţării vecine să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze şi să îşi reducă dependenţa de Rusia, transmite Reuters. Lansarea acestei conducte, cu o lungime de de 170 de kilometri care face legătura între Novi Iskar, în apropiere de Sofia, şi oraşul Nis din Serbia, permite acesteia din urmă să aibă acces la gazele naturale din Azerbaidjan precum şi la terminalul de gaze lichefiate din portul grecesc Alexandroupolis. Capacitatea conductei este de 1,8 miliarde metri cubi de gaze pe an, aproximativ 60% din necesarul anual de gaze al Serbiei. Comisia Europeană a donat 49,6 milioane de euro pentru construcţia acestui interconector. "Astăzi schimbăm harta energetică a Europei. Acest interconector este important pentru întreaga regiune. Războiul din Ucraina ne-a făcut să ne gândim la relaţii de bună vecinătate şi sprijin", a spus președintele bulgar Rumen Radev.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇