Ziua 635. Atentat cu grenadă și oficiali demiși pentru corupție la Kiev. Bilanț negru pentru flota rusă în Marea Neagră (Foto)

<span style="color:#990000;">Ziua 635</span>. Atentat cu grenadă și oficiali demiși pentru corupție la Kiev. Bilanț negru pentru flota rusă în Marea Neagră (Foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 635 de război a început cu o explozie într-un apartament din Kiev în care au murit un militar ucrainean și o femeie, autoritățile suspectând un atentat cu grenadă, ca în cazul maiorului Ghenadi Ceastiakov, consilierul șefului armatei Ucrainei, care a fost ucis de un cadou exploziv primit de ziua sa la începutul lunii.

Continuă și bombardamentele pe front, rușii provocând moartea mai multor civili, în timp ce zeci de mii de ucraineni au fost lăsați în frig și beznă.

De la Kiev, Guvernul a anunțat o nouă schimbare făcută de Volodimir Zelenski în cadrul conducerii forțelor armate. În plus, doi oficiali de rang înalt din apărarea cibernetică au fost concediați, după ce a fost lansată o anchetă pentru delapidare. Iar președintele a primit vizita secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, care spune că a venit să arate că SUA rămân alături de Ucraina oricât va fi nevoie, în contextul în care în Congres tensiunile pe continuarea finanțării Kievului sunt tot mai puternice.

La Moscova, Guvernul a impus noi reglementări ale Internetului, asigurând întărirea cenzurii dorite de Kremlin. Putin și-a aflat însă și un prim contracandidat la prezidențialele de anul viitor, în persoana ultranaționalistului Igor Girkin. Acesta se află în închisoare pentru discreditarea armatei ruse, dar e departe de a fi un deținut politic. Girkin a condus forțele pro-ruse în estul Ucrainei în 2014, după anexarea Crimeii, și este una dintre cele trei persoane condamnate în absență în Olanda pentru rolul jucat în doborârea avionul MH17 în 2014 și uciderea a tuturor celor 298 de oameni aflați la bord.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Interdicție pentru oficiali din Republica Moldova - Rusia a interzis intrarea mai multor oficiali din Republica Moldova și s-a plâns de măsurile luate de guvernul de la Chișinău de a bloca mass-media rusești înainte de alegerile locale de la începutul acestei luni. O declarație a Ministerului rus de Externe a precizat că ambasadorul moldovean Lilian Darie a fost convocat pentru a fi informat despre această decizie. „Părții moldovenești i-a fost prezentat un protest în legătură cu persecutarea continuă, motivată politic, a presei rusești din Moldova, inclusiv blocarea accesului la site-urile lor de internet", se arată în declarația ministerului.
  • Atentat cu grenadă în Kiev - Un militar ucrainean şi o femeie au murit după ce o grenadă a explodat într-un apartament din Kiev, a anunţat poliţia ucraineană, în incident fiind rănit un bărbat. La locul exploziei, în districtul Dniprovski, s-au deplasat genişti şi anchetatori ucraineni pentru a elucida toate circumstanţele incidentului, fiind suspiciuni de atentat ca în cazul maiorului Ghenadi Ceastiakov, consilierul șefului armatei Ucrainei, care a fost ucis de un cadou exploziv primit de ziua sa, la începutul lunii.
  • Parcare bombardată - Rușii au bombardat parcarea unei firme private din Herson. Doi șoferi au fost uciși și o altă persoană rănită. Clădirea firmei și mai multe mașini au fost avariate.
  • Atac asupra civililor în Sumîi - Autoritățile ucrainene anunță că un bărbat de 51 de ani a fost ucis în orașul Seredina-Buda din regiunea Sumîi, după ce rușii au tras asupra infrastructurii civile.
  • 27 de nave ruse distruse sau avariate - Forțele ucrainene anunță că, de la începutul războiului, au distrus în total 15 nave militare ale Rusiei în Marea Neagră și au avariat alte 12.
  • Rușii lasă ucrainenii în beznă și frig - Zeci de mii de ucraineni au rămas fără electricitate în urma bombardamentelor ruse de peste weekend. În Herson sunt peste 28.000 de civili fără curent, în Donețk 122 de localități sunt în beznă, în Harkov peste 17.600 de oameni, în Liov peste 200 de persoane nu au gaz și în Dnipropetrovsk peste 13.000 de clienți nu au curent.
  • Schimb de cadavre - Corpurile a 94 de soldaţi ucraineni au fost returnate luni pe teritoriul controlat de Kiev, a anunţat Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război. În schimb, Ucraina a transferat trupurile unui număr nespecificat de soldaţi ruşi ucişi în luptă către partea rusă.
  • Nouă schimbare în armata Ucrainei - Zelenski l-a înlocuit pe comandantul Forțelor Medicale ale armatei ucrainene, Tatiana Ostașcenko. Noul șef este Anatoli Kazmirciuk. „A venit timpul să rezolvăm problemele de suport medical pentru soldații noștri. Motivele schimbării sunt evidente pentru oricine luptă în cadrul forțelor ucrainene și pentru toți cei care ajută”, a declarat ministrul Apărării, Rustem Umerov.
  • Oficiali demişi pentru corupţie - Doi oficiali ucraineni de rang înalt din apărarea cibernetică au fost concediați, după ce a fost lansată o anchetă pentru delapidare. Yuri Şcihol, șeful Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor, și adjunctul său Viktor Zhora au fost demiși de guvern, a scris Taras Melniciuk, șeful de cabinet.
  • Șeful Pentagonului, la Kiev - Secretarul Apărării din Statele Unite, Lloyd Austin, a ajuns luni, din nou, la Kiev, în contextul în care în forul legislativ american există o dispută tot mai mare în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina: „Tocmai am sosit la Kiev pentru a mă întâlni cu liderii ucraineni. Mă aflu astăzi aici pentru a transmite un mesaj important - Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina în lupta pentru libertate împotriva agresiunii Rusiei, atât acum, cât și în viitor”.
  • Nou ajutor militar american - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat un nou ajutor militar de 100 milioane de dolari pentru Ucraina. El a promis un sprijin american pe termen lung pe fondul îngrijorărilor legate de sustenabilitatea asistenţei vitale din partea Statelor Unite. Austin a anunţat noul pachet de ajutor după o zi de întâlniri cu oficiali ucraineni, precizând că acesta va include armamente precum arme antitanc şi interceptori de apărare antiaeriană.
  • Ucraina sparge recorduri mondiale - Noul record mondial a fost stabilit de un lunetist al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) care a ucis un soldat rus de la distanța de 3,8 kilometri. Detalii și imagini AICI.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac la Moscova respins - O dronă care se îndrepta spre Moscova a fost doborâtă deasupra Elektrostal.
  • Zeci de atacuri la Belgorod - Guvernatorul regiunii Belgorod acuză ucrainenii că au lansat peste 40 de atacuri cu diferite tipuri de muniții asupra zonelor populate ale regiunii. Guvernatorul rus nu dă detalii despre pagube sau victime, dar spune că au fost vizate infrastructuri ale rețelei de comunicații.
  • Kremlinul întărește cenzura - Un decret semnat de premierul rus Mihail Mișustin prevede continuarea limitării accesului populației la Internet, în încercarea de a controla expunerea la informații legate de război din alte surse în afară de cele dorite de Kremlin, notează în raportul de luni experții Institutului pentru Studiul Războiului. De acum încolo vor fi blocate și site-urile care oferă instrucțiuni despre cum pot fi accesate informațiile de pe site-urile deja blocate.
  • Contracandidat ultranaționalist pentru Putin - Un fost ofițer rus care momentan se află în închisoare sub acuzația că a discreditat armata rusă a anunțat că va candida împotriva lui Putin la alegerile prezidențiale de anul viitor. Igor Girkin, un ultranaționalist, susține că guvernul de la Moscova se teme de candidatura sa, pentru că destabilizează planurile care să-l reconfirme fără incidente președinte pe Putin. Girkin a condus forțele pro-ruse în estul Ucrainei în 2014, după anexarea Crimeii și este una dintre cele trei persoane condamnate în absență, în Olanda, pentru rolul jucat în doborârea avionul MH17 în 2014 și uciderea tuturor celor 298 de oameni aflați la bord.
  • O cântăreață și un comandant ucrainean, most wanted în Rusia - Cântăreața ucraineană Jamala a fost pusă de Rusia pe lista celor mai căutați infractori. E acuzată că a răspândit informații false despre armata rusă. Jamala a câștigat Eurovisionul în 2016, cu un cântec despre deportarea tătarilor din Crimeea pe vremea lui Stalin. Pe lista „most wanted” a Rusiei a fost pus și Serghei Popko, fostul comandant al Forțelor Terestre ale Ucrainei, actualmente șeful administrației militare din Kiev. Nu sunt precizate și acuzațiile care i se aduc.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇