În ziua 610 de război, preşedintele Volodimir Zelenski a cerut liderilor UE reuniţi la Bruxelles ca ţara lui să adere cât mai rapid posibil şi şi-a exprimat speranţa lansării negocierilor de aderare la următorul summit european din decembrie.
”Rusia nu se bate azi pentru a rămâne la Mariupol sau în Crimeea, ci pentru a putea veni la Tartu (în Estonia) sau la Gdansk (în Polonia)”, a spus el.
Pe de altă parte, Kievul a ieşit să dezmintă rapoartele potrivit cărora noul coridor de export pentru cereale prin Marea Neagră ar fi fost suspendat. Firma de consultanță Barva Invest, cu sediul la Kiev, firma britanică de securitate Ambrey și un post specializat, Ukrainian Ports, au raportat că Ucraina a suspendat utilizarea coridorului, din cauza pericolului din partea avioanelor de război rusești și a minelor marine.
Pe front, atacurile rușilor continuă. Au fost bombardate puternic regiunile Herson și Harkov, iar Ucraina intenționează să evacueze sute de copii din apropierea orașului Kupiansk, din nord-estul ţării.
În schimb, Kievul respinge încercările forțelor ruse de a încercui Avdiivka în regiunea Donețk. Soldații ucraineni se apără cu fermitate și provoacă pierderi semnificative inamicului, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor armate ale Ucrainei. El a precizat că în ultimele 24 de ore forțele aeriene ucrainene au lansat șapte lovituri asupra forțelor ruse.
Citeşte analiza Bătălia de la Avdiivka. Când eroismul ucrainenilor nu mai e suficient ca să câștige războiul
Iar Statele Unite susţin că armata rusă execută soldaţii care nu respectă ordinele. "Comandanţii ruşi ameninţă că vor executa unităţi întregi, dacă încearcă să se retragă din calea tirurilor de artilerie ucrainene", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
Cât despre soldații ucraineni, ei au nevoie de arme, iar UE nu va reuși să le furnizeze cele un milion de obuze de artilerie până în martie. UE s-a angajat în luna mai să livreze un milion de obuze pe an Ucrainei. Cu toate acestea, acum, după ce au trecut șase luni, doar 30% din obuzele promise au fost livrate.
În plus, noul premier pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a anunţat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la "ajutor umanitar şi civil".
În schimb, rușii primesc arme din Coreea de Nord. Iar Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud au emis o declarație comună în care condamnă furnizarea de arme de către Coreea de Nord Rusiei pentru războiul său din Ucraina, a anunțat Departamentul de Stat al SUA.
Avansurile de pe front
- Atac Harkov - O femeie de 83 de ani a fost rănită în urma unor bombardamente în satul Podoly din regiunea Harkov. O casă a fost distrusă și alte trei au fost avariate.
- Copil ucis în Herson - Atacurile rusești din regiunea Herson în ultimele 24 de ore au ucis două persoane, inclusiv un copil, și au rănit alte patru, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.
- Copii evacuaţi - Ucraina intenționează să evacueze sute de copii din apropierea orașului Kupiansk, din nord-estul ţării. Forțele de la Kiev au recucerit Kupiansk și zonele învecinate din regiunea Harkov în septembrie 2022, dar Moscova nu a renunțat şi tot încearcă să mute linia frontului. Potrivit AFP, 275 de copii vor fi evacuați din 10 localități, care se află la câţiva kilometri de linia frontului.
- Soldaţi executaţi dacă nu respectă ordinele - Statele Unite susţin că armata rusă execută soldaţii care nu respectă ordinele în războiul din Ucraina. "Avem informaţii că armata rusă execută efectiv soldaţi care refuză să urmeze ordinele (...) Avem, de asemenea, informaţii că comandanţii ruşi ameninţă că vor executa unităţi întregi dacă încearcă să se retragă din calea tirurilor de artilerie ucrainene", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
- Lupta pentru Avdiivka - Ucraina continuă să respingă încercările forțelor ruse de a încercui oraşul Avdiivka, din regiunea Donețk. ”Inamicul nu încetează să încerce să încercuiască Avdiivka, dar soldații noștri se apără cu fermitate și provoacă pierderi semnificative inamicului”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor armate ale Ucrainei, Andrii Kovaliov. El a precizat că în ultimele 24 de ore forțele aeriene ucrainene au lansat șapte lovituri asupra forțelor ruse. Rachetele au lovit trei depozite de muniții inamice, șase unități de artilerie și o stație radar de apărare aeriană. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat anterior pe rețelele de socializare un videoclip, care arată imagini ale loviturilor dronelor ucrainene asupra țintelor rusești.
Situaţia armelor
- Arme pentru Rusia din Coreea de Nord - Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud au emis o declarație comună în care condamnă furnizarea de arme de către Coreea de Nord Rusiei pentru războiul său din Ucraina, a anunțat Departamentul de Stat al SUA. „Astfel de livrări de arme vor crește semnificativ numărul victimelor războiului de agresiune al Rusiei”, se arată în declarație. Moscova a negat un acord cu Phenianul, dar imagini satelitare de la începutul lunii octombrie au confirmat o creștere a traficului feroviar la granița nord-coreeană-rusă. În același timp, instituțiile de presă au raportat că au început livrările de arme.
- Slovacia nu mai trimite arme Ucrainei - Noul premier pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a anunţat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina. "Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar şi civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei", a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliţie asociat cu un partid de extremă dreapta pro-rus.
- Ucraina nu primește toate obuzele promise de la UE - Uniunea Europeană nu va reuși să furnizeze Ucrainei un milion de obuze de artilerie până în martie, au declarat surse pentru Bloomberg. UE s-a angajat în luna mai să livreze un milion de obuze pe an Ucrainei. Cu toate acestea, acum, după ce au trecut șase luni, doar 30% din obuzele promise au fost livrate, au spus sursele. În acest ritm încetinit, UE riscă să nu-și atingă obiectivul. Potrivit Bloomberg, unele țări au cerut în mod privat prelungirea termenului.
- Danemarca va dona Ucrainei material militar în valoare de circa 3,7 miliarde de coroane (495 de milioane de euro), a anunţat joi Ministerul danez al Apărării, reiterând "sprijinul de neclintit" al ţării scandinave pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse. "Această donaţie cuprinde tancuri, vehicule de luptă de infanterie, muniţie de artilerie, drone şi arme de calibru mic", a indicat ministerul într-un comunicat.
Alte informații relevante
- Rusia se bate pentru a venit în Estonia sau Polonia - Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut şefilor de stat şi de guverne UE, reuniţi la Bruxelles, ca ţara lui să adere cât mai rapid posibil şi şi-a exprimat speranţa lansării negocierilor de aderare la următorul summit european, prevăzut la jumătatea lui decembrie. ”Rusia nu se bate azi pentru a rămâne la Mariupol sau în Crimeea, ci pentru a putea veni la Tartu (în Estonia) sau la Gdansk (în Polonia)”, a spus el.
- Se închide coridorul pe Marea Neagră? - Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a negat rapoartele cum că noul coridor de export la Marea Neagră ar fi fost suspendat. „Informația privind anularea sau oprirea neprogramată a coridorului temporar (...) este falsă”, a scris Kubrakov pe X. „Toate rutele disponibile stabilite de Marina ucraineană sunt valabile și sunt utilizate de navele civile”. Firma de consultanță Barva Invest, cu sediul la Kiev, firma britanică de securitate Ambrey și un post specializat, Ukrainian Ports, au raportat că Ucraina a suspendat utilizarea coridorului, din cauza unei posibile amenințări din partea avioanelor de război rusești și a minelor marine.
- Noi sancțiuni pentru Rusia - Un comunicat din partea grupului statelor puternic industrializate (G7), în care va fi anunţată o interdicţie referitoare la importurile de diamante ruseşti, este aşteptat pentru sfârşitul lunii octombrie. Acesta va fi urmat imediat de o propunere pentru un nou pachet de sancţiuni al UE, al 12-lea, vizând Rusia, au declarat pentru Reuters surse diplomatice. "Avem nevoie acum de aprobarea finală din partea G7 înainte de a traduce aceste elemente în texte legale la nivel european", a precizat un diplomat european.
- Moscova critică negocierile din Malta - Rusia a criticat discuţiile de pace, care urmează să aibă loc în Malta, în acest weekend, avertizând că orice discuţii fără participarea sa sunt contraproductive.
- Orban e mândru de el - Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat joi că este "mândru" de contactele sale cu liderul rus Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit luna aceasta în China, în ciuda eforturilor UE de a izola Moscova din cauza războiului împotriva Ucrainei. Viktor Orban a vorbit la sosirea la summit-ul UE de la Bruxelles. "Am dori să facem totul pentru a avea pace. De aceea, ţinem deschise toate liniile de comunicare cu ruşii, altfel nu va exista nicio şansă de pace. Aceasta este o strategie, suntem mândri de ea. Suntem singurii care vorbim în numele şi în favoarea păcii, ceea ce ar fi în interesul tuturor din Europa", a explicat liderul maghiar.