Bijuterii de 60 milioane de euro, furate din Ucraina și vândute în Spania

Bijuterii de 60 milioane de euro, furate din Ucraina și vândute în Spania

Spania a confiscat artefacte antice de aur în valoare de 60 de milioane de euro, furate din Ucraina, după ce hoţii au fost prinşi încercând să le vândă la Madrid, a anunţat luni poliţia spaniolă.

Cele 11 obiecte, în principal bijuterii, printre care se numără coliere, brăţări şi cercei cu modele elaborate, au fost datate în perioada greco-scitică, între secolele al VIII-lea şi al IV-lea î.e.n., conform poliţiei.

Obiectele au fost expuse într-un muzeu din Kiev, capitala Ucrainei, în perioada 2009-2013 şi au fost scoase ilegal din ţară în 2016, a precizat Poliţia Naţională din Madrid într-un comunicat, fără a face public numele muzeului, transmite Reuters.

Artefactele erau însoţite de documente falsificate, conform cărora obiectele ar fi aparţinut Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Trei cetăţeni spanioli şi doi ucraineni au fost arestaţi în cadrul acestei anchete, care a început în 2021, după ce unul dintre obiecte – o centură de aur cu capete de berbec – a fost vândută în cadrul unei vânzări private la Madrid.

ADVERTISING

Acestea urmau să fie vândute la Madrid, potrivit poliţiei, care spune că a început ancheta după ce în 2021 a fost descoperită centura de aur, cumpărată de un om de afaceri madrilen şi depozitată într-un seif.

Această investigaţie a condus la un preot ortodox ucrainean care trăieşte la Madrid şi care, cu ajutorul unui compatriot, "falsificase documentele" care autentificau provenienţa şi proprietatea bijuteriilor, detaliază poliţia.

La acest preot au fost descoperite celelalte zece piese, însoţite de documente în ucraineană, engleză şi spaniolă, menite să faciliteze vânzarea lor.

ADVERTISING

"Erau piese care nu puteau fi vândute prin canalele legale obişnuite, cum ar fi casele de licitaţii", a explicat o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Din acest motiv, ele fuseseră "încorporate în capitalul unor societăţi comerciale create special pentru a le da o aparenţă de legalitate", a adăugat ea.

Cele 11 bijuterii sunt în prezent studiate de experţi de la Muzeul Naţional de Arheologie din Spania şi de la Institutul spaniol al Patrimoniului Cultural.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇