Ziua 575 de război a început cu cel mai amplu atac al rușilor din 15 august încoace, care are loc chiar de Ziua Internațională a Păcii. Mai mult de 40 de rachete au fost lansate asupra Ucrainei, inclusiv a Kievului, provocând morţi şi răniţi, inclusiv copii.
Rusia a marcat, astfel, un an de la mobilizarea decretată de Vladimir Putin, care a vizat peste 300.000 de bărbați. Și, dacă ne uităm la bilanțul acestui ultim an, înțelegem de ce Kremlinul a ținut să facă o demonstrație de forță. Mai multe publicații ruse independente arată că teritoriile pierdute de Moscova în Ucraina în anul mobilizării sunt de 12 ori mai multe decât cele pierdute de Kiev. În plus, unul din 5 soldați trimiși pe front a murit în mai puțin de 2 luni, ceea ce explică și miile de dezertări ce au avut loc în ultimul an.
Și Kievul a vrut să marcheze momentul cu un atac amplu cu drone asupra bazei aeriene a rușilor din Crimeea. Moscova a anunțat că a doborât toate dronele, dar contraspionajul ucrainean susține că au fost provocate pagube consistente, mai ales că pe aerodrom erau 12 avioane de luptă.
O lovitură grea a primit Ucraina de la Polonia, Varșovia anunțând că-și retrage sprijinul militar după ce a fost criticată de Volodimir Zelenski, pe fondul tensiunilor legate de exporturile de cereale. Și ar putea să fie doar prima dintr-un șir mai lung. Slovacia, deși a ajuns acum la un acord cu Kievul pe cereale, ar putea fi următoarea, având în vedere că fostul premier populist Robert Fico este dat ca favorit la alegerile de săptămâna viitoare și aceasta este una dintre promisiunile sale de campanie.
Întreg tabloul zilei a făcut autoritățile de la Kiev să privească cu teamă înspre iarnă, așteptându-se din nou la luni întregi de frig și întuneric pentru cetățeni.
Situația pe front
- Atac masiv al rușilor de Ziua Păcii - Cel puțin 3 persoane au murit și alte 21 au fost rănite după un atac masiv al rușilor în noaptea de miercuri spre joi asupra mai multor orașe ucrainene, inclusiv capitala. Forțele ucrainene anunță că au reușit să doboare 36 din cele 43 de rachete lansate de ruși. Explozii au fost raportate în regiunile ucrainene Harkov, Hmelnițkîi, Rivne, Vinniția, Liov și Ivano-Frankivsk. A fost cel mai mare atac al rușilor din 15 august încoace. Joi peste tot pe glob e celebrată Ziua Internațională a Păcii.
- Atacul din Kiev - Cel puțin două zone din Kiev, inclusiv centrul orașului, au fost lovite de resturi de rachete. Șapte persoane au fost spitalizate, printre care o fetiță de 9 ani. Și o fată de 16 ani a ajuns la spital după un atac de panică sever. Mai multe clădiri industriale au fost avariate în estul capitalei, provocând un incendiu.
- Atacul din Herson - Trei morți au fost înregistrați în Herson, împreună cu alți 4 răniți, după ce a fost lovită o clădire rezidențială.
- Atacul din Harkov - Districtul Slobidski din Harkov a fost lovit de cel puțin 6 rachete, fiind avariată infrastructura civilă. Două persoane au fost rănite și spitalizate.
- Atacul din centrul țării - În Cerkasîi, în centrul Ucrainei, cel puțin 10 persoane au fost rănite și o alta a fost salvată de sub dărâmături după atacul rușilor.
- Atacul din Liov - În Liov, la granița cu Polonia, a izbucnit un incendiu în urma atacului asupra unei zone industriale, mai multe clădiri fiind avariate.
- Atacul din Rivne - Un atelier auto a fost lovit în Rivne, izbucnind un incendiu pe 100 de metri pătrați. Cinci mașini au fost complet distruse și alte trei mașini și două clădiri au fost avariate. Nu sunt raportate victime.
- Cinci regiuni fără curent - Loviturile aeriene au provocat întreruperi de electricitate în cinci regiuni, infrastructura energetică fiind grav avariată în centrul și vestul țării - Kiev, Jitomîr, Dnipropetrovsk, Rivne și Harkov.
- Urmează luni de frig și întuneric - Șeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Oleksii Kuleba, a avertizat joi cu privire la „lunile dificile ce vor urma": „Ne aşteaptă luni dificile: Rusia va continua să atace instalaţiile energetice şi esenţiale ucrainene".
- Zeci de drone lansate asupra Crimeii și Rusiei - Autoritățile de ocupație au anunțat că au respins atacuri cu 22 de drone peste noapte. Majoritatea, 19 la număr, fuseseră lansate de ucraineni deasupra Mării Negre şi a peninsulei anexate Crimeea. Alte 3 drone au fost doborâte în regiunile Kursk, Belgorod şi Orel.
- Bază aeriană avariată serios - Contraspionajul ucrainean susține că baza aeriană a rușilor din Crimeea, Saki, a fost avariată serios. Ucrainenii ”au folosit drone care au epuizat sistemul de apărare aeriană rus, după care au lansat proiectile (de tip) Neptun”, un tip nou de rachetă de croazieră, de fabricaţie ucraineană, cu o rază de acţiune de 300 de kilometri, dă asigurări SBU. Acest atac a provocat ”pagube grave materialului ocupanţilor”, în contextul în care 12 avioane de luptă de tip Suhoi 24 şi Suhoi 30n se aflau pe aerodrom la momentul atacului.
- Atacuri asupra civililor în Donețk - Poliția Națională a Ucrainei a anunțat că într-o singură zi armata rusă a deschis focul de 16 ori asupra populației civile din 13 localități din Donețk. 5 persoane au murit și au fost avariate 20 de obiective civile, 26 de clădiri rezidențiale, o mașină, sisteme de alimentare cu energie electrică și un gazoduct.
Ce se întâmplă în Rusia
- 1 an de la mobilizare - Rusia marchează un an de la mobilizarea parțială decretată de Putin, care a vizat 300.000 de bărbați.
- Mii de dezertări, 1 din 5 soldați mor în mai puțin de 2 luni pe front - Publicația rusă independentă Mediazona a făcut un bilanț al acestui an. Nu a fost deschis niciun dosar penal pentru neprezentarea la birourile de înrolare, dar există 3.049 de dosare pentru dezertarea din unitate. Din mai încoace au fost în jur de 100 de sentințe pe săptămână în aceste spețe, dar majoritatea condamnărilor sunt cu suspendare. Un alt studiu arată că media perioadei în care un soldat cu contract moare pe front e de 4 luni și jumătate, iar o cincime dintre rușii trimiși în război nu supraviețuiesc nici două luni.
- Rușii au pierdut de 12 ori mai mult decât ucrainenii - Publicația Verstka a calculat că în anul mobilizării Rusia a pierdut peste 8.762 de kilometri pătrați din teritoriile ocupate anterior în Ucraina. În aceeași perioadă, Ucraina a pierdut de peste 12 ori mai puțin - în jur de 731 de kilometri pătrați.
- Ruși uciși de azeri din greșeală - Comandantul adjunct al forțelor submarine ale Flotei Nordice Ruse a fost ucis în timpul bombardamentelor azerilor asupra Nagorno-Karabah. Totodată, președintele Azerbaidjanului Ilham Aliev l-a sunat pe Putin pentru a-i prezenta scuze, după ce trupele sale au ucis din greșeală miercuri mai mulți soldați ruși care făceau parte din „trupele de menținere a păcii” în regiune.
- Interzis la exporturile de carburanţi - Rusia a introdus restricţii temporare la exporturile de benzină şi motorină, pentru a stabiliza piaţa internă, a anunţat joi Guvernul de la Moscova. Autorităţile nu au precizat cum vor fi aplicate restricţiile. Separat, Ministerul Energiei a informat că va preveni exporturile "gri" neautorizate de carburanţi. În ultimele luni, Rusia s-a confruntat cu o penurie de combustibili, iar preţurile au crescut, în contextul majorării cotaţiilor la ţiţei pe plan global şi al deprecierii rublei.
Alte informații relevante
- Polonia întoarce spatele - Unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei, Polonia, a anunțat că nu va mai furniza arme acestei țări, în contextul în care disputa diplomatică privind cerealele se intensifică. Detalii AICI.
- Urmează Slovacia? - După Polonia, există temeri că și Slovacia va retrage sprijinul militar acordat Ucrainei, mai ales că fostul premier populist Robert Fico este dat ca favorit la alegerile de săptămâna viitoare și aceasta este una dintre promisiunile sale de campanie. Până atunci, însă, miniștrii Agriculturii din Slovacia și Ucraina au convenit să instituie un sistem de licențiere pentru comerțul cu cereale, ceea ce ar permite ridicarea interdicției privind importurile în Slovacia a patru produse ucrainene de bază, iar Kievul urmează să-și retragă plângerea depusă împotriva Slovaciei la Organizația Mondială a Comerțului.
- Ideile de pace avansează la ONU - Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a susținut, după participarea la Adunarea Generală a ONU, că „ideile de pace avansează”. Rusia va trebui să țină cont de apelurile „aproape tuturor statelor" de încetare a agresiunii asupra Ucrainei. În cadrul Consiliului de Securitate, „un anumit număr de ţări", non-europene sau nord-atlantice, şi-au exprimat „îngrijorarea" faţă de faptul că războiul se împotmoleşte şi duce la „consecinţe în termeni de victime, în termeni de insecuritate alimentară, în termeni de încălcare chiar a principiilor fundamentale ale Cartei Naţiunilor Unite": „Aceste voci se ridică. Ele trebuie încurajate".
- Spioni bulgari la Londra - Trei bărbaţi şi două femei din Bulgaria, cu vârste cuprinse între 29 şi 45 de ani, sunt acuzaţi de conspiraţie în vederea culegerii de informaţii destinate Rusiei în perioada august 2020-februarie 2023. Ei ar fi lucrat în cadrul unei celule operaţionale de spionaj pentru serviciile ruse de securitate şi ar fi supravegheat ţinte. Ar fi avut operaţiuni în Marea Britanie şi Europa.
- Zelenski, primit de Biden - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția sa, Olena, au sosit la Casa Albă, unde au fost întâmpinați de președintele Joe Biden și de soția sa, Jill. Este a şasea întâlnire dintre cei doi șefi de stat. Totodată, este a treia vizită a lui Zelenski la Washington în timpul actualei administraţii americane.