Ziua 562. Peste 50 de răniți în Krivoi Rog și a 5-a noapte de atacuri în porturi. Rușii sunt puși să voteze din tranșee, primii „Leoparzi” au ajuns în Ucraina (Foto & Video)

Ziua 562. Peste 50 de răniți în Krivoi Rog și a 5-a noapte de atacuri în porturi. Rușii sunt puși să voteze din tranșee, primii „Leoparzi” au ajuns în Ucraina (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 562 de război a adus un nou atac masiv cu drone asupra Odesei, provocând victime și noi pagube infrastructurii portuare. A fost a 5-a noapte consecutivă de atac în regiune. Din 20 de drone, sistemele antiaeriene au doborât 16.

Atacuri cu rachete au avut loc și asupra regiunilor Zaporojie și Sumî, iar în Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski peste 50 de persoane au fost rănite într-un bombardament masiv.

De peste Ocean au venit informații despre cum a împiedicat Elon Musk forțele Kievului să distrugă flota rusă staționată în Crimeea. Miliardarul a confirmat, spunând că dacă ar fi ajutat ucrainenii cu informații oferite de sateliții Starlink să scufunde navele ruse, și-ar fi implicat compania într-un act major de război și ar fi dus la escaladarea conflictului.

Bâlbâiala autorităților de la București în ce privește reacția la drona căzută în Deltă nu a rămas neobservată de aliați. Britanicii au anunțat că vor patrula cerul Mării Negre, americanii organizează un exercițiu săptămâna viitoare ca să antreneze Forţele Navale Române să lupte împotriva dispozitivelor explozive, iar Kievul a criticat în termeni duri „tăcerea mieilor” de la București, spunând că o reacție fermă ar descuraja Rusia să mai violeze spațiul aerian al țării noastre.

ADVERTISING

Măsuri au fost luate și la nivel național. După ce au fost acuzate că i-au abandonat pe românii de la Dunăre, autoritățile de la centru au anunțat că vor face adăposturi speciale în Deltă și îi vor informa prin RO-ALERT pe cetățenii din zonă când mai pică drone.

Iar armata daneză a anunțat că primele zece din cele 100 de tancuri Leopard 1 donate împreună cu Germania şi Olanda au ajuns în Ucraina şi altele sunt pe drum.

Situația pe front

  • Zeci de răniți în orașul lui Zelenski - Rușii au lansat un atac masiv asupra Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski. Atacul a vizat sediul poliției locale, dar au fost lovite și 7 clădiri rezidențiale din apropiere. 52 de persoane au fost rănite și un polițist a fost ucis, potrivit celui mai recent bilanț. Alte 68 de persoane au solicitat consiliere psihologică, anunță serviciile ucrainene de urgență.
  • 5 nopți de atacuri asupra porturilor - Trupele ruse au lansat pentru a 5-a noapte consecutiv atacuri masive cu drone asupra Odesei și Nikolaevului. Din 20 de drone, 16 au fost doborâte - 14 în Odesa, 2 în Nikolaev. În Odesa a fost avariată infrastructura portuară și civilă, un lift și o clădire administrativă și există și victime.
  • Rachete asupra Zaporojie - Rușii au lansat un atac cu rachete și asupra regiunii Zaporojie. O persoană a fost rănită și infrastructura civilă a fost avariată.
  • Zeci de case bombardate în Sumîi - Și regiunea Sumî a fost bombardată peste noapte. Sunt 4 răniți după ce cel puțin 20 de case și 8 mașini au fost avariate. Salvatorii au scos de sub dărâmături un cuplu de bătrâni și un câine.
  • Civili morți și în Herson - Rușii au bombardat satul Otradokamenka din regiunea Herson. Trei localnici au fost uciși și alți patru răniți.
  • Dronă și atentat dejucat în Crimeea - Autoritățile de ocupație anunță că au doborât o dronă ucraineană în nordul Crimeii. Anterior, FSB anunțase că a dejucat un atentat asupra căii ferate din Crimeea și a reținut un cetățean din Sevastopol.
  • Primii Leoparzi în Ucraina - Primele zece din cele 100 de tancuri Leopard 1 donate de Danemarca, Germania şi Olanda au ajuns în Ucraina şi altele sunt pe drum. Trupele daneze din Germania antrenează forţele ucrainene pentru a utiliza vehiculele. „Nu am nicio îndoială că îi va ajuta să câştige bătălia de apărare pe care o duc în acest moment", a declarat comandantul armatei daneze, Arpe Nielsen.
  • Doctorițe și farmaciste pe front - De la 1 octombrie, ucrainencele cu pregătire în domeniul medical și farmaceutic ar putea fi înrolate automat, după o modificare a legislației. Nu este însă clar dacă se va aplica și interdicția din cazul bărbaților, ca cele între 18 și 60 de ani să nu aibă voie să părăsească țara.
  • Vot în tranșee - Soldații ruși primesc vizite în tranșee de la reprezentanții „comisiilor speciale electorale”, pentru a putea vota în alegerile pentru posturile de guvernatori. Aceștia sunt echipați cu veste antiglonț și înarmați cu mitraliere.
  • Drone la secția de vot - Rușii acuză ucrainenii că au lansat un atac cu dronă asupra unei secții de vot din teritoriul ocupat al regiunii Herson. Aparatele ar fi fost doborâte de sistemele de apărare anti-aeriană.
ADVERTISING

Măsuri și critici după drona căzută în România

  • Tăcerea mieilor de la București - Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, a postat un mesaj dur pe Twitter în care critică România pentru „tăcerea mieilor” și lipsa de reacție, în timp ce Rusia îi încalcă spațiul aerian. Detalii AICI.
  • Mesaj RO-Alert că pică drona - Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor ”elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”. Detalii AICI.
  • Americanii ne învață să luptăm cu dronele - Forţele Navale Române şi ale Statelor Unite ale Americii organizează, săptămâna viitoare, în perioada 11-15 septembrie, Exerciţiul multinaţional „Sea Breeze 23.3”, care este destinat luptei împotriva dispozitivelor explozive şi care va avea loc în Marea Neagră şi în Delta Dunării.
  • Britanicii sunt cu ochii pe Marea Neagră - Guvernul britanic a anunţat că serviciile militare şi de securitate britanice vor monitoriza Marea Neagră în încercarea de a descuraja Rusia să lovească navele comerciale care transportă cereale din Ucraina către ţările în curs de dezvoltare: „Ne vom folosi serviciile noastre de informaţii, supraveghere şi recunoaştere pentru a monitoriza activitatea Rusiei în Marea Neagră, pentru a atrage atenţia Rusiei în cazul în care observăm semne că pregăteşte atacuri asupra transportului maritim civil sau asupra infrastructurii din Marea Neagră şi pentru a atribui atacurile, ca să prevenim operaţiunile de tip steag fals care încearcă să eludeze vina Rusiei. Ca parte a acestor operaţiuni de supraveghere, aeronavele RAF efectuează zboruri deasupra zonei pentru a descuraja Rusia să efectueze lovituri ilegale împotriva navelor civile care transportă cereale".
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Putin l-a ucis pe Prigojin - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, în timpul Summitului Yalta de la Kiev, că are informații că „Putin l-a ucis pe Prigojin”: „Putin e terminat, și ca om, și ca politician. L-a ucis pe Prigojin, cel puțin asta spun informațiile noastre. N-am decretat zi de doliu pentru Prigojin, pentru noi e un terorist mai puțin. Cred că armata rusă și-a pierdut protecția, se ascundea în spatele mercenarilor, wagneriștilor. Asta e un plus pentru noi”.
  • Sabotajul lui Musk - Elon Musk le-a ordonat anul trecut inginerilor săi să închidă reţeaua de sateliţi de comunicaţii Starlink, care acţiona în apropierea coastelor peninsulei Crimeea, pentru a zădărnici un atac ucrainean asupra flotei ruse de la Marea Neagră. Detaliile apar într-o carte autobiografică a lui Musk semnată de scriitorul Walter Isaacson şi citată de CNN. În timp ce drone subacvatice ucrainene echipate cu explozivi se apropiau de flota rusă, acestea „au pierdut conectivitatea şi au eşuat pe ţărm fără să producă pagube”, în urma ordinului generat de teama lui Musk de un „mini Pearl Harbour”. Detalii AICI.
  • Informații ciudate la o întâlnire cu șeful NATO - Europarlamentarul irlandez Claire Daly a susținut, într-o întâlnire cu cu șeful NATO Jens Stoltenberg, că jumătate de milion de oameni au murit în Ucraina în ultimul an. Ea nu a oferit o sursă a acestor cifre și nici a altor lucruri despre care a vorbit, cum ar fi că Ucraina pierde teritorii și mobilizează persoane cu dizabilități în armată.
  • Fry la Kiev - Actorul britanic Stephen Fry se află la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. „Am vorbit despre mai multe lucruri: despre cultura, rezistența și curajul poporului nostru. I-am mulțumit pentru sprijinul acordat Ucrainei. Cu toții sperăm în restaurarea unei lumi corecte”, a scris Zelenski pe X.
  • Recrutări în Cuba - Autoritățile cubaneze au arestat 17 persoane suspectate că recrutau cetățeni pentru a lupta de partea Rusiei în Ucraina.
  • Embargo pe exporturile în Rusia - Premierul estonian a făcut un apel către țările care se învecinează cu Rusia să impună un embargo asupra exporturilor. Kaja Kallas spune că în fiecare zi rușii cumpără din Estonia electronice, echipamente industriale, mâncare și alte produse.
  • Blocada rusă pe Marea Neagră - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, de la New Delhi, că blocada rusă asupra porturilor maritime ucrainene este „scandaloasă şi trebuie să înceteze”: „Este pur şi simplu scandalos că Rusia, după ce a pus capăt iniţiativei privind tranzitul de cereale pe Marea Neagră, blochează şi atacă porturile maritime ucrainene. Acest lucru trebuie să înceteze”.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇