Ziua 561 de război a debutat cu noi atacuri ale rușilor asupra porturilor de peste Dunăre. Au fost lansate 33 de drone explozive, majoritatea asupra porturilor Reni, Izmail și Chilia. Ucrainenii spun că au fost doborâte 25 dintre ele.
La Izmail, atacurile au durat trei ore și au avariat infrastructura civilă şi portuară, un siloz de cereale şi o clădire administrativă, existând și un rănit.
Este al patrulea atac asupra portului, situat în sudul regiunii Odesa, în cinci zile. Și de această dată atacurile au fost filmate de români.
Pe front, trupele ucrainene continuă să avanseze în Zaporojie. Acestea au înaintat la nord-vest de Verbove, „de-a lungul liniei fortificațiilor rusești”. Verbove este situat la aproximativ 10 km est de satul recent eliberat Robotîne.
Brigăzile ruse din Ucraina nu mai au suficiente provizii, în special muniție de artilerie.
Și în Rusia a avut loc noaptea trecută un atac cu drone. Orașul rusesc Rostov a fost lovit de cel puțin două drone ucrainene. Autoritățile ruse susțin că acestea ar fi fost interceptate de apărarea antiaeriană și s-au prăbușit. Iar Vladimir Putin a cerut guvernului de la Moscova să accelereze dezvoltarea inteligenţei artificiale.
Ucraina a început să exporte cereale prin porturile maritime croate.
Situația pe front
- Nou atac peste Dunăre - Rușii au atacat din nou cu drone, în noaptea de miercuri spre joi, portul dunărean Izmail, a declarat guvernatorul regional într-o postare pe Telegram. Atacurile au durat trei ore și au avariat infrastructura civilă şi portuară, un siloz de cereale şi o clădire administrativă, în timp ce un şofer de camion a fost rănit uşor la picior, a spus Oleg Kiper. Este al patrulea atac asupra portului, situat în sudul regiunii Odesa, în cinci zile. Și de această dată atacurile au fost filmate de români. Detalii AICI.
- 33 de drone asupra porturilor - Potrivit armatei ucrainene, Rusia a lansat azi-noapte 33 de drone explozive, majoritatea asupra porturilor Reni, Izmail și Chilia, de pe Dunăre. Ucrainenii spun că au fost doborâte 25 dintre ele.
- 19 morți în 24 de ore - Atacurile Rusiei împotriva Ucrainei au ucis 19 persoane și au rănit 48 în ultimele 24 de ore, distrugând case și infrastructura civilă, au raportat autoritățile locale. 10 regiuni ucrainene au fost vizate de atacuri.
- Ucrainenii avansează - Trupele ucrainene continuă să avanseze în Zaporojie, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Citând informații de la oficialii ucraineni, ISW afirmă că trupele au înaintat la nord-vest de Verbove, „de-a lungul liniei fortificațiilor rusești”. Verbove este situat la aproximativ 10 kilometri est de satul recent eliberat Robotîne.
- "Succese parţiale" la sud de Bahmut - Statul Major ucrainean a anunţat noi "succese parţiale" la sud de oraşul ocupat Bahmut, unde forţele Kievului i-ar fi alungat pe ruşi din poziţiile pe care le controlau pe acest flanc al localităţii. "Ca urmare a atacurilor forţelor armate, am înregistrat succese parţiale la sud de Bahmut, unde inamicul a fost alungat din poziţiile pe care le ocupa", se arată într-un comunicat al Statului Major, care precizează că trupele ucrainene securizează zonele pe care le recuceresc.
- Rușii nu mai au provizii - Brigăzile ruse din Ucraina nu mai au suficiente provizii, în special muniție de artilerie. Potrivit ISW, comentatorii ruși care urmăresc îndeaproape războiul au susținut că trupele au „stocuri limitate” de artilerie. Lipsa de artilerie rămâne o problemă pentru forțele ruse. New York Times a relatat luni că Rusia speră să încheie un acord cu Coreea de Nord pentru obuze de artilerie suplimentare în timpul vizitei planificate a lui Kim Jong-Un la Vladivostok în perioada 10-13 septembrie.
Ce se întâmplă în Rusia
- Atac în Rostov - Orașul rusesc Rostov a fost lovit noaptea trecură de cel puțin două drone ucrainene. Autoritățile ruse susțin că acestea ar fi fost interceptate de apărarea antiaeriană și s-au prăbușit.
- Rusia acuză SUA - Ambasada Rusiei în Statele Unite a denunţat miercuri promisiunea Washingtonului de a furniza muniţii cu uraniu sărăcit Kievului. „Decizia administraţiei americane de a trimite muniţii cu uraniu sărăcit la Kiev este un semn clar de lipsă de umanitate”, a acuzat ambasada Moscovei pe Telegram, subliniind riscurile asociate cu „norii radioactivi în mişcare” provocaţi de exploziile acestor arme. Detalii AICI.
- Putin vrea cât mai rapid inteligenţă artificială - Vladimir Putin a cerut guvernului de la Moscova să accelereze dezvoltarea inteligenţei artificiale (AI), în special pentru a face faţă concurenţei occidentale în domeniu. Conform unui document publicat pe site-ul oficial al Kremlinului, Putin a cerit "să se asigure până în 2030 implementarea de măsuri pentru susţinerea activităţilor centrelor de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale". Foaia de parcurs prezentată de Putin recomandă alocarea de fonduri de stat pentru cercetare, în special pentru algoritmii de învăţare automată, pentru "marile modele de limbaj" - roboţii de tip chatbot, capabili de dialog - şi pentru supercomputere. Din 2024, un modul numit "Sisteme de AI" va fi obligatoriu "în cadrul programelor de învăţământ superior".
Alte informaţii relevante
- Iohannis și lecțiile războiului - Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la deschiderea oficială a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, că ”una dintre lecţiile războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este că interdependenţa economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră”, iar o mobilitate sporită şi o conectivitate mai bună consolidează postura aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. ”În contextul războiului împotriva Ucrainei, datorită poziţiei strategice a Portului Constanţa şi a porturilor de pe Dunăre, România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale”, a arătat el.
- Cereale exportate prin Croaţia - Ucraina a început să exporte cereale prin porturile maritime croate, cu scopul de a-şi lărgi rutele de export, în condiţiile în care porturile sale de la Marea Neagră sunt blocate, a declarat joi un oficial ucrainean de rang înalt. Ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat, în timpul unei vizite la Zagreb, la sfârşitul lunii iulie, că Ucraina şi Croaţia au convenit asupra posibilităţii de a folosi porturile croate de la Dunăre şi de la Marea Adriatică pentru exportul de cereale ucrainene.