Ziua 546. Rușii anunță moartea lui Prigojin și demiterea unui important general. Morți după bombardarea unei școli

Ziua 546. Rușii anunță moartea lui Prigojin și demiterea unui important general. Morți după bombardarea unei școli
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 546 de război autorităţile ruse au raportat că avionul în care se afla şeful armatei private Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbuşit în Rusia şi toţi cei de la bord au murit.

Tot azi generalul Serghei Surovikin a fost demis de la conducerea forțelor aerospațiale ruse. Blogerrii ruși au scris în iunie despre arestarea generalului Surovikin și a adjunctului său, acuzați de trădare pentru că ar fi pus la cale, alături de Prigojin, asaltul Wagner asupra Moscovei. Arestarea nu a fost confirmată oficial, dar acum avem demiterea la cel mai înalt nivel a unui comandant militar după revolta eșuată.

Pe front, rușii au atacat din nou cu drone depozite pentru cereale în Odesa şi în regiunile Dunării. În urma atacului s-a produs un incendiu la o instalaţie de stocare a grânelor.

Au fost bombardamente și în apropiere de Ceatalchioi, comună din județul Tulcea. „Nici nu se poate sta la nea Puflea în fața casei din cauza fumului”, a declarat primarul Tudor Cernega, pentru Spotmedia.ro.

În Donețk, cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte trei rănite în urma unui bombardament al ruşilor asupra regiunii. A fost bombardată și o școală din regiunea Sumî, fiind uciși directorii, secretara și bibliotecarul.

ADVERTISING

Și în Moscova au avut loc noi atacuri. O dronă a lovit o clădire aflată în construcţie în centrul capitalei Rusiei.

Statele Unite au reacționat și au afirmat că nu încurajează şi nu autorizează atacurile în interiorul Rusiei.

Un elicopter militar rus a aterizat în Ucraina, după ce pilotul a fost convins să dezerteze.

Iar Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderii regiunilor ucrainene Lugansk şi Zaporojie, a căror anexare este revendicată de Rusia, pentru a discuta despre alegerile regionale şi începutul anului şcolar. În plus, într-un discurs ţinut prin videoconferinţă la summit-ul BRICS de la Johannesburg, preşedintele rus a justificat invadarea Ucrainei... e vina Occidentului.

A murit Prigojin?

  • Avionul în care s-ar fi aflat şeful armatei private Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbuşit în Rusia şi toţi cei de la bord au murit.
  • Informaţia a fost confirmată de Agenția Federală pentru Transport Aerian a Rusiei, care a demarat şi o anchetă cu privire la cauzele prăbușirii avionului.
  • Numele lui Evgheni Prigojin era pe lista de pasageri a zborului care venea de la Moscova spre Sankt Petersburg.
  • Însă încă nu s-a confirmat că patronul companiei Wagner chiar se afla la bordul aeronavei. Detalii AICI
ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac în Odesa - Rușii au atacat depozite de cereale din regiunea Odesa. Totodată, dronele ruse au vizat şi regiunile Dunării, unde s-a produs un incendiu la o instalaţie de stocare a grânelor. Forțele ucrainene de apărare aeriană anunță că au distrus 9 drone Shahed. Atacurile din cursul nopţii au fost cele mai recente din seria din ultimele săptămâni prin care Rusia vizează infrastructura portuară de pe Dunăre, după ce Moscova a blocat acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.
  • Bombardamente lângă Tulcea - Au fost bombardamente și în apropiere de Ceatalchioi, comună din județul Tulcea. „Nici nu se poate sta la nea Puflea în fața casei din cauza fumului”, a declarat Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, pentru Spotmedia.ro. Gheorghe Puflea, ”nea Puflea”, locuiește în satul Plauru din comuna Ceatalchioi. A devenit celebru în ultimele săptămâni, după ce rușii au atacat portul Izmail, aflat peste apă de casa lui. Citește AICI un reportaj realizat de Spotmedia.ro în satul Plauru.
image-29
  • Cereale distruse - Aproximativ 13.000 de tone de cereale au fost distruse în atacul aerian lansat miercuri de ruși asupra portului Izmail, susțin ucrainenii. Grânele urmau să fie trimise spre Egipt și România. De asemenea, capacitatea de export a portului Izmail a fost redusă cu 15%.
  • Bombardamente cu morți în Donețk - Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte trei rănite în urma unui bombardament al ruşilor asupra regiunii Doneţk din Ucraina, potrivit administraţiei militare a regiunii. Bombardamentul a avut loc în districtul Lîman, a afirmat Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare a regiunii Doneţk. Trei localnici au fost ucişi în timp ce stăteau pe o bancă în apropierea unei case din satul Torske. Bombardamentele ruseşti au mai ucis doi civili şi au rănit încă unul în localitatea Yampil din regiunea Doneţk.
  • Grădiniță bombardată - Șase persoane au fost rănite după ce forțele ruse au bombardat o grădiniță și mai multe clădiri rezidențiale din orașul Herson din sudul Ucrainei, au declarat miercuri oficiali ucraineni. „Atacul a provocat un incendiu, care a fost stins rapid de pompieri”, spune Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiune. Herson, un oraș cu aproximativ 300.000 de locuitori înainte de invazia Rusiei, a fost capturat de forțele ruse în martie anul trecut. Orașul a fost eliberat de forțele ucrainene aproximativ opt luni mai târziu și de atunci a suferit atacuri repetate ale Rusiei.
  • Școală bombardată - Rușii au bombardat o școală din Romni, în regiunea Sumî. 19 persoane erau în clădire în momentul atacului, iar directorul, directorul adjunct, bibliotecarul și secretara au murit. De asemenea, patru localnici care se aflau în apropierea școlii au fost răniți, a mai anunțat ministerul. Adăpostul antiaerian din școală nu a fost totuși afectat de explozie.
  • Un elicopter militar rus a aterizat în Ucraina, după ce pilotul a fost convins să dezerteze într-o operațiune de informații de șase luni. Detalii AICI
  • Contraofensiva, criticată de SUA - Contraofensiva ucraineană nu reuşeşte să spargă apărarea rusă fortificată în principal din cauză că mulţi militari, inclusiv unele dintre cele mai bune unităţi de luptă sunt desfăşurate în mod greşit - sunt prea dispersate şi este necesar să se concentreze pe frontul contraofensivei în sudul Ucrainei, potrivit unor strategi americani, citați de New York Times. Obiectivul principal al contraofensivei este să întrerupă liniile de aprovizionare în sudul Ucrainei, prin tăierea ”podului” dintre Rusia şi Crimeea, anexată în 2014. Însă, în loc să se concentreze asupra acestui obiectiv, comandanţii ucraineni şi-au împrăştiat trupele şi puterea de foc din est în sud, critică oficiali americani.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Noi atacuri cu dronă în Moscova - O dronă a lovit o clădire aflată în construcţie în centrul Moscovei, miercuri dimineaţă, a declarat primarul Serghei Sobianin. Armata rusă a doborât alte două drone în partea de vest a regiunii Moscovei, a afirmat el. ”Un zgomot puternic s-a auzit în jurul orei 3.00, ora Moscovei, şi puţin mai târziu s-a ridicat fum din clădirile din acea zonă”, a relatat RIA. Agenţia de ştiri a publicat imagini video care arată un nor mare de fum alb ridicându-se din locul unde a fost auzită explozia.
  • Reacția SUA - Statele Unite nu încurajează şi nu autorizează atacurile în interiorul Rusiei, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. Statele Unite, care au furnizat Ucrainei asistenţă masivă sub formă de arme şi alte echipamente militare pentru a combate invazia rusă, au spus în mod constant că nu sprijină atacurile în interiorul Rusiei.
  • Atac la o bază aeriană rusă - Kievul anunţă că a efectuat un atac cu dronă, luni, vizând baza aeriană militară rusă Şaokovka, situată la aproximativ 200 km nord-est de frontiera cu Ucraina. Cel puțin un avion a fost avariat.
  • Generalul Serghei Surovikin a fost demis de la conducerea forțelor aerospațiale ruse. Blogerrii ruși au scris în iunie despre arestarea generalului Surovikin și a adjunctului său. Cei doi ar fi acuzați de trădare pentru că ar fi pus la cale, alături de Prigojin, asaltul Wagner asupra Moscovei. Arestarea nu a fost confirmată oficial, dar acum avem demiterea la cel mai înalt nivel a unui comandant militar după revolta eșuată.
  • Rusia ar putea anexa regiunile separatiste georgiene - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate, afirmă că Rusia ar putea anexa regiunile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia. "Ideea de a se alătura Rusiei este încă populară în Abhazia şi Osetia de Sud. Este foarte posibil să fie pusă în aplicare dacă există motive întemeiate pentru asta", a spus Medvedev.
  • Putin s-a întâlnit cu liderii din Lugansk și Zaporojie - Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderii regiunilor ucrainene Lugansk (est) şi Zaporojie (sud), a căror anexare este revendicată de Rusia, pentru a discuta despre alegerile regionale şi începutul anului şcolar, a anunţat Kremlinul. Aceste întâlniri cu Leonid Pasecinik, liderul Republicii Populare Lugansk (LNR), şi Evgeni Baliţki, liderul pro-rus al regiunii Zaporojie, au avut loc la Kremlin.
  • Putin acuză Occidentul pentru invazie la summit-ul BRICS - Într-un discurs ţinut prin videoconferinţă la summit-ul BRICS de la Johannesburg, Vladimir Putin a justificat invadarea Ucrainei: "Acţiunile noastre în Ucraina sunt dictate de un singur lucru - să punem capăt războiului dezlănţuit de Occident şi sateliţii acestuia împotriva oamenilor care trăiesc în Donbas. Vreau să observ că dorinţa lor de a-şi menţine hegemonia în lume, dorinţa unor ţări de a menţine această hegemonie, a fost cea care a dus la criza gravă din Ucraina".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇