Ziua 446. Rușii au interceptat avioane NATO, Polonia a pus HIMARS la graniță. Franța antrenează piloți ucraineni, Zelenski e convins că va primi și avioane

Ziua 446. Rușii au interceptat avioane NATO, Polonia a pus HIMARS la graniță. Franța antrenează piloți ucraineni, Zelenski e convins că va primi și avioane

În ziua 446 de război, Volodimir Zelenski continuă vizitele în Europa și întâlnirile cu liderii occidentali, pentru a le cere noi ajutoare militare. Azi a fost primit de către premierul britanic Rishi Sunak.

Noaptea trecută, Zelenski și omologul său francez, Emmanuel Macron, au luat o cină ”operaţională” şi au discutat timp de trei ore la Palatul Élysée.

Apoi, Franța a anunțat că va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare.

Pe front, armata ucraineană a salutat luni ”primul succes” al ofensivei sale la Bahmut, cea mai îndelungată şi sângeroasă bătălie din războiul cu Rusia. De cealaltă parte, Rusia anunţă că a interceptat o rachetă cu rază lungă de acţiune de tip Storm Shadow.

Au avut loc mai multe bombardamente în Herson și Donețk, soldate cu morți și răniți.

Iar Institutul pentru Studierea Războiului spune că recentele lovituri cu drone și rachete ale Rusiei urmăresc probabil să perturbe operațiunile de contraofensivă ale Ucrainei.

Vizitele lui Zelenski

  • Sunak l-a primit pe Zelenski la reşedinţa sa de la ţară - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit luni, la coborârea din elicopterul cu care a sosit la reşedinţa de la Chequers, la nord-vest de Londra, de către premierul britanic Rishi Sunak.
  • Regatul Unit a anunţat că livrează Ucrainei ”sute” de rachete antiaeriene şi drone de atac cu o rază de peste 200 de kilometri. Acest nou ajutor militar urmează să fie livrat ”în următoarele luni, în timp de Ucraina se pregăteşte să-şi intensifice rezistenţa împotriva invaziei ruse în curs”, a anunţat într-un comunicat Downing Street.
  • Zelenki e convins că primeşte şi avioane - Ucraina "pregăteşte paşi foarte importanţi pentru contraofensivă", a declarat Zelenski, dar a adăugat că ţara sa mai are nevoie de puţin timp şi s-a declarat optimist în legătură cu perspectiva de a primi avioane de luptă occidentale, deşi premierul britanic Rishi Sunak s-a arătat mai prudent. "Chiar avem nevoie de mai mult timp. Nu prea mult", înainte de a lansa mult aşteptata contraofensivă, a declarat Zelenski jurnaliştilor după ce s-a întâlnit cu premierul britanic, la domeniul Chequers din sud-estul Angliei.
  • Zelenski insistă pentru aderarea la NATO - Volodimir Zelenski a lansat un nou apel către NATO, îndemnând alianţa să ia o "decizie politică pozitivă" cu privire la candidatura Kievului în cadrul summit-ului său din iulie. "Este timpul să risipim cea mai mare incertitudine în materie de securitate în Europa, adică să se aprobe o decizie politică pozitivă privind aderarea (Ucrainei) la NATO", a declarat el, într-un discurs prin videoconferinţă la summit-ul pentru democraţie de la Copenhaga.
  • Vizită în UK - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski face un turneu european. Zelenski anunţa de dimineaţă că se întâlneşte cu ”prietenul” său Rishi Sunak, în vederea unor ”negocieri substanţiale”. Londra a anunţat joi că livrează Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune de tip Storm Shadow ce vor fi folosite împotriva invaziei ruse. Zelenski s-a întâlnit cu principalii lideri europeni în weekend, cărora le cere să suplimenteze ajutoarele acordate Ucrainei.
  • Macron și Zelenski, cină operațională - Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi ucrainean Volodimir Zelenski au luat o cină ”operaţională” şi au discutat timp de trei ore, în noaptea de duminică spre luni, la Palatul Élysée, unde au pregătit următoarele termene militare şi diplomatice, potrivit anturajului liderului din Franța, în contextul unei viitoare contraofensive ucrainene.
  • Tancuri din Franța - Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat, după cină, Macron şi Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei. "În următoarele săptămâni, Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, inclusiv AMX-10RC", se arată într-un comunicat comun. Parisul s-a angajat la începutul anului să ofere Ucrainei tancuri uşoare şi rapide AMX-10 RC.
  • Franța antrenează piloți ucraineni - La o zi după vizita lui Volodimir Zelenski la Paris, Emmanuel Macron a anunţat că piloţii ucraineni vor fi instruiţi în Franţa „începând de acum": „Am deschis uşa pentru formarea piloţilor. Şi asta împreună cu alte câteva ţări europene, care sunt pregătite. Cred că sunt în curs discuţii cu americanii. Instruirea poate începe de acum". Cu toate acestea, el nu a precizat pe ce aeronave vor avea loc aceste antrenamente, dar a precizat că Franţa nu intenţionează, deocamdată, să trimită avioane în Ucraina.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Primul succes al ofensivei Ucrainei la Bahmut - Armata ucraineană salută luni ”primul succes” al ofensivei sale la Bahmut, cea mai îndelungată şi sângeroasă bătălie din războiul cu Rusia. ”Înaintarea trupelor noastre în zona Bahmut este primul succes al ofensivei” în vederea apărării acestui oraş pe care Rusia încearcă să-l cucerească din vară, anunţă comandantul Forţelor Terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, citat de Ministerul ucrainean al Apărării.
  • Explozii în Lugansk - Presa rusă relatează că două explozii au avut loc în apropierea unei stații de autobuz din Lugansk. Leonid Pasechnik, șeful regiunii, a spus că nu au fost raportate victime.
  • 6 morți în Herson - Suspilne, postul public de radio al Ucrainei, relatează că în ultimele 24 de ore șase persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în urma bombardamentelor din regiunea Herson.
  • Atacurile rusești din regiunea Donețk din ultimele 24 de ore au rănit șapte persoane, a anunțat guvernatorul Pavlo Kirilenko.
  • Rusia încearcă să împiedice contraofensiva - Recentele lovituri cu drone și rachete ale Rusiei urmăresc probabil să perturbe operațiunile de contraofensivă ale Ucrainei, scrie Institutul pentru Studierea Războiului în cel mai recent raport.
  • Ruşii susţin că au interceptat Storm Shadow - Rusia susţine că a interceptat o rachetă cu rază lungă de acţiune de tip Storm Shadow, la doar câteva zile după ce Londra a anunţat livrarea acestor arme forţelor Kievului. ”Sisteme de apărare antiaeriană au interceptat”, în ultimele 27 de ore, ”şapte rachete antiradar (de tip) HARM, o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune (de tip) Storm Shadow şi zece (proiectile de) lansatoare multiple de rachetă (de tip) HIMARS”, dă asigurări într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.
  • Prigojin a vrut să spună Kievului unde sunt trupele rusești - Evgheni Prigojin a promis că îi va dezvălui armatei Ucrainei unde poate ataca trupele ruseşti, dacă ucrainenii îşi retrag forţele din oraşul asediat Bahmut, unde mercenarii Wagner înregistrau pierderi masive. Liderul grupului paramilitar Wagner ar fi făcut oferta spre sfârşitul lunii ianuarie. În replică, şeful grupului paramilitar a respins drept ”rizibile” dezvăluirile cum că ar fi oferit spionajului ucrainean informaţii despre poziţii ale trupelor ruse. Detalii AICI.
  • Puterea rușilor slăbește - Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informaţii al Apărării, Andrii Iusov, a declarat pentru televiziunea ucraineană că Rusia „se află în defensivă" pe întreaga linie de front şi că „nu mai are resurse" pentru a repeta acţiuni ofensive pe scară largă. Iusov a mai spus că, la graniţa de nord a Ucrainei, ruşii folosesc din ce în ce mai mult "grupuri de recunoaştere subversive" care încearcă să sondeze regiunile de frontieră. Potrivit acestuia, unii au tras asupra civililor din regiunea nordică Cernihov, care se învecinează cu Rusia şi Belarus.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informaţii relevante

  • Rușii au interceptat avioane NATO - Forţele Aeriene ruse au trimis un avion de vânătoare pentru interceptarea a două aeronave militare din state membre NATO, deasupra Mării Baltice, anunţă Ministerul Apărării de la Moscova, pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.
  • Polonia îndreaptă HIMARS spre Rusia - Polonia a primit primul lot de sisteme de mare mobilitate pentru lansarea rachetelor de artilerie, cunoscute sub numele de HIMARS, pentru a fi desfăşurate în apropierea graniţei cu Rusia, a anunţat luni ministrul polonez al apărării Mariusz Błaszczak: „Astăzi am făcut acceptanţa pentru HIMARS, echipament care şi-a dovedit eficienţa în luptă, în mâinile ucrainenilor, oprind invazia rusă. Această armă va merge în partea de nord-est a ţării noastre, la Divizia 16 Mecanizată. Sarcina sa va fi de a descuraja agresorul, de a întări armata poloneză pe flancul estic al Poloniei şi pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice".
  • Vine mesagerul Chinei - Un reprezentant special al Chinei, fost ambasador în Rusia, începe luni un turneu în Ucraina, în Rusia şi în alte oraşe europene, în cadrul unei călătorii despre care Beijingul afirmă că urmăreşte să discute o "reglementare politică" a crizei ucrainene. El se va afla la Kiev la 16 şi 17 mai. Li Hui merge şi în Polonia, Franţa şi Germania.
  • Unde e Lukaşenko? - Preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, nu a participat duminică la festivităţi naţionale, în contextul în care starea sa de sănătate face obiectul unor speculaţii. Lukaşenko, în vârstă de 68 de ani, nu a fost văzut în public de marţi, ziua în care a plecat la Moscova pentru a participa la comemorările de 9 mai. Mulţi jurnalişti au remarcat că Lukaşenko părea obosit şi că nu a participat la un dejun oferit de Vladimir Putin, la care au luat parte liderii Armeniei şi din ţări ale Asiei Centrale. Detalii AICI
  • Kremlinul denunţă ”înţelegerea greşită” a lui Macron - Kremlinul denunţă luni ”înţelegerea greşită” a relaţiilor Moscovei cu Beijingul a lui Emmanuel Macron, după ce preşedintele francez a declarat că Rusia intră ”într-o formă de vasalizare faţă de China”. ”Această abordare este absolut falsă şi rezultă dintr-o înţelegere absolut greşită a esenţei a ceea ce se întâmplă între cele două puteri. Relaţiile noastre cu China sunt de natura unui parteneriat strategic special”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • Program "multi-anual" NATO pentru Ucraina - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se aşteaptă ca aliaţii să convină la summit-ul din iulie, de la Vilnius, asupra unui program de asistenţă care să permită Ucrainei apropierea de standardele militare ale alianţei. El a precizat că ar fi un program "multi-anual" pentru a ajuta Kievul în tranziţia de la "standardele, doctrinele şi echipamentele din epoca sovietică" la cele ale NATO, astfel încât forţele ucrainene să poată acţiona alături de cele aliate.
  • Nou decret controversat al lui Putin - Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care facilitează procesul de obţinere a cetăţeniei ruse pentru cetăţenii străini care au semnat contracte de serviciu militar cu Forţele Armate Ruse. Cei care au semnat „pentru o perioadă de un an" pot solicita cetăţenia printr-o procedură simplificată, potrivit decretului.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇