În ziua 445 de război, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a continuat turneul prin Europa. După ce s-a văzut în Italia cu președintele, premierul și Papa Francisc, duminică dimineața a ajuns în Germania, pentru prima dată după ce Rusia a invadat Ucraina. Aici, a primit asigurări că Ucraina va primi ajutor atât cât va fi nevoie și a cerut susținere pentru obținerea de avioane.
Spre seară, presa franceză a anunțat o vizită-surpriză a lui Zelenski, după Germania. El va merge la Paris, urmând să să fie primit de preşedintele Emmanuel Macron. este a doua oară când liderul ucrainean vine la Paris de la începutul acestui an.
Iar producătorul german Rheinmetall a fondat o societate mixtă cu conglomeratul de stat ucrainean Ukroboronprom, pentru a construi şi repara tancuri în Ucraina. Rheinmetall va deţine un pachet majoritar de 51% în noua companie şi va asigura managementul.
Și Moscova a anunţat moartea a doi responsabili militari ruşi pe frontul din Ucraina, o comunicare rară din partea ierarhiei militare. Coloneii Viaceslav Makarov şi Evgheni Brovko au murit ''eroic'' în Ucraina, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.
La finele zilei, Ucraina a anunţat că a preluat "peste 10 poziţii ruseşti" în jurul oraşului Bahmut, epicentrul unor lupte de câteva luni şi scena în ultimele zile a unei înaintări ucrainene pe flancurile apărării ruse.
Sâmbătă, în ziua 444, patru aeronave s-au prăbușit în Rusia, iar Moscova a acuzat că a fost lovită de rachete britanice.
Zelenski în Italia și Germania
- Susținere nelimitată - La sosirea lui Volodimir Zelensky în Germania, cancelarul Olaf Scholz a declarat că Berlinul a acordat deja Ucrainei sprijin de 17 miliarde de euro, dar că nu se va opri aici. „Am spus-o în numeroase rânduri şi o repet astăzi: vă vom susţine atât timp cât va fi necesar. Această solidaritate este durabilă şi este puternică'', a spus Olaf Scholz, citat de Agerpres.
- A cerut avioane - Zelenski i-a cerut lui Scholz să sprijine eforturile mai multor aliaţi ai Kievului de a livra avioane de luptă, relatează AFP şi BBC. „În prezent lucrăm la crearea unei coaliţii pentru avioane de luptă", a declarat Zelenski. "Voi cere Germaniei să susţină Ucraina şi în această coaliţie", a adăugat el într-o conferinţă de presă comună cu Scholz. Berlinul a refuzat până acum să livreze avioane direct Ucrainei. „Ucraina nu atacă teritoriul rusesc. (...) Nu avem nici timpul, nici forţa de a face acest lucru şi nu avem nici armele necesare pentru a face acest lucru. Noi pregătim o contraofensivă pentru a elibera teritoriile cucerite în mod ilegitim", a explicat Zelenski.
- Vizită-surpriză, după Germania - Volodimir Zelenski este aşteptat să sosească duminică seara în Franţa, a aflat Le Figaro. Ar fi a doua oară când liderul ucrainean vine la Paris de la începutul acestui an. El este aşteptat să aterizeze în jurul orei locale 18:00 (19:00, ora României) la baza aeriană Velizy Villacoublay, unde va fi întâmpinat de premierul Elisabeth Borne şi de ministrul de externe Catherine Colonna. După care Zelenski şi Macron vor discuta în cadrul unei dineu la Palatul Elysée, despre "sprijinul" Franţei "ca răspuns la nevoile urgente ale Ucrainei, la nivel militar şi umanitar", a anunţat Elysée într-un comunicat.
- Înfrângere ireversibilă a Rusiei - La o zi după ce a anunțat, în Italia, că o contraofensivă ucraineană ar putea începe curând, în Germania, Zelensky a spus că în acest an speră într-o înfrângere definitivă a Rusiei. „Acum e momentul în care noi trebuie să ne asigurăm că războiul de va încheia în acest an. Putem să ne asigurăm că înfrângerea inamicului (Rusia - n.red.) va fi ireversibilă în acest an”, a spus Zelensky, citat de The Guardian, într-o conferință comună cu cancelarul german Olaf Scholz.
- Detalii despre contraofensivă - Zelenski le-a spus jurnaliștilor italieni, la Roma, că mult așteptata contraofensivă ucraineană împotriva Rusiei ar putea începe curând. ”Cu siguranţă vor exista paşi foarte serioşi. Nu vă pot spune (când), dar cu siguranţă veţi vedea acest lucru şi Rusia va simţi cu siguranţă acest lucru. Credem în victorie şi credem că primii paşi importanţi vor fi făcuţi în curând", a declarat el. Detalii AICI.
- Ucrainenii, mai puternici - Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat sâmbătă seara concetăţenilor săi din Italia, acolo unde a fost în vizită şi s-a întâlnit cu preşedintele Sergio Mattarella şi cu premierul Giorgia Meloni, dar şi cu Papa Francisc. El a spus că în urma discuţiilor purtate, ucrainenii „au devenit mai puternici” şi a menţionat decizii în privinţa armelor şi apărării antiaeriene. „Am aflat că Italia va continua să sprijine Ucraina atât cât este necesar pentru a ne ajuta să rezistăm şi să ne protejăm poporul şi teritoriul”, a relatat Zelenski.
- Ce a vorbit cu Papa - Despre întâlnirea cu Papa Francisc, Zelenski a spus că „a fost o conversaţie care poate face cu adevărat o diferenţă în istorie, poate ajuta cu adevărat la oprirea răului agresiunii”. „Cred că voinţa şi sinceritatea Sanctităţii Sale pot aduce mai aproape punerea în aplicare a formulei noastre de pace, pot aduce mai aproape o pace dreaptă şi echitabilă”, a spus Zelenski.
- Discuții cu președintele Africii de Sud - Zelenski a mai anunţat că a vorbit, de la Roma, cu preşedintele Africii de Sud, căruia i-a explicat că „lumea noastră trebuie să fie unită de regulile dreptului internaţional”. Discuţia a avut loc în condiţiile în care Africa de Sud este suspectată că a livrat arme ruşilor.
- A ajuns la Berlin - Zelenski a ajuns în Germania, duminică dimineața, pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina, informează dpa. "Deja la Berlin", a scris preşedintele Zelensk pe Twitter - "Arme. Pachet puternic. Apărare aeriană. Reconstrucţie. UE. NATO. Securitate".
De la întâlnirea cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.
"În cea mai dificilă perioadă din istoria modernă a Ucrainei, sunt mândru că Germania este prietenul nostru adevărat şi aliatul nostru de încredere", a scris Zelenski în cartea de oaspeţi a Preşedinţiei germane. "Împreună vom învinge şi vom readuce pacea în Europa", a adăugat Zelenski.
- Primește Premiul Carol cel Mare - Volodimir Zelenski va primi prestigiosul Premiu Carol cel Mare în cadrul unei ceremonii care va avea loc duminică după-amiază în oraşul Aachen din vestul Germaniei. Premiul a fost acordat preşedintelui Zelenski şi poporului ucrainean în luna decembrie şi urmează acum să fie predat personal şefului statului ucrainean. Premiul Carol cel Mare, un premiu în mare măsură simbolic, a fost înfiinţat în 1950 pentru a sărbători eforturile destinate unificării europene.
Evoluții pe front
- Orașul reprezentanților la Eurovision, atacat - În timp ce concursul Eurovision se desfăşura în Marea Britanie, rachete ruseşti au lovit oraşul Ternopil, din vestul Ucrainei, de unde este originar duo-ul electro-pop Tvorchi, care a reprezentat Ucraina în acest an, relatează Reuters. Autorităţile locale au declarat pe Telegram că atacul a lovit depozite aparţinând unor magazine şi unei organizaţii religioase, rănind două persoane. Melinda Simmons, ambasadorul Marii Britanii la Kiev, i-a lăudat pe Tvorchi pentru prestaţia lor de la Eurovision 2023. Ucraina s-a clasat pe un onorabil loc 6.
- Versiunea rușilor - Ministerul Apărării din Rusia a transmis că a întreprins lovituri cu arme aeriene şi maritime cu rază lungă, de înaltă precizie, asupra oraşului ucrainean Ternopil (vest) şi Petropavlivka (centru-est), ţintind ''unităţi ale forţelor armate ucrainene şi locuri de stocare de muniţii, arme şi materiale militar primite de la state occidentale''. ''Toate ţintele au fost atinse'', a indicat purtătorul de cuvânt.
- Atacuri peste noapte - Forţele ucrainene au interceptat şi distrus trei rachete şi 25 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, a transmis duminică armata ucraineană, potrivit Reuters. Rusia ''a atacat Ucraina din direcţii diferite cu drone de atac Shahed, rachete Kalibr de pe nave din Marea Neagră, (şi) rachete de croazieră de pe avion strategic Tu-95'', au transmis duminică forţele aeriene. Cel puţin două persoane au fost rănite în regiunea Ternopil din vestul ţării, a scris pe Twitter un consilier prezidenţial ucrainean.
- Lupte grele la Bahmut - Rușii informează că forţele ucrainene au întreprins ''tentative în masă'' de a străpunge apărarea rusă în Bahmut în ultimele 24 de ore, transmite Reuters. ''Toate atacurile unităţilor Forţelor Armate Ucrainene au fost respinse. Nu au existat străpungeri ale apărărilor trupelor ruse'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, citat de Interfax.
- Anunț neașteptat - Moscova a anunţat moartea a doi responsabili militari ruşi pe frontul din Ucraina, o comunicare rară din partea ierarhiei militare. Coloneii Viaceslav Makarov şi Evgheni Brovko au murit ''eroic'' în Ucraina, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, potrivit AFP.
- Avans la Bahmut - Ucraina a anunţat că a preluat "peste 10 poziţii ruseşti" în jurul oraşului Bahmut, epicentrul unor lupte de câteva luni şi scena în ultimele zile a unei înaintări ucrainene pe flancurile apărării ruse, relatează duminică AFP, citată de Agerpres. "Astăzi, unităţile noastre au capturat peste zece poziţii inamice la nord şi sud în apropiere de Bahmut", a declarat ministrul adjunct al Apărării Ganna Maliar pe Telegram, potrivit căruia "luptele aprige" au încă loc în acest oraş devastat. "Soldaţi inamici au fost capturaţi", a adăugat ministrul.
Declarații și ajutoare
- Rheinmetall repară tancuri în Ucraina - Compania germană Rheinmetall a fondat o societate mixtă cu conglomeratul de stat ucrainean Ukroboronprom, pentru a construi şi repara tancuri în Ucraina, informează Handelsblatt, citat de Reuters. „Contractele au fost semnate”, a declarat directorul generalv Armin Papperger. Cooperarea va acoperi întreţinerea şi repararea vehiculelor blindate în Ucraina, în timp ce construcţia tancurilor va fi pregătită în paralel. Rheinmetall va deţine un pachet majoritar de 51% în noua companie şi va asigura managementul.
- Cel mai mare ajutor - Publicaţia Der Spiegel a relatat sâmbătă că Germania a pregătit un nou pachet de echipamente militare pentru Ucraina, în valoare de 2,7 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), cel mai mare pe care Berlinul l-a furnizat de la invazia Rusiei.