Ziua 435 de război: Momentul în care o dronă a fost distrusă la Kiev (Video) Alta a fost doborâtă în Crimeea

Ziua 435 de război: Momentul în care o dronă a fost distrusă la Kiev (Video) Alta a fost doborâtă în Crimeea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 435 de război, Rusia a anunțat că un mare incendiu a izbucnit la un depozit de combustibil din sudul țării, nu departe de peninsula Crimeea de la Marea Neagră, în urma unui atac cu dronă. În plus, ruşii au anunţat, joi seară, doborârea unei presupuse drone ucrainene în apropierea unei baze aeriene din Crimeea.

Tot seara, mai multe explozii au fost raportate în Kiev, iar autorităţile militare ucrainene spun că o dronă militară a fost doborâtă.

Şi în alte zone din Ucraina continuă bombardamentele, după presupusul atac cu drone de la Kremlin, atribuit de Moscova Kievului. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a cerut „eliminarea” preşedintelui Volodimir Zelenski, ca răzbunare.

Şi de dimineaţă s-au auzit mai multe explozii în capitala ucraineană şi în alte oraşe. Totodată, bombardamentele ruseşti au ucis zeci de civili în oraşul Herson şi în apropiere. Au fost atacate un hypermarket, o gară şi o trecere de cale ferată, o benzinărie şi câteva clădiri de locuinţe.

Tot în Ucraina primarul Odesei a fost arestat pentru corupție, iar la Kiev este testat un sistem de detectare a rachetelor proiectat de Israel, care le-ar oferi ucrainenilor mai mult timp să se adăpostească de atacurile rusești.

În schimb, Rusia se pregătește pentru un atac asupra infrastructurii de sub mare a NATO, spune David Cutler, secretarul general adjunct al Alianței.

Și Volodimir Zelenski a ajuns în Olanda, într-o vizită neanunţată. A mers la Curtea Penală Internaţională, care a emis în martie un mandat de arestare împotriva lui Putin, și a spus că președintele rus trebuie să fie condamnat. În plus, premierul olandez a spus că ţara sa ar putea dona avioane de luptă F-16 Ucrainei.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Explozii în Kiev și alte orașe dis de dimineaţă - Mai multe explozii au fost auzite în Kiev şi în alte oraşe, în primele ore ale zilei de joi. "Apărarea antiaeriană funcţionează în regiunea Kiev", a declarat administraţia militară regională pe Telegram. Martori oculari citaţi de Reuters au spus că a fost cel puţin o explozie puternică. Postul public ucrainean Suspilne a raportat explozii în oraşul din sud Zaporojie. Iuri Malaşko, şeful administraţiei militare regionale Zaporojie, a anunţat pe Telegram activarea apărării antiaeriene. Presa locală a raportat, de asemenea, explozii în portul de la Marea Neagră Odesa. Alerte aeriene au fost declanşate în cea mai mare parte din jumătatea de est a ţării, conform unei hărţi oficiale a guvernului.
  • Explozii şi drone de atac la Kiev pe seară - Mai multe explozii au fost raportate şi joi seară, în zona Kiev, iar sistemele antiaeriene sunt în funcţiune, anunţă autorităţile militare ucrainene, precizând că o dronă militară a fost doborâtă (aşa cum se poate vedea în video mai jos). "Obiectul a fost doborât de forţele antiaeriene. Nu au fost raportate victime sau distrugeri asupra clădirilor sau infrastructurii", a declarat Serghei Popko, şeful Administraţiei militare ucrainene, care a îndemnat cetăţenii să meargă în adăposturi subterane până la oprirea sirenelor.
  • Dronă doborâtă în Crimeea - Şi autorităţile ruse au anunţat, joi seară, doborârea unei presupuse drone ucrainene în apropierea unei baze aeriene ruse din Crimeea. "Un nou atac la Sevastopol. În jurul orei 19:00, forţele antiaeriene au distrus o dronă în zona Aerodromului Belbek. Nu s-au înregistrat daune la sol. Situaţia este sub control", a declarat Mihail Razvojaiev, guvernatorul rus al regiunii Sevastopol.
  • Atac în Cernigău - O femeie a fost ucisă de loviturile rusești în regiunea Cernigău, a informat guvernatorul regional Viacheslav Chaus.
  • Pericol uriaș la centrala nucleară Zaporojie - Trupele ruse au depozitat echipamente militare, arme și explozibili în departamentul de turbine al unității 4 a centralei nucleare Zaporojie, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică. AIEA mai spune că a primit rapoarte neoficiale că forțele ruse stochează materiale similare în alte zone ale centralei. Aceste acțiuni reprezintă o amenințare gravă la adresa siguranței atât a personalului fabricii, cât și a locuitorilor din apropiere.
  • 23 de morți în Herson - Bombardamentele ruseşti au ucis miercuri 23 de civili în oraşul Herson şi în apropiere, fiind atacate un hypermarket, o gară şi o trecere de cale ferată, o benzinărie şi câteva clădiri de locuinţe, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski. De asemenea, 48 de persoane au fost rănite, a declarat Zelenski, pe aplicaţia Telegram. "Toţi civili! Într-o singură regiune!", a scris preşedintele ucrainean, care miercuri s-a aflat într-o vizită în Finlanda.
  • Sistem israelian de apărare la Kiev - Un sistem de detectare a rachetelor proiectat de Israel, care le-ar oferi ucrainenilor mai mult timp să se adăpostească de atacurile rusești, este testat la Kiev și ar putea fi activat în termen de două luni, a declarat ambasadorul Ucrainei în Israel.
  • Primarul Odesei, arestat - Procurorii anticorupție l-au reținut pe primarul orașului Odesa, Hennadii Truhanov, sub suspiciunea de corupție. Truhanov a fost ales primar al portului Odesa în 2014 și este cercetat din 2017 pentru acuzații de delapidare, pe care le-a negat. Procurorii au precizat că Truhanov a fost reținut pentru 60 de zile pentru că nu a plătit cauţiunea de 30.866.000 de grivne (836.000 de dolari). Truhanov este acuzat de deturnarea a 92 de milioane de grivne. El a fost achitat în 2018, dar în 2021 a fost redeschisă o anchetă privind achiziționarea unei clădiri administrative.
  • „Ceva mare” se pregătește în Herson - Locuitorii din Herson îşi făceau joi provizii de alimente şi apă după o noapte de bombardamente ruseşti puternice şi înainte de intrarea în vigoare a unei stări de asediu de 56 de ore, care va începe vineri seara. Unii dintre localnici au de gând să rămână în case până la închiderea planificată a oraşului. Dorm cu hainele pe ei şi merg în adăposturi din cauza intensităţii atacurilor ruseşti. Alţii spun că şi-au trimis o parte din familie în afara oraşului şi s-au mutat în locuri mai sigure, cât mai departe de apă, întrucât simt că se pregăteşte „ceva mare" în următoarele zile, în condiţiile în care forţele ucrainene şi-au intensificat, la rândul lor, bombardamentele asupra poziţiilor ruseşti aflate pe malul celălalt al fluviului.
  • Rusia se pregătește pentru un atac asupra infrastructurii de sub mare a NATO. În acest scop, rușii studiază sistemele subacvatice ale alianței, a declarat David Cutler, secretarul general adjunct al NATO. Potrivit lui Cutler, Rusia cartografiază infrastructura critică atât pe uscat, cât și subacvatic, a spus el. ”Așa se pregătește Moscova pentru lovituri împotriva țintelor de sub mare din Europa și America de Nord. Armata rusă și serviciile sale speciale participă la operațiune”, a adăugat el. Cutler a remarcat că sunt vizate și cablurile submarine, care reprezintă 95% din traficul de internet.
  • Rusia spune că Ucraina începe contraofensiva - Ucraina concentrează trupe în prima linie a frontului din Zaporojie pentru a lansa o contraofensivă, a declarat joi conducătorul mişcării regionale 'Împreună cu Rusia', Vladimir Rogov. "Inamicul a acumulat suficiente forţe pe linia frontului pentru a începe o contraofensivă în regiunea Zaporojie", a afirmat Rogov. Liderul prorus a precizat că tactica ucrainenilor constă în a testa cu atacuri prima linie de apărare a trupelor ruse, pentru a face o breşă prin care să lanseze o ofensivă cu toate forţele lor.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Incendiu la o rafinărie de petrol - Un mare incendiu a izbucnit la un depozit de combustibil din sudul Rusiei, nu departe de Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, în urma unui atac cu dronă, a anunţat joi dimineaţă agenţia oficială de presă rusă TASS. Atacul a avut loc la rafinăria de petrol Ilski din oraşul cu acelaşi nume şi a provocat un incendiu la rezervorul ei. Un incident similar s-a produs cu o zi înainte în satul rusesc Volna, în apropiere de Crimeea. Şi acolo, oficialii ruşi au dat vina pe un atac cu dronă ca fiind cauza.
  • Anchetă pentru terorism - Rusia a deschis o anchetă penală cu privire la terorism după ce a anunţat că a doborât două drone care ar fi vizat reşedinţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi a acuzat Ucraina de „tentativă teroristă de asasinat”.
  • Atacul din Kremlin a fost înscenat? - Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) spune că atacul de la Kremlin a fost o înscenare. Potrivit sursei citate, în ultimele luni, autoritățile ruse au întărit în mod constant apărarea aeriană din jurul Moscovei, astfel că este puțin probabil ca două drone să poată trece de numeroasele niveluri de apărare antiaeriană. Detalii AICI.
  • S-au folosit drone ieftine - Un expert în drone crede că atacul asupra Kremlinului, pe care Moscova îl atribuie Ucrainei, a fost comis de un „operator relativ sofisticat”, nu neapărat un actor statal, care s-ar putea să fi folosit o dronă de tip Mugin-5 de fabricaţie chinezească, un echipament ce poate fi cumpărat cu mai puţin de 10.000 de dolari. Detalii AICI.
  • Kremlinul acuză SUA - Kremlinul acuză joi Statele Unite că au dat Kievului ordinul să atace cu dronă preşedinţia rusă şi să-l asasineze pe Vladimir Putin: „Fără îndoială, asemenea decizii, definirea scopurilor, definirea mijloacelor, toate astea, sunt dictate Kievului de către Washington. Suntem foarte conştienţi că decizii cu privire la asemenea acţiuni şi asemenea atacuri teroriste nu sunt luate la Kiev, ci la Washington. Iar Kievul execută deja ceea ce i se spune să facă”. În replică, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) la Casa Albă, John Kirby, a catalogat acuzațiile drept „ridicole”.
  • Medvedev cere „eliminarea” lui Zelenski - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a cerut „eliminarea” lui Volodimir Zelenski, ca răzbunare pentru presupusul atac cu drone asupra Kremlinului. „După atacul terorist, nu mai există altă alternativă decât eliminarea fizică a lui Zelenski şi a clicii sale”, a scris Dmitri Medvedev pe Telegram.
  • 9 mai anulată în peste 21 de orașe - Autoritățile ruse au anulat ceremoniile de 9 mai în cel puțin 21 de orașe, a informat publicația independentă rusă Vertska.
ADVERTISING

Zelenski în Olanda

  • Vizita surpriză a lui Zelenski în Olanda - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit miercuri seara în Olanda, într-o vizită neanunţată, urmând să meargă la Curtea Penală Internaţională (CPI), care a emis în martie un mandat de arestare împotriva liderului rus Vladimir Putin. Zelenski, care se află la prima sa vizită în această ţară, a aterizat pe aeroportul Amsterdam-Schiphol, după ce a participat la un summit cu ţările nordice la Helsinki. Agenţia olandeză de ştiri a publicat mai multe fotografii, inclusiv una cu un avion, spunând că este vorba de avionul guvernului olandez care l-a transportat probabil pe preşedintele ucrainean.
  • Zelenski la CPI - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, unde urmează să aibă mai multe întâlniri.
Ukrainian president Volodymyr Zelenskiy arrives at the ICC for visit
  • Vladimir Putin merită să fie condamnat din cauza invaziei Ucrainei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un discurs la sediul din Haga al Curţii Penale Internaţionale (CPI). ”Bineînţeles că vrem să-l vedem pe Vladimir Putin aici, la Haga. Merită să fie condamnat pentru aceste acţiuni criminale chiar aici, în capitala dreptului internaţional. Sunt sigur că vom vedea acest lucru atunci când vom câştiga şi vom câştiga, iar atunci nu o vom face doar pe câmpul de luptă, nu doar împotriva acestei agresiuni”, a declarat el.
  • Zelenski s-a întâlnit cu regele olandez și prim-ministrul și a cerut înființarea unui nou tribunal internațional la Haga pentru a judeca conducătorii Rusiei pentru crima de agresiune din Ucraina.
  • F-16 pentru Ucraina? - Discuțiile cu privire la o potențială donație de avioane de luptă F-16 Ucrainei progresează, a declarat premierul olandez Mark Rutte. El a insistat că încă nu a fost luată nicio decizie. Răspunzând la o întrebare la o conferință de presă alături de Zelenski și de prim-ministrul belgian Alexander De Croo, Rutte a spus „Despre F-16: fără tabuuri”.
  • Zelenski dă ceasuri soldaţilor - Preşedintele Zelenski a înmânat ceasuri soldaților ucraineni răniți. În vizita sa la baza militară din Soesterberg, lângă Utrecht, președintele s-a întâlnit cu o mână de soldați care urmează un tratament de reabilitare în Olanda, după ce au suferit răni grave în lupta împotriva forțelor ruse.

Diplomație de război și arme

  • Muniție suplimentară din SUA - Statele Unite au anunţat trimiterea în Ucraina a unui nou ajutor militar în valoare de 300 de milioane de dolari, în principal muniţie de artilerie. Armata ucraineană va primi în special rachete pentru HIMARS, sisteme mobile sofisticate furnizate de Statele Unite, precum şi arme antitanc, muniţie şi camioane pentru transportul echipamentelor grele, a precizat secretarul de Stat Antony Blinken. Este a 37-a tranşă de ajutor decisă de preşedintele Joe Biden de la începutul invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie 2022.
  • Transnistria ne obligă - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a declarat că regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităţilor de la Chişinău şi pe teritoriul căreia este prezentă armata rusă, obligă Ucraina să menţină trupe la graniţa cu Republica Moldova. Oficialul a dat însă asigurări că Ucraina nu va întreprinde nicio acţiune în Transnistria, pentru că este un teritoriu ce ţine de suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, pe care Kievul le respectă.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇