Ziua 423: Cinci rachete rusești au lovit orașul Harkov (Video) Germania a expluzat diplomați ruși, Moscova răspune la fel

Ziua 423: Cinci rachete rusești au lovit orașul Harkov (Video) Germania a expluzat diplomați ruși, Moscova răspune la fel

Ziua 423 de război în Ucraina începe cu declarațiile președintelui Zelenski, care par să sugereze că momentul declanșării contraofensivei este foarte aproape. Pe de altă parte, Rusia este nemulțumită de intențiile NATO de a primi țara vecină în Alianță.

Totodată, o instanţă din Rusia ordonă arestarea reporterului bulgar Hristo Grozev, care a făcut dezăvluiri stânjenitoare despre liderii de la Kremlin, iar pe front în regiunea Cernigău a avut loc un atac cu o bombă teleghidată în noaptea trecută.

La Zaporojie, intensificarea ostilităţilor în jurul centralei nucleare creşte din nou ameninţarea unei catastrofe nucleare, avertizează şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU.

În Rusia, 3.000 de persoane din oraşul Belgorod au fost evacuate sâmbătă după ce o bombă a fost găsită în apropierea zonei în care un avion de război rusesc a avut o „pierdere de explozibil”, joi seara târziu.

ADVERTISING

SITUAȚIA PE FRONT

  • Harkovul lovit de 5 rachete - Cel puţin cinci rachete ruseşti au lovit sâmbătă seara oraşul Harkov din estul Ucrainei şi împrejurimile sale, avariind clădiri civile, au anunţat autorităţile locale. Oleh Sinegubov, guvernatorul regiunii, a declarat într-un mesaj pe Telegram că o casă a fost lovită în satul Kotliari, la sud de Harkov, şi că o rachetă a declanşat un incendiu major chiar în oraş. Deocamdată nu se ştie dacă există victime.
  • Risc nuclear în creștere la centrala Zaporojie: Intensificarea ostilităţilor în jurul centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei) creşte din nou ameninţarea unei catastrofe nucleare, avertizează şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU.
  • Rusia a atacat peste noapte regiunea Cernihiv cu o bombă teleghidată: O bombă teleghidată lansată de pe avionul rusesc Sukhoi Su-35 a explodat în jurul orei 1:35 în zona Orlykivka, un sat din regiunea Cernihiv, a anunţat Comandamentul Operaţional "Nord" al Ucrainei la 22 aprilie.
  • Nave inamice în Marea Neagră: Comandamentul operaţional al Ucrainei a raportat că 11 nave de război ruseşti sunt în stare de pregătire de luptă în Marea Neagră, inclusiv două submarine înarmate cu rachete de croazieră Kalibr.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN RUSIA

  • Bombă în Belgorod - În jur de 3.000 de persoane din oraşul rus Belgorod au fost evacuate sâmbătă după ce o bombă a fost găsită în apropierea zonei în care un avion de război rusesc a avut o „pierdere de explozibil”, joi seara târziu, a anunţat TASS, agenţia oficială de ştiri a statului rus, care citează serviciile de urgenţă locale.
  • O instanţă din Rusia ordonă arestarea reporterului bulgar Hristo Grozev: Un tribunal din Moscova a ordonat vineri, în lipsă, arestarea jurnalistului bulgar de investigaţii Hristo Grozev, ale cărui reportaje pentru reţeaua Bellingcat au făcut dezăvluiri stânjenitoare despre liderii Rusiei. Acesta a investigat otrăvirea principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi doborârea avionului de pasageri MH17 deasupra estului Ucrainei în 2014. Grozev, care este principalul jurnalist specializat pe Rusia în cadrul Bellingcat, a relatat, de asemenea, despre războiul împotriva Ucrainei.
  • Propaganda Rusiei, pusă în încurcătură: Incidentul de joi de la Belgorod, când un avion de vânătoare rusesc a bombardat din greşeală oraşul rus de la graniţa cu Ucraina, este atât de misterios, încât pune în încurcătură nu numai presa de stat rusă, dar până şi pe bloggerii militari, de obicei foarte vocali, care nu ştiu cum să comenteze evenimentul neobişnuit, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză.
  • Cetățean rus, acuzat de înaltă trădare: Anchetatorii FSB l-au acuzat pe cetăţeanul rus Dmitri Kicea, adjunct al şefului laboratorului de testare al fabricii de arme Promtechnologia din Moscova, care produce puşti de vânătoare şi sportive sub marca ORSIS, de înaltă trădare de stat în favoarea unor ţări străine.
  • Fiul lui Peskov, mercenar Wagner - Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari ruşi Wagner, a afirmat că fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a servit ca artilerist în cadrul forţei sale private de luptători. "Dintre toţi cunoscuţii mei - voi spune asta pentru prima dată - o persoană, Dmitri Sergheevici Peskov, care la un moment dat avea reputaţia de a fi un liberal complet … Fiul său, care a trăit pentru un timp în America, dacă nu mă înşel, sau în Anglia, a venit şi a cerut să fie luat ca simplu artilerist. Şi s-a descurcat absolut bine ca simplu artilerist, cu genunchii în noroi, cu un Uragan (lansator multiplu de rachete). Puţini oameni ştiu despre el", a declarat Prigojin.
ADVERTISING

ALTE INFORMAȚII RELEVANTE

  • Expulzări din Germania și Rusia - Ministerul de Externe rus a anunţat sâmbătă expulzarea a ''peste 20'' de diplomaţi germani, ca răspuns la o măsură similară luată de Berlin. ''Peste 20 de diplomaţi germani sunt expulzaţi din Rusia'', a indicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, pentru postul de televiziune Zvezda.
  • Zelenski vorbește despre contraofensivă? Preşedintele Volodimir Zelenski a părut să le sugereze compatrioţilor, în discursul de vineri seară, că aşteptata contraofensivă ucraineană este iminentă cerându-le să rămână uniţi şi să se mobilizeze, subliniind că linia frontului este prioritatea numărul unu, că atenţia se concentrează pe apărare şi că sunt pregătite noi forţe „care îşi vor dovedi valoarea pe front”.
  • Reacţia Rusiei la ideea aderării Ucrainei la NATO: "NATO îşi fixează obiectivul de a <<învinge>> Rusia în Ucraina, iar pentru a motiva Kievul, promite că, după încheierea conflictului, ţara poate fi acceptată în alianţă", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Asta după ce secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, a vizitat joi Kievul şi a declarat că "viitorul Ucrainei este în NATO". În context, Maria Zaharova a punctat că astfel de declarații din partea Occidentului sunt ”periculoase”.
  • Noi tancuri Leopard - Şase tancuri Leopard promise Ucrainei de către Spania au plecat sâmbătă către destinaţie, unde vor ajunge în câteva zile, a anunţat ministrul spaniol al Apărării Margarita Robles. ''Tancurile Leopard şi 20 de vehicule de transport au fost îmbarcate în portul Santander (nord) şi se îndreaptă spre Ucraina, unde vor ajunge în 5-6 zile'', a declarat Margarita Robles în faţa presei.
  • Zelenski cere noi sancțiuni - Preşedintele Volodimir Zelenski cere punerea industriei nucleare ruseşti sub sancţiuni internaţionale. El a spus că Rusia se foloseşte de energie ca de o armă, pentru a crea dependenţe şi pentru a şantaja, iar această tactică este valabilă inclusiv în cazul centralei nucleare de la Zaporojie, pe care Moscova o utilizează ca să ameninţe lumea cu un dezastru nuclear.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇