Ziua 421 de război a adus vizita neașteptată la Kiev a șefului NATO, Jens Stoltenberg, urmând să aibă loc discuții la nivel înalt înainte de summit-ul de la Vilnius din iulie.
Între timp, statele membre continuă să anunțe noi ajutoare pentru Ucraina, dar datele de livrare taie din optimismul celor care prevedeau finalul războiului anul acesta. Mai exact, Danemarca și Olanda trimit 14 tancuri Leopard 2 abia la începutul lui 2024.
Pe front se observă intrarea într-o nouă fază a războiului dronelor. Rușii au primit un nou transport din Iran, după cum arata datele aparatelor doborâte recent. Astfel, rușii au reluat în forță aceste atacuri, după o perioadă de pauză cauzată de lipsa de stocuri. Însă și pe teritoriul rus apar tot mai multe drone, unele vizând obiective de importanță strategică.
Au continuat și bombardamentele aeriene, un bloc din Vugledar fiind parțial distrus. Sub dărâmături se află atât civili, cât și militari, însă nu sunt clare la acest moment nici numărul și nici starea victimelor.
O informație interesantă vine de la Moscova, unde a fost anunțată „demisia” amiralului Serghei Avakianţ, care conducea de 11 ani Flota Rusă din Pacific. Dar ce e cu adevărat ciudat e noul rol al amiralului. El se va ocupa de toate centrele de antrenament sportiv și educație patriotică. Amintim că pe 14 aprilie la Flota Rusă din Pacific a avut loc o inspecție fulger.
Probleme ar fi și în cazul serviciilor de securitate internă ale Rusiei. Informațiile experților de la Institutul pentru Studiul Războiului vorbesc despre o operațiune de amploare a FSB de a găsi cârtițe care ar oferi informații forțelor ucrainene. Ar fi avut loc mai multe demiteri și arestări, în special în rândul cremei Gărzii Naționale a Rusiei.
Situația pe front
- Bloc bombardat - Rușii au lansat lovituri aeriene asupra unui bloc din Vugledar, Donețk. O parte din clădire s-a prăbușit și a izbucnit un incendiu. Sub dărâmături ar fi prinși atât civili, cât și militari.
- Atac ucrainean la Belgorod - Autoritățile ruse anunță că 30 de oameni au murit în regiunea Belgorod în urma bombardamentelor ucrainenilor.
- Atac rusesc în Herson - Un bărbat de 59 de ani din satul Kizomis din regiunea Herson a murit în urma bombardamentelor rușilor. „Obiecte de infrastructură civilă, clădiri rezidențiale, spații comerciale și vehicule motorizate au fost avariate”, potrivit radioului public. Kizomis se află pe malul drept al râului Nipru, la nord de porțiunea din regiunea Herson care este ocupată de Rusia.
- Stoc nou de drone kamikaze - Rusia a primit un nou lot de drone kamikaze din Iran, anunță armata ucraineană, care a analizat aparatele doborâte în regiunea Odesa. În ultima vreme, atacurile cu drone se răriseră, pentru că forțele ruse nu mai aveau stocuri, dar se pare că s-au reaprovizionat.
- Atacuri cu drone - De altfel, noaptea trecută au avut loc 11 atacuri, 10 drone reușind să fie doborâte de ucraineni.
- La un pas de explozie - O dronă cu aproape 2 kilograme de explozibil a fost găsită la o fermă din regiunea Tula. Potrivit canalelor rusești, drona nu avea marcaje de identificare și analiza arată că s-ar fi prăbușit în urmă cu mai multe săptămâni.
- Aeroport rusesc vizat - O dronă a fost găsită și la Aeroportul Pskov, situat în regiunea rusă omonimă din apropiere de Estonia. Nu este clar cui aparține și ce misiune avea, dar autoritățile au anunțat că nu conținea explozibili.
- Parchetul General al Ucrainei are în lucru 80.000 de dosare de crime de război comise de ruși.
- Ucraineni acuzați de trădare - Un grup de militari ucraineni a fost acuzat de trădare pentru că a divulgat informaţii în timpul unei misiuni neautorizate care a permis Rusiei să atace un aerodrom militar, a anunţat joi agenţia de securitate ucraineană SBU.
Diplomație și cereale
- Vizită surpriză - Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a ajuns la Kiev.
- Ucraina în NATO? - După ce a adus un omagiu la monumentul eroilor ucraineni căzuți în război și a vizitat expoziția de arme și tehnică militară rusă distrusă, Stoltenberg s-a întâlnit cu Zelenski. „Această vizită e un semn că NATO e gata să înceapă un nou capitol în relația cu Ucraina”, a comentat președintele ucrainean. Stoltenberg a fost mai rezervat, spunând doar că drumul Ucrainei spre NATO va fi discutat la summit-ul de la Vilnius.
- Reacţia Rusiei - Moscova a condamnat vehement afirmaţiile secretarului general al NATO, avertizând asupra efectelor eventualei aderări a Ucrainei. "Aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta un pericol grav şi semnificativ pentru ţara noastră, pentru securitatea ţării noastre", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. El a reiterat că unul dintre obiectivele centrale ale Rusiei este oprirea admiterii Ucrainei în NATO.
- Apel către Moscova - Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să-i elibereze de îndată pe deținuții politici Vladimir Kara-Murza și Alexei Navanîi.
- Ungaria s-a răzgândit - Ungaria va continua să permită tranzitul cerealelor din Ucraina, asigurându-se însă că livrarea se face „într-o manieră controlată”. Detalii AICI.
- Tancuri Leopard - Danemarca şi Olanda intenţionează să furnizeze 14 tancuri de tip Leopard 2 Ucrainei, dar vehiculele blindate vor fi livrate în 2024, au anunţat joi autorităţile din cele două ţări. "Tancurile Leopard 2 vor fi livrate Ucrainei la începutul anului 2024. Costurile estimative, de 165 de milioane de euro, vor fi suportate în mod egal de naţiunile noastre. În acest mod, ne alăturăm coaliţiei care livrează tancuri Leopard 2, susţinută de numeroşi parteneri şi aliaţi", au anunţat ministerele Apărării din Danemarca şi Olanda.
Ce se întâmplă în Rusia
- FSB Leaks - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pare să fi început o operaţiune de amploare, de verificare a angajaţilor care lucrează pentru securitatea internă, acuzând o scurgere de date „la cererea unor cetăţeni ucraineni" şi ar exista deja demiteri şi arestări, în special în rândul unor membri proeminenţi din Rosgvardia, Garda Naţională Rusă, un corp de elită al serviciilor armate ruse, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care consideră că este vorba despre o acţiune de consolidare a controlului şi de înlăturare a unor oficiali căzuţi în dizgraţia Kremlinului.
- Schimbări în armată - Presa rusă scrie că comandantul Flotei Ruse a Pacificului Serghei Avakianţ a demisionat. Amiralul conducea Flota din 2012 și acum a fost numit la conducerea centrelor de antrenament sportiv și educație patriotică. Amintim că pe 14 aprilie la Flota Rusă din Pacific a avut loc o inspecție fulger. Într-o nouă explicație, oficialii ruși au susținut de această dată că Avakiants a atins vârsta maximă la care poate servi activ în armată. Viktor Liina, care acum conduce Fota Baltică, i-ar putea lua locul.
- Veteranii războiului din Donbas - Duma de Stat a adoptat o lege prin care sunt declarați veterani de război toți rușii care au luptat în Donbas din 2014.
- Moscova nu vrea paradă în Crimeea - În Sevastopol nu va fi organizată paradă de 9 mai, decizia fiind luată de la Moscova, nu din Crimeea.
Alte informații relevante
- Tancuri trimise în 2024 - Danemarca și Olanda vor trimite Ucrainei 14 tancuri Leopard 2, pe lângă cele aproape 100 de tancuri uzate Leopard 1 pe care cele două țări le-au anunțat deja drept contribuție. Tancurile Leopard 2 vor ajunge în Ucraina la începutul lui 2024.
- Fără ruși la Petrotel Ploiești - Toţi ruşii din fruntea Petrotel Lukoil Ploieşti au fost demişi. Conducerea - preluată de români, plus un ucrainean - fost şef la o rafinărie din Odesa bombardată de armata rusă. Detalii AICI.
Imaginile războiului
- Cel mai fierbinte punct al luptelor rămâne Bahmutul. Vă prezentăm mai jos două materiale video care arată distrugerea cauzată de război.
- Poza anului în cadrul prestigiosului concurs World Presss Photo a fost câștigată de Yevhen Maloletka, care a documentat asediul asupra Mariupolului. Fotografia cu care a câștigat a emoționat o lume întreabă. Este poza cu Irina Kalinina în timp ce e evacuată de la maternitatea din Mariupol ce tocmai fusese bombardată. Copilul său s-a născut mort și femeia de 32 de ani a murit jumătate de oră mai târziu.