Ziua 406 de război e marcată de activitatea desfășurată pe mai multe planuri în afara Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski e în vizită în Polonia, omologul său francez, susținut de Joe Biden, ajunge în China, în timp ce Vladimir Putin îl primește la Moscova pe aliatul său principal Alexander Lukașenko și ministrul rus al Apărării a anunțat ce capabilități nucleare are acum Belarusul.
Toate sunt vizite ce pot aduce informații interesante și decizii ce pot schimba cursul războiului. De altfel, o astfel de declarație deja a venit dinspre China. Ambasadorul la UE a explicat de ce Beijingul refuză să condamne războiul, deși nu-l susține și nici nu recunoaște pretențiile teritoriale ale Rusiei asupra Crimeii și Donbasului.
Între timp, pe front, ucrainenii dau de înțeles că sunt tot mai aproape cu startul contraofensivei. Civilii din zonele ocupate au fost avertizați să plece sau să se pună la adăpost și ministrul Apărării crede că victoria va fi a Ucrainei până la finalul anului.
Continuă și ajutorul extern. Americanii tocmai au anunțat că vor începe curând să antreneze ucraineni pentru tancurile Abrams ce urmează a fi livrate Kievului. De cealaltă parte, un expert elvețian estimează că Rusia va rămâne fără oameni și armament până în octombrie, observând o mare pierdere de resurse în strategia Moscovei.
Între timp, încă o țară anunță că nu-l va aresta pe Putin dacă îi calcă teritoriul, în ciuda mandatului emis de Curtea de la Haga.
Iar Bill Clinton se simte responsabil de războiul din Ucraina, pentru că a convins acum 20 de ani țara ex-sovietică să renunțe la arsenalul nuclear, fapt ce a vulnerabilizat-o în fața lui Putin.
Situația pe front
- Epicentrul luptelor - Forţele ucrainene au respins marţi peste 60 de atacuri ruseşti în zona localităţilor Bahmut, Avdiivka, Mariinka şi Liman, toate situate în regiunea Doneţk (estul Ucrainei) şi pe linia frontului, a comunicat miercuri Statul Major General ucrainean. Șase persoane au murit și alte 7 au fost rănite în atacurile rușilor din Donețk.
- Noi bombardamente au avut loc și miercuri înainte de prânz. În satul Alekseevo-Druzhkovka, 2 persoane au murit și 4 au fost rănite, iar în satul Velika Novoselka o persoană a fost ucisă și două rănite.
- Atac în Rusia - Autoritățile din Belgorod spun că trei case și trei mașini au fost avariate într-un atac ucrainean. Și guvernatorul regiunii Briansk a anunțat un atac ucrainean, soldat cu rănirea unei persoane.
- Avion prăbușit - Un avion ultrauşor ucrainean s-a prăbuşit pe teritoriul Rusiei, în apropierea frontierei cu Ucraina, iar pilotul a fost capturat de autorităţile ruse, anunţă Serviciul Federal de Securitate (FSB). Avionul civil ucrainean s-a prăbuşit în apropierea localităţii Butovsk, situată în regiunea rusă Breansk, la circa 25 de kilometri nord de frontiera Rusiei cu Ucraina. Detalii AICI.
- Retragerea din Bahmut - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în Polonia, a menţionat pentru prima dată posibilitatea unei retrageri militare din oraşul Bahmut din estul ţării, aflat de luni de zile sub asediul forţelor ruse. "Pentru mine, cel mai important lucru este să nu ne pierdem militarii", a declarat Zelenski în timpul întâlnirii cu preşedintele polonez Andrzej Duda. "Şi, cu siguranţă, dacă există la un moment dat evenimente şi mai intense şi pericolul ca noi să pierdem personal din cauza încercuirii, vor exista decizii corecte, adecvate, luate de generalul de la faţa locului. Sunt sigur de asta", a spus Zelenski.
- Antrenamente pentru Abrams - SUA intenţionează să trimită 31 de tancuri M1-A1 în Ucraina - de mărimea unui batalion ucrainean de tancuri. SUA au antrenat peste 7.000 de soldaţi ucraineni de la începutul invaziei ruseşti și urmează să înceapă curând antrenamentul tanchiștilor: „Antrenamentul cu Abrams nu a început încă… Încă lucrăm la achiziţia de echipamente, aşa că nu am început încă antrenamentul, dar mă aştept ca acest lucru să se întâmple relativ curând".
- Contraofensiva se apropie - Kievul i-a îndemnat indirect marţi pe ucrainenii din teritoriile ocupate de Rusia să fugă din zonă în contextul apropiatei contraofensive: „Îi sfătuiesc pe ucrainenii din teritoriile temporar ocupate fie să plece în ţări terţe, fie să se pregătească. Nu e deloc linişte în teritoriile ocupate. Şi nici nu este surprinzător. Responsabilii ocupantului (rus) mai au încă puţin timp să plece de acolo, au început deja să-şi facă bagajele. Ştiţi ce aveţi de făcut, aveţi grijă de voi şi de copiii voştri".
- Războiul dronelor - O înregistrare video a surprins duelul dintre o dronă ucraineană și una rusească. Aparatul controlat de ucraineni a câștigat repede lupta. Detalii şi video AICI
- Victoria în 2023 - Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, crede că războiul se va încheia anul acesta, dar a respins că asta se va întâmpla cu semnarea unor acorduri de pace cu Rusia: „Cred că acest război se va termina curând. Desigur, aș fi preferat să nu fi început, dar eu personal cred că anul acesta va fi anul victoriei”.
- Belarusul nuclear - Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că a trimis forțelor Belarusului complexul Iskander-M, capabil să folosească arme nucleare tactice. Și unele avioane ale Belarusului au primit echipamentele necesare pentru a putea lansa „arme de distrugere cu încărcătură nucleară”.
- Rusia rămâne pe zero - Un expert de la academia militară din Zurich estimează că armata rusă va rămâne fără stocuri până în octombrie.
- Regretul lui Clinton - Bill Clinton spune că regretă că în 1994 a convins Ucraina să renunțe la arsenalul nuclear: „Mă simt responsabil pentru că eu i-am convins să renunțe la armele nucleare. Și nu e nimeni care să creadă că Rusia ar mai fi făcut ce face dacă Ucraina încă avea arme nucleare. Mă simt groaznic pentru asta”.
Alte informații relevante
- Zelenski, decorat în Polonia - Preşedintele Volodimir Zelenski a sosit miercuri în Polonia - prima sa vizită oficială în această ţară. El a trecut granița dimineață, după care o ceremonie oficială de primire a avut loc la palatul prezidenţial din Varşovia. Zelenski a fost decorat de președintele Andrzej Duda cu cea mai veche și înaltă distincție a statului polonez - Ordinul Vulturului Alb.
- China nu susține războiul, dar nu-l condamnă - Ambasadorul Chinei la UE, Fu Cong, a transmis că țara sa nu susține războiul, nu recunoaște Crimeea și Donbasul a fi ale Rusiei și nu acordă Rusiei niciun fel de ajutor militar. Însă diplomatul spune că Beijingul nici nu a condamnat războiul, pentru că înțelege punctul de vedere al Rusiei privind apărarea față de extinderea NATO și crede că invazia are la bază „motive mai complicate”.
- Macron în China, susținut de Biden - Preşedintele francez Emmanuel Macron a aterizat miercuri la Beijing, într-o vizită de stat de trei zile în China, prima în această ţară din 2019, anunţă Palatul Élysée. Joi, Macron urmează să fie primit de către omologul său chinez Xi Jinping. Preşedintele francez și Joe Biden au convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice înaintea vizitei la Beijing, să implice China pentru a grăbi sfârşitul războiului din Ucraina, transmite Palatul Élysée.
- Lukașenko în Rusia - Iar președintele Belarusului Alexander Lukaşenko ajunge la Moscova, unde va sta două zile şi se va întâlni cu Vladimir Putin, marele său aliat.
- WSJ își vrea jurnalistul liber pe orice cale - Avocaţii jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat în Rusia săptămâna trecută sub acuzaţia de spionaj, pe care o neagă, s-au putut întâlni marţi în închisoare cu acesta, a declarat angajatorul său, Wall Street Journal (WSJ): „Evan este sănătos şi este recunoscător pentru afluxul de sprijin din întreaga lume. Continuăm să cerem eliberarea lui imediată. Calea legală este una dintre multele căi pe care le urmăm pentru a susţine eliberarea lui Evan. Continuăm să lucrăm cu Casa Albă, Departamentul de Stat şi oficialii americani potriviţi pentru a asigura eliberarea lui Evan”.
- Încă o țară refuză să-l aresteze pe Putin - Ministerul de Externe din Kazakhtan a spus că nu vede nicio problemă pentru Putin să vină în vizită în Astana, având în vedere că țara cu a semnat Statutul de la Roma și astfel nu are obligația să pună în aplicare mandatul de arestare emis de Tribunalul de la Haga. Amintim că țări semnatare ale statutului - Ungaria, Armenia și Africa de Sud - tot au spus că Putin nu va fi arestat pe teritoriul lor.
- Zelenski la summit-ul NATO - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat la summit-ul alianţei care va avea loc în iulie, în capitala lituaniană Vilnius. Zelenski s-a referit la summit în mesajul zilnic postat pe reţelele de socializare: „A avut loc un eveniment istoric pentru regiunea noastră, pentru întreaga Europă, pentru întreaga comunitate euro-atlantică. Finlanda devine cel de-al 31-lea membru al NATO. Alianţa devine tot mai puternică pe Flancul Estic. Îi felicit pe toţi locuitorii Finlandei şi pe domnul preşedinte personal pentru o garanţie de securitate fiabilă - o garanţie colectivă. Va veni ziua în care securitatea va fi garantată şi pentru ţara noastră”, a mai afirmat Zelenski.
Ce se întâmplă în Rusia
- Putin acuză UE şi SUA - Preşedintele Vladimir Putin a acuzat, miercuri, UE de lansarea unei "confruntări geopolitice" cu Rusia şi a atribuit Statelor Unite responsabilitatea pentru "criza" din Ucraina, denunţând susţinerea Washingtonului pentru revoluţia produsă la Kiev în urmă cu zece ani.
- Vladimir Putin a acuzat și serviciile secrete occidentale de implicare în atacurile teroriste comise în Rusia, la trei zile după moartea unui celebru blogger militar rus într-un atentat cu bombă la Sankt Petersburg. "Avem toate motivele să spunem că resurse ale unor state terţe, servicii secrete occidentale, sunt angajate în pregătirea unor asemenea sabotaje şi acte de terorism", a afirmat Putin.
- Incendiu la Ministerului rus al Apărării - Un incendiu a izbucnit la o clădire a Ministerului rus al Apărării din centrul Moscovei. Imaginile arată un fum negru care iese din clădire.
- OZN deasupra Leningradului - Un obiect zburător neidentificat a fost reperat deasupra regiunii Leningrad, lângă orașul Sosnovy Bor. „Se mișcă cu viteza vântului, ceea ce înseamnă că nu are motor, deci nu este nici dronă, nici avion”, a spus o sursă pentru TASS.
- Prigojin simte pericolul - Institutul pentru Studiul Războiului vorbește despre modul în care șeful Wagner prezintă asasinarea bloggerului Vladlen Tatarski drept un atentat la propria-i viață. Experții americani spun că Evgheni Progojin consideră cel mai probabil că atacul a fost parțial îndreptat și către el, însă continuarea declarațiilor publice arată că șeful Wagner nu are de gând să dea înapoi.
- Asasinatul a fost revendicat - Amata Națională Republicană a revendicat asasinarea bloggerului militar Vladen Tatarski, ucis duminică, la Sankt Petersburg, de explozia unei bombe artizanale. Grupul clandestin al partizanilor ruși care acționează în Rusia pentru răsturnarea regimului lui Vladimir Putin a anunțat că a organizat atentatul soldat cu moartea lui Tatarski. Detalii AICI
- Manual de limba ucraineană - Ministerul Educației din Rusia a tipărit un manual de limbă ucraineană pentru ciclul primar, urmând să facă unul și pentru gimnaziu: „Noi predăm rusă, dar studiem ucraineana drept o limbă nativă, așa cum facem și cu alte limbi ale oamenilor care trăiesc în Federația Rusă”.
- Moscova acuză Franța - Ministerul rus de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Franţei, în semn de protest faţă de „postări false” despre atrocităţi imputate forţelor ruse în Ucraina, în special în Bucea. Moscova acuză Franţa de faptul că „furnizează în mod activ material militar şi muniţie armatei ucrainene şi face astfel tot posibilul să prelungească ostilităţile”.