Ziua 404: Rusia amenință Finlanda, NATO avertizează cu riscuri de război în alte zone. Putin a decorat bloggerul căzut

Ziua 404: Rusia amenință Finlanda, NATO avertizează cu riscuri de război în alte zone. Putin a decorat bloggerul căzut

În ziua 404 de război, grupul paramilitar Wagner a anunțat că a capturat oraşul Bahmut și i-a dedicat succesul bloggerului Vladlen Tatarski, decorat de Vladimir Putin după ce a fost ucis duminică într-o explozie la Sankt Petersburg.

Însă Statul Major neagă informația și afirmă că armata ucraineană deţine în continuare oraşul. ”Inamicul şi-a continuat neîncetat asaltul la Bahmut. Apărătorii ucraineni deţin cu curaj oraşul şi resping numeroase atacuri inamice”, transmite Statul Major ucrainean.

Între timp, Belarusul dă detalii despre armele nucleare tactice ale Rusiei, care vor staționa în țară. Acestea vor fi amplasate în apropiere de frontierele cu vecinii membri NATO. Belarus are frontiere cu Letonia, Lituania şi Polonia. Graniţa se întinde pe o distanţă de 1.250 de kilometri.

Iar Rusia a anunțat că își întărește prezența militară la granița cu Finlanda, țară care de marți va fi în NATO, și a amenințat că va trece la alte tipuri de măsuri dacă Alianța instalează aici armament ofensiv. Jens Stoltenberg pare însă îngrijorat și de riscurile care se întrevăd dinspre China.

Cât liderii lumii se întrec în amenințări, ONU anunță că a identificat până acum peste 500 de copii uciși în război, dar că cifra este cu siguranță mult mai mare.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Prigojin anunţă că Wagner a capturat Bahmut - Grupul paramilitar Wagner a capturat oraşul Bahmut, a anunţat Evgheni Prigojin, care i-a dedicat succesul bloggerului Vladlen Tatarsky, ucis duminică într-o explozie la Sankt Petersburg. “În spatele meu este clădirea primăriei. Drapelul acesta rus este pentru Vladen Tatarski. ‘În memoria sa’, scrie pe drapel. Tehnic am capturat Bahmutul”, a spus Prigojin într-un mesaj video pe Telegram.
  • Ucrainenii neagă - De cealaltă parte, armata ucraineană anunţă că ”deţine” în continuare oraşul Bahmut. ”Inamicul şi-a continuat neîncetat asaltul la Bahmut. Însă apărătorii ucraineni deţin cu curaj oraşul şi resping numeroase atacuri inamice (...) Bahmut, Avdiivka şi Mariinka rămân în centrul ostilităţilor. Inamicul nu-şi încetează asalturile la Bahmut, încercând să preia complet controlul. Militarii noştri au respins peste 20 de atacuri inamice”, precizează Statul Major ucrainean.
  • Zelenski a vizitat locul ororii - Volodimir Zelenski a vizitat satul ucrainean Yahidne. Președintele ucrainean a ținut un discurs în care a vorbit de cei aproape 400 de locuitori care au fost ținuți de ruși într-un subsol al unei școli mai mic de 200 de metri pătrați, timp de 27 de zile. 11 persoane au murit.
  • Sute de copii uciși - Directorul executiv al organizației ONU pentru copii, Catherine Russell, a anunțat că cel puțin 501 copii au fost uciși în războiul din Ucraina, acesta fiind „doar numărul verificat de ONU" și care nici nu include copii din zonele aflate sub controlul rușilor și de pe linia frontului: „Cifra reală este probabil mult mai mare, iar prețul pentru familiile afectate este de neimaginat”.
  • Oraș evacuat - Militarii și voluntarii ucraineni îi îndeamnă pe locuitorii din orașul Ceasov Iar să evacueze orașul. Acesta se află aproape de linia frontului în regiunea estică Donețk, unde se desfășoară cele mai multe lupte din ultimele luni. Evacuarea se face și din cauza frigului. În zonă sunt zăpadă și temperaturi negative, iar rețelele de utilități au fost distruse în timpul luptelor.
  • Discursul lui Zelenski - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seara, într-un nou discurs, că “raşismul” trebuie să fie înfrânt din toate punctele de vedere. “Raşism” este un termen folosit de ucraineni la adresa ocupanţilor, o combinaţie între “ruşi” şi “nazism”. “Astăzi, teroriştii ruşi au lovit din nou la Kostiantynivka, regiunea Doneţk. Blocuri rezidenţiale. Şase oameni au fost ucişi de acest bombardament rusesc. Trei femei, trei bărbaţi. Oameni obişnuiţi dintr-un oraş obişnuit din Donbas. Alte 11 persoane au fost rănite. Rusia a folosit rachete S-300 şi Uragan MLRS”, a spus Zelenski.
  • O mașină a explodat în Melitopol. În urma exploziei, Maxim Zubarev, șeful așa-numitei administrații militaro-civile ocupante din Iakîmivka, a fost rănit.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Rusia amenință Finlanda - Rusia îşi suplimentează capabilităţile militare în apropierea Finlandei şi va trece la alte tipuri de măsuri în cazul în care Alianţa Nord-Atlantică va instala armament ofensiv pe teritoriul acestei ţări, anunţă Administraţia de la Moscova.
  • Pașapoarte confiscate - Serviciile de securitate rusești confiscă pașapoartele înalților oficiali și ale directorilor de companii de stat pentru a-i împiedica să plece din țară. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a confirmat că Rusia a înăsprit restricțiile privind călătoriile în străinătate pentru cei care lucrează în zone „sensibile". Detalii AICI
  • Submarine înarmate cu torpile Poseidon - ​Rusia vrea să formeze o divizie de submarine cu destinație specială care vor transporta torpile cu capacitate nucleară Poseidon în cadrul Flotei țării din Pacific până la sfârșitul anului 2024 sau în prima jumătate a anului 2025.
  • Fond de susţinere a militarilor - Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care înfiinţează în mod oficial un fond special de asistenţă a militarilor angajaţi în Ucraina şi familiilor acestora - un ajutor care să permită susţinerea familiilor ”apărătorilor patriei” şi care ”urmează să înceapă să funcţioneze în întreaga ţară în lunile următoare”. Potrivit decretului, în afară de militarii angajaţi, soţia sau partenera şi copii vor fi susţinuţi din acest fond special, a cărui valoare totală nu a fost comunicată.
  • Cine l-a ucis pe bloggerul rus - Daria Trepova, o femeie din Sankt Petersburg de 26 de ani, a fost arestată luni pentru implicare în uciderea bloggerului militar rus Vladen Tatarski, a declarat o sursă din anchetă. Vezi AICI cine e tânăra arestată.
  • Blogger decorat - Preşedintele rus Vladimir Putin l-a decorat, luni, postum pe bloggerul militar Vladlen Tatarski ucis cu o zi înainte la Sankt-Petersburg într-un atac cu bombă, caz în care Moscova a acuzat Ucraina şi "agenţi" ai opozantului Aleksei Navalnîi.
  • Şeful AIEA merge la Moscova - Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), va efectua miercuri o vizită în Rusia, pentru a discuta soluții pentru centrala de la Zaporojie, astfel încât să fie evitată o catastrofă nucleară.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Arme nucleare ruse în Belarus - Rusia va staţiona arme nucleare tactice în Belarus, în apropiere de frontierele cu vecinii membri NATO, a anunţat ambasadorul Moscovei la Minsk, Boris Grizlov. „Se va face acest lucru în ciuda gălăgiei venite din Europa şi Statele Unite”, a adăugat ambasadorul. Belarus are frontiere cu membrii NATO Letonia, Lituania şi Polonia. Graniţa se întinde pe o distanţă de 1.250 de kilometri.
  • Risc de război în lume - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat, luni, pentru continuarea asistenţei militare destinate Ucrainei, în efortul de respingere a invaziei ruse, dar a admis că sunt riscuri de securitate şi în alte zone, inclusiv pe flancul sudic şi din partea Chinei.
  • Vicecancelarul german Robert Habeck a ajuns luni dimineaţă la Kiev pentru discuţii politice, fiind însoţit de o mică delegaţie de oameni de afaceri. Vizita se concentrează pe redezvoltare şi cooperare în sectorul energetic. Scopul este de a da Ucrainei "speranţă" că va fi reconstruită după război, a declarat Habeck, care este şi ministrul economiei, despre vizita la Kiev.
  • Zelenski merge în Polonia - Președintele Poloniei a a declarat că Volodimir Zelenski va efectua o vizită în țară pe 5 aprilie. Vizita ar coincide cu următorul summit al miniștrilor de Externe ai NATO, care are loc la Bruxelles, și la care urmează să participe secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken.
  • Avioane din Polonia - Polonia a livrat deja Ucrainei primul lot de avioane de vânătoare MiG-29 de fabricaţie sovietică, potrivit şefului biroului prezidenţial polonez pentru politică internaţională, Marcin Przydacz. ”Potrivit informaţiilor mele, acest proces a fost deja finalizat, adică transferul acestei prime părţi. Bineînţeles, vor exista discuţii despre un posibil sprijin suplimentar”, a declarat Przydacz. El nu a precizat câte avioane au fost transferate.
  • Muniție de la Norvegia și Danemarca - Cele două țări au decis să furnizeze Ucrainei 8.000 de proiectile de artilerie de 155 mm.
  • Eliberaţi jurnalistul WSJ! - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut „eliberarea imediată” a cetățeanului american Evan Gershkovich, reporterul Wall Street Journal care a fost arestat în Rusia săptămâna trecută: "Arestarea lui este îngrijorătoare. Este important să se respecte libertatea presei, drepturile jurnaliștilor și dreptul de a pune întrebări și de a-și face treaba. Prin urmare, solicităm eliberarea sa imediată".
  • Rugăciuni pentru Ucraina - Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioși să spună rugăciuni pentru „poporul devastat de război" din Ucraina: „În aceste zile ale Săptămânii Sfinte, să ne rugăm împreună mai intens pentru poporul ucrainean devastat de război și pentru toate popoarele care se confruntă cu războiul, pentru ca să se deschidă căi de pace cu ajutorul lui Dumnezeu”.
  • Bani de la FMI - Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergiy Marchenko, a anunțat că țara a primit prima tranșă - 2,7 miliarde de dolari - din împrumutul de peste 15 miliarde de dolari de la FMI: „Mulțumim partenerilor noștri pentru că sprijină Ucraina pe drumul spre victorie".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇