Ziua 377. Zelenski explică de ce ține cu dinții de Bahmut. Incendiu la MAI Moscova. A dispărut calul lui Kadîrov de 20.000 de dolari

Ziua 377. Zelenski explică de ce ține cu dinții de Bahmut. Incendiu la MAI Moscova. A dispărut calul lui Kadîrov de 20.000 de dolari

Ziua 377 de război a debutat cu noi alerte de raid aerian în fiecare regiune a Ucrainei, avertizând asupra unui potențial atac rusesc.

Noaptea trecută, forțele ruse au lansat 50 de atacuri aeriene și cinci lovituri cu rachete, iar forțele ucrainene au respins 37 de atacuri doar în zona din jurul orașului Bahmut, unde se dau în continuare lupte grele.

Preşedintele Volodimir Zelenski a explicat marţi la CNN de ce nu lasă Bahmutul în mâinile ruşilor, deşi acolo pier mii de soldaţi: „Este o decizie tactică pentru noi, înțelegem că după Bahmut ar putea merge mai departe. Vor avea drum deschis către alte orașe din Ucraina, în direcția Donețk”.

Iar ISW afirmă că bătălia de la Bahmut ar putea să degradeze grav cele mai bune forțe ale Grupului Wagner, privând Rusia de unele dintre trupele sale de șoc cele mai eficiente și mai greu de înlocuit.

Din Belarus, Alexander Lukașenko a anunțat zeci de arestări în legătură cu o presupusă sabotare a unui avion militar rusesc pe un aerodrom de lângă Minsk. Iar în Ucraina se oferă recompensă pentru cei care oferă informații despre rușii care au executat cu sânge rece un soldat ucrainean.

ADVERTISING

Ca un element de culoare, poliţia cehă caută calul lui Kadîrov de 20.000 de dolari, care a dispărut.

Situația pe front

  • Alerte în toată Ucraina - Sirenele de raid aerian au început să sune marți dimineață în fiecare regiune a Ucrainei, avertizând asupra unui potențial atac rusesc.
  • Peste 50 de atacuri - Forțele ruse au lansat noaptea trecută 50 de atacuri aeriene și cinci lovituri cu rachete, iar forțele ucrainene au respins 37 de atacuri în zona din jurul orașului Bahmut, potrivit ultimei actualizări a Statului Major al Ucrainei. La rândul lor, forțele ucrainene au efectuat 15 lovituri aeriene împotriva ruşilor.
  • Ucrainenii nu se retrag din Bahmut - Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a concentrat discursul adresat luni seara compatrioţilor pe un singur mesaj: armata ucraineană rămâne să apere oraşul Bahmut, în ciuda unor informaţii apărute în cursul zilei cu privire la începerea unei retrageri organizate. El a spus că bătălia de la Bahmut „a dat şi dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război”.
  • Zelenski explică de ce nu lasă Bahmutul - Trupele ruse ar avea „drum deschis” să cucerească orașele din Ucraina dacă preiau controlul asupra Bahmutului, a avertizat președintele Zelenski, într-un interviu pentru CNN. „Este o decizie tactică pentru noi, înțelegem că după Bahmut ar putea merge mai departe. Ar putea merge spre Kramatorsk, spre Sloviansk, ar putea avea drumul deschis spre alte oraşe din Ucraina (…). De aceea, oamenii noştri rămân acolo”
  • Rușii insistă cu Bahmut - Cucerirea oraşului Bahmut este necesară pentru continuarea ofensivei ruse, a afirmat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. "Acest oraş este un nod important de linii de apărare pentru soldaţii ucraineni în Donbas. Preluarea controlului asupra acestuia va permite efectuarea de noi operaţiuni ofensive în profunzime contra apărării forţelor armate ale Ucrainei", a declarat Şoigu.
  • Copii blocaţi în Bahmut - 4.000 de civili, inclusiv 38 de copii, sunt încă în Bahmut, spune vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.
  • Grupul Wagner degradat - Bătălia de la Bahmut ar putea să degradeze grav cele mai bune forțe ale Grupului Wagner, privând Rusia de unele dintre trupele sale de șoc cele mai eficiente și mai greu de înlocuit, arată ISW.
  • Pierderi mari ale rușilor - Armata rusă a suferit pierderi importante în ultimele 24 de ore, potrivit estimării ucrainene: 1.060 de soldați, 9 tancuri, 11 blindate, 16 vehicule, 1 avion, 3 sisteme antiaeriene, 2 echipamente speciale și 9 drone.
  • Anchetă penală și recompensă - Kievul a deschis o anchetă penală cu privire la ceea ce a calificat drept 'împuşcare brutală şi cinică a unei persoane neînarmate' de către soldaţi ruşi, aşa cum apare într-o înregistrare video, care s-a răspândit cu repeziciune pe reţelele de socializare şi a stârnit un val de indignare publică în Ucraina. În același timp, un cunoscut avocat ucrainean a promis să ofere 1.000 de dolari pentru orice fel de informaţii care vor duce la descoperirea celor responsabili de această execuţie.
  • Schimb de prizonieri - Autorităţile din Ucraina şi Rusia au anunţat efectuarea unui nou schimb de prizonieri de război, implicând în total aproximativ 220 de persoane de ambele părţi. Ucraina spune că astfel au fost eliberaţi inclusiv 87 dintre apărătorii Mariupolului.

Alte informații relevante

  • Incendiu la MAI din Moscova - Un incendiu a izbucnit la principala clădire a Directoratului Ministerului rus de Interne din Moscova. Focul a cuprins materiale de construcții depozitate într-un birou de la etajul al treilea. Incendiul a fost stins rapid şi a afectat vreo 30 mp.
  • Complot în Belarus - Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, un aliat al Moscovei în războiul rus din Ucraina, a anunțat că peste 20 de persoane au fost arestate în Belarus în legătură cu o presupusă sabotare a unui avion militar rusesc, în februarie, pe un aerodrom situat în apropiere de Minsk. Principalul suspect este prezentat ca fiind un bărbat cu dublă cetăţenie, rusă şi ucraineană, care lucrează pentru serviciile speciale ucrainene.
  • Ucraina vrea bombe interzise? - Kievul le-a solicitat unor membri ai Congresului să facă presiuni asupra Casei Albe pentru a aproba trimiterea acestor arme, însă nu este deloc sigur că administraţia Biden îşi va da acordul, au indicat doi membri ai Congresului american, pentru Reuters. Muniţiile cu fragmentaţie, interzise de peste 120 de state, eliberează un mare număr de bombe mai mici care pot ucide la întâmplare pe o mare suprafaţă, punând în pericol civili.
  • Economia Ucrainei - Ministerul Economiei din Ucraina a înrăutăţit la 1% previziunile privind creşterea PIB-ului ţării în 2023, a anunţat adjunctul ministrului Economiei, Oleksi Sobolev. Anterior, instituţia previziona o creştere a economiei ucrainene de 3,2% anul acesta, după ce în 2022 s-a contractat cu aproximativ o treime.
  • Copiii Ucrainei - Ucraina a scos 307 copii din teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv un băieţel de 8 ani care şi-a reîntâlnit recent bunica. Autorităţile ucrainene estimează că peste 16.000 de copii au fost deportaţi în Rusia de la începutul războiului, în urmă cu un an. Detalii AICI.
  • Cine e vinovat de explozii? - Un grup pro-ucrainean ar fi comis atacurile asupra gazoductelor Nord Stream din septembrie 2022, arată rapoarte de analiză ale serviciilor secrete americane, citate de New York Times. Detalii AICI
  • A dispărut calul lui Kadîrov - Poliţia din Cehia caută un cal de curse furat, care ar valora 20.000 de dolari şi care ar aparţine lui Ramzan Kadîrov, aliatul lui Vladimir Putin. Zazou, un armăsar pur-sânge, a dispărut în noaptea de vineri spre sâmbătă dintr-un grajd din Cehia. Animalul este unul dintre cei doi cai de curse ai lui Kadîrov care se aflau în Cehia şi care au fost plasaţi sub incidenţa sancţiunilor încă de la anexarea ilegală a Crimeii în 2014.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇