Ziua 360: Noi atacuri aeriene ale Rusiei. Primii militari ucraineni au terminat pregătirea. NATO nu va livra muniție controversată Ucrainei

Ziua 360: Noi atacuri aeriene ale Rusiei. Primii militari ucraineni au terminat pregătirea. NATO nu va livra muniție controversată Ucrainei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 360 de război a început cu atacuri aeriene ale Rusiei, iar sirenele au început să sune pe întreg teritoriul Ucrainei.

Iar SUA au anunțat că un prim grup de peste 600 de soldaţi ucraineni şi-a finalizat pregătirea cu arme combinate pe (blindatul de infanterie) M2 Bradley la o bază americană din Germania. Un batalion mecanizat şi un batalion de artilerie au început antrenamentele în urmă cu două săptămâni, iar încă două batalioane ar urma să înceapă săptămâna viitoare.

Și Casa Albă a oferit mai multe detalii despre programul lui Joe Biden pentru a marca un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, dând în același timp asigurări că președintele SUA nu intenţionează să viziteze Ucraina săptămâna viitoare şi că nu a fost planificată o întâlnire cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

La Conferința de Securitate de la Munchen, liderii lumii și-au reafirmat solidaritatea cu Ucraina. Este deja un război global, Ucraina trebuie să câștige, au fost mesajele transmise, în timp ce China a anunțat că are un plan de pace pe care îl va prezenta Rusiei.

În ziua 359 de război, au apărut informații că Rusia pregătește atacuri de proporții, iar liderii Europei au cerut investiții masive în apărare, spunând că „dacă Putin câștigă, suntem în pericol toți”.

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Atacuri aeriene - Explozii Două explozii au fost auzite sâmbătă în oraşul Hmelniţki (vestul Ucrainei), care se află la 274 km de Kiev, a declarat guvernatorul regional, citat de Reuters. De asemenea, sâmbătă dimineaţă, în întreaga ţară au început să sune sirenele de atac aerian, iar autorităţile din mai multe regiuni din sudul şi estul Ucrainei au avertizat că sunt posibile întreruperi de energie electrică, din precauţie, pentru a limita daunele la reţea în cazul unui atac. Într-o postare pe Facebook, președintele Volodimir Zelenski a spus că în ultimele 24 de ore, 10 regiuni din Ucraina au fost lovite de rachete rusești, atacuri care s-au soldat cu morți și răniți.
  • Pierderi masive ale grupului Wagner - Peste 30.000 de mercenari care luptau pentru grupul paramilitar rus Wagner au fost ucişi de la începutul războiului din Ucraina, spun oficialii americani, citaţi de BBC. Coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe,  John Kirby, a spus că grupul a suferit pierderi semnificative în ultimele săptămâni, aproximativ 9.000 de luptători fiind ucişi în acţiune.
ADVERTISING

Declarații și ajutoare

  • Conferința de Securitate de la Munchen - Ucraina trebuie ajutată să câștige, este deja un război global, chiar dacă nu există opțiuni fără risc. Este nevoie de o strategie militară pentru ca Ucraina să obțină un avantaj decisiv pe câmpul de luptă pentru a câștiga războiul și de o strategie politică pentru a câștiga pacea. O inițiativă de pace din partea Chinei este binevenită, dar este exclus ca pacea să fie clădită pe concesii teritoriale. Acestea sunt principalele mesaje transmise de liderii mondiali în a doua zi a Conferinţei de securitate de la Munchen. Detalii AICI.
  • Putin zice că Gazprom se descurcă - Preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat vineri gigantul gazelor naturale Gazprom, afirmând că grupul va prospera în ciuda încercărilor Occidentului de a-i reduce influenţa, pe măsură ce cererea de gaze va creşte în Asia, transmite Reuters. ”În ciuda concurenţei neloiale, ca să spunem direct, a încercărilor directe din exterior de a-i împiedica şi restrânge dezvoltarea, Gazprom merge mai departe, lansând noi proiecte”, a declarat Putin. Exporturile de gaze ale Gazprom către Europa, care era principala sa sursă de venituri, au scăzut brusc anul trecut, sub minimele sovietice, pe fondul consecinţelor politice ale conflictului din Ucraina şi pe măsură ce marile conducte Nord Stream au fost avariate de exploziile misterioase.
  • Militari ucraineni au terminat pregătirea - Un prim grup de peste 600 de soldaţi ucraineni şi-a finalizat pregătirea oferită de SUA, incluzând manevre la scară largă care ar putea ajuta Ucraina în viitoarele sale operaţiuni împotriva Rusiei. Săptămâna aceasta, un prim batalion ucrainean a finalizat pregătirea cu arme combinate pe (blindatul de infanterie) M2 Bradley la o bază americană din Germania, a informat Pentagonul, citat de AFP. Statele Unite au acceptat să furnizeze Ucrainei peste 100 de vehicule Bradley. Un batalion mecanizat şi un batalion de artilerie au început antrenamentele în urmă cu două săptămâni, iar încă două batalioane ar urma să înceapă săptămâna viitoare.
  • NATO nu va livra muniție controversată Ucrainei - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins sâmbătă cererea Kievului de a primi muniţii cu fragmentaţie şi arme incendiare cu fosfor, explicând că Alianţa Nord-Atlantică nu furnizează asemenea armament, relatează DPA. Vineri, în cadrul Conferinţei de securitate de la Munchen, vicepremierul ucrainean Olaksandr Kubrakov a solicitat muniţii cu fragmentaţie şi arme incendiare cu fosfor pentru dotarea armatei ucrainene. Ambele tipuri de arme sunt extrem de controversate, iar muniţiile cu fragmentaţie sunt interzise de o convenţie internaţională încheiată la Oslo în 2008, care nu a fost semnată însă nici de Ucraina, nici de Rusia.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Tot mai multe cazuri de spionaj în Germania - De la războiul din Ucraina, activităţile de spionaj rusesc în Germania au crescut la un nivel rar întâlnit în ultimii ani. Chiar un agent al BND, arestat înainte de Crăciun şi suspectat de spionaj în favoarea Moscovei, urma să livreze serviciilor secrete ruseşti informaţii despre poziţiile de artilerie şi de apărare antiaeriană ale armatei ucrainene, a scris vineri „Der Spiegel”. Focus, un alt săptămânal german, susţine că presupusul spion a dezvăluit deja Moscovei coduri secrete folosite de Serviciul Federal de Informaţii german (BND) pentru a pătrunde în sistemul de comunicaţii rusesc. Într-un alt caz, un paznic al Ambasadei Marii Britanii din Berlin a fost condamnat la 13 ani închisoare pentru spionaj în profitul Rusiei.
  • Programul lui Joe Biden, la un an de război - Joe Biden, pe lângă faptul că va marca un an de război în Ucraina cu o vizită în Polonia (marți și miercuri), le va telefona săptămâna viitoare omologilor săi francez, britanic şi italian, a anunţat vineri Casa Albă, notează AFP. Preşedintele SUA se va întâlni și cu aşa-numitul "Grup al celor nouă de la Bucureşti", din care fac parte România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia. Joe Biden nu intenţionează să viziteze Ucraina săptămâna viitoare şi că nu a fost planificată o întâlnire cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe care l-a primit la Casa Albă în decembrie.
  • Mesaje pentru Putin - Preşedintele Joe Biden îi va transmite nişte "mesaje" lui Vladimir Putin, atunci când va rosti, marţi, la Varşovia, un discurs prin care va marca împlinirea unui an de la războiul declanşat de Rusia în Ucraina, scrie The Guardian, care citează AFP. Biden va ţine discursul în Polonia în aceeaşi zi în care Putin îşi va ţine propriul discurs, la Moscova, în Duma de Stat, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de când a dat ordinul de începere a "operaţiunii militare speciale" din Ucraina. Biden va rosti discursul la Castelul Regal Arkady din Varşovia.
  • Estonia, cea mai mare achiziție de muniție - Estonia urmează să comande o „cantitate semnificativă” de muniții care va fi livrată în 2024, cea mai mare din istorie, a declarat Ministerul Apărării. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reiterat joi că Statele Unite sunt pregătite să apere statele baltice Estonia, Letonia și Lituania, dacă va fi necesar, și că își vor menține prezența militară în regiune.
  • Tensiuni diplomatice Rusia - Ucraina - Guvernul olandez a anunţat că îşi va închide consulatul din Sankt Petersburg şi va limita numărul de diplomaţi ruşi autorizaţi să rămână la Ambasada rusă de la Haga, relatează Reuters. Motivul este că Rusia continuă să încerce să introducă în secret agenţi de informaţii în Olanda sub acoperirea diplomaţiei. În acelaşi timp, Rusia refuză să acorde vize diplomaţilor olandezi care ar lucra la consulatul din Sankt Petersburg sau la Ambasada din Moscova.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇