Conferința de securitate de la Munchen: Este deja un război global, Ucraina trebuie să câștige. China are un plan de pace, îl va prezenta Rusiei

Conferința de securitate de la Munchen: Este deja un război global, Ucraina trebuie să câștige. China are un plan de pace, îl va prezenta Rusiei

Ucraina trebuie ajutată să câștige, este deja un război global, chiar dacă nu există opțiuni fără risc. Este nevoie de o strategie militară pentru ca Ucraina să obțină un avantaj decisiv pe câmpul de luptă pentru a câștiga războiul și de o strategie politică pentru a câștiga pacea. O inițiativă de pace din partea Chinei este binevenită, dar este exclus ca pacea să fie clădită pe concesii teritoriale. Acestea sunt principalele mesaje transmise de liderii mondiali în a doua zi a Conferinţei de securitate de la Munchen.

Politicieni, militari de rang înalt şi diplomaţi importanţi din întreaga lume s-au reunit de vineri până duminică la Conferinţa de Securitate de la Munchen, o reuniune anuală majoră la nivel mondial axată pe apărare şi diplomaţie. Rusia nu a fost invitată la discuții în acest an.

Fără prudență excesivă, Ucraina trebuie ajutată să câștige

Occidentul ar trebui să evite prudenţa excesivă în ceea ce priveşte livrările sale de arme pentru Ucraina, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

''Unii sunt îngrijoraţi că sprijinul nostru pentru Ucraina riscă să ducă la escaladare. Dar riscul cel mai mare este dacă Putin câştigă'', întrucât lumea ar deveni mai periculoasă şi Occidentul mai vulnerabil, a declarat Jens Stoltenberg, citat de DPA.

ADVERTISING

În opinia sa, în acest scenariu preşedintele rus şi alţi lideri autoritari vor crede că ''pot folosi forţa pentru a obţine ceea ce doresc'', ceea ce ar fi un mesaj eronat.

În acest context, a continuat Stoltenberg, aliaţii Ucrainei trebuie să îi dea acesteia ceea ce are nevoie pentru a câştiga şi pentru a se afirma ca o naţiune independentă suverană în Europa.

''Vreau să fiu clar, nu există opţiuni lipsite de risc'', a mai spus el.

Și premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a spus că acum este momentul ca Occidentul să „dubleze” sprijinul acordat Ucrainei și este nevoie de o strategie care să îi ofere un avantaj decisiv pe câmpul de luptă, pentru a câștiga războiul

„Eforturile colective ale Occidentului fac diferența”, dar „cu fiecare zi care trece, forțele Rusiei provoacă și mai multă durere și suferință”, a spus Sunak.

„Singura modalitate de a schimba acest lucru este ca Ucraina să câștige (...) Așadar, avem nevoie de o strategie militară pentru ca Ucraina să obțină un avantaj decisiv pe câmpul de luptă pentru a câștiga războiul și de o strategie politică pentru a câștiga pacea”, a adăugat premierul britanic, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

„Acum este momentul să dublăm sprijinul nostru militar. Când Putin a început acest război, a pariat că hotărârea noastră va ceda. Dar i-am demonstrat că s-a înșelat atunci și îi vom demonstra că se înșală și acum”, a mai spus Sunak.

Mesajul a fost susținut și de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus că este încrezătoare că interesul comun al UE de a obţine mai multă muniţie pentru Ucraina va prevala asupra intereselor naţionale individuale atunci când va fi vorba de programe europene comune de achiziţii publice în domeniul apărării, relatează Reuters.

Blocul european explorează de urgenţă modalităţile prin care ţările membre pot să se asocieze pentru a cumpăra muniţie ca să ajute Ucraina, în urma avertismentelor transmise de Kiev că forţele sale - care trag până la 10.000 de obuze de artilerie zilnic - au nevoie de mai multe provizii rapid.

"Ca întotdeauna, în acest război atroce pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei vedem că putem muta munţii din loc sub presiune şi, prin urmare, şi în acest caz", a declarat preşedinta Comisiei Europene într-un interviu acordat presei la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

ADVERTISING

"Acestea nu sunt vremuri normale, sunt vremuri extraordinare. Şi, prin urmare, ar trebui să ne uităm şi la măsuri sau proceduri extraordinare", a adăugat ea.

S-a ajuns deja la un război global

De asemenea, premierul britanic Rishi Sunak şi vicepreşedintele american Kamala Harris au condamnat ţările care sprijină eforturile liderului rus Vladimir Putin în Ucraina şi consideră că deja s-a ajuns la un război global.

"Premierul şi vicepreşedinta Harris au condamnat acele ţări care au sprijinit eforturile lui Putin din punct de vedere politic şi militar", se arată într-un comunicat emis după întâlnirea celor doi la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

"Ei au fost de acord că războiul lui Putin în Ucraina este un război global, atât în ceea ce priveşte impactul său asupra securităţii alimentare şi energetice, cât şi în ceea ce priveşte implicaţiile sale asupra normelor acceptate la nivel internaţional, cum ar fi suveranitatea", arată comunicatul.

China va prezenta o inițiativă de pace, Germania și Ucraina spun care e linia roșie

Fostul ministru de externe chinez Wang Yi a anunțat că Beijingul va prezenta în curând un plan de pace pentru Ucraina, fără să ofere alte detalii. A mai spus doar că se va deplasa direct la Moscova după Conferinţa de securitate de la Munchen.

În replică, ministrul de externe german Annalena Baerbock a lăudat intenţia Chinei, dar a respins orice eventuală concesie teritorială făcută Rusiei, relatează DPA.

O pace justă presupune că ''cineva care a încălcat integritatea teritorială, mai precis Rusia, îşi retrage trupele din ţara ocupată. (...) Pacea mondială se bazează exact pe faptul că noi toţi recunoaştem integritatea teritorială şi suveranitatea fiecărei ţări'', a declarat Baerbock.

Poziţia Germaniei este aceea că, fără o retragere completă a tuturor trupelor ruse din Ucraina, nu există nicio şansă de încheiere a conflictului care durează de aproape un an. Toate cererile de încetare a războiului prin cedarea de teritorii Rusiei sunt inacceptabile, a subliniat şefa diplomaţiei germane.

Și ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a exclus categoric orice eventuală cedare de teritoriu de către ţara în schimbul păcii, în urma anunţării de către Beijing a unei propuneri de pace.

''Un rol jucat de China în căutarea păcii este în interesul Ucrainei, dar integritatea teritorială a ţării noastre nu este negociabilă (...) Nicio concesie şi niciun compromis nu sunt posibile cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei sau a oricărei alte ţări din lume'', a subliniat Kuleba, accentuând că ţara sa nu va ceda nici măcar 1 metru pătrat din teritoriul său.

SUA acuză în premieră Rusia de crime de război

Tot în cadrul Conferinţei de securitate de la Munchen, vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, a acuzat pentru prima dată Rusia de comiterea unor ''crime contra umanităţii'' de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, în urmă cu aproape un an.

''Noi am examinat probele, cunoaştem normele juridice şi nu există niciun dubiu: acestea sunt crime contra umanităţii. Şi le spun tuturor celor care au comis aceste crime şi superiorilor sau complicilor lor la aceste crime: veţi fi traşi la răspundere'', a declarat Harris în intervenţia sa, potrivit France Presse.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, SUA au documentat peste 30.600 de cazuri de crime de război comise de către forţele ruse în Ucraina, precizează Departamentul de Stat american.

''Nu poate exista impunitate pentru aceste crime'', a insistat la rândul său secretarul de stat american Antony Blinken, într-un comunicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇