Investigație: Auchan a aprovizionat armata lui Putin din Ucraina. Reacția companiei

Investigație: Auchan a aprovizionat armata lui Putin din Ucraina. Reacția companiei

Retailerul francez Auchan a aprovizionat armata lui Vladimir Putin din Ucraina cu bunuri precum îmbrăcăminte și țigări, arată o investigație comună Le Monde, The Insider și platforma Bellingcat, publicată vineri. Compania, care și-a continuat actvitatea în Rusia după ce Putin a invadat Ucraina, a respins acuzațiile.

Potrivit investigației citate de Politico, o parte dintre angajații Auchan din Rusia au organizat în supermarketuri din Sank Petesburg și alte orașe rusești colecte de produse pentru soldații ruși de pe frontul cu Ucraina. Investigația se bazează pe e-mail-uri interne, relatări ale unor martori a căror identitate este protejată și postări pe rețele sociale.

ADVERTISING

Reprezentanții grupului francez au respins acuzațiile. Ei au declarat pentru Le Monde că Auchan ”nu desfășoară, nu sprijină și nu finanțează nicio colectă pentru forțele armate ruse”.

"Auchan Retail dezminte categoric faptele prezentate în acest raport de investigație şi interpretarea lor", a transmis grupul într-un comunicat de presă, adăugând că acuzațiile "nu sunt în niciun fel coroborate cu realitatea verificărilor sale interne”.

Compania "reafirmă că magazinele au rămas deschise în Rusia pentru a permite populaţiei ruse (aşa cum se întâmplă şi în Ucraina cu populaţia ucraineană) să aibă acces la hrană şi că ele nu furnizează niciun ajutor voluntar şi activ aprovizionării altor categorii de consumatori decât populaţia civilă rusă".

ADVERTISING

Reprezentanții filialei Auchan din Ucraina s-au declarat, într-o postare pe Facebook, ”surprinși” de relatările din presă, iar ministrul ucrainean de Externe a anunțat că va cere explicații din partea omologului său francez. „Auchan a evoluat într-o armă completă a agresiunii ruse”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut anul trecut companiilor franceze din Rusia să părăsească această țară. Multe dintre ele s-au retras din Rusia în lunile care au urmat, însă Auchan și alte companii de retail deținute de familia Mulliez au anunțat că își vor continua operațiunile în țară.

ADVERTISING

CEO-ul Auchan Retail International, Yves Claude, declara anul trecut că această decizie este una ”umană”.

”Este ușor să fim criticați, dar noi suntem aici, susținem și muncim pentru populația civilă”, a spus Claude pentru Le Journal du Dimanche.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇