Încheierea războiului în termenii acceptați de Zelenski înseamnă ca Occidentul să-l determine pe Putin să înțeleagă că pierde.
Va fi o misiune extrem de grea, arată CNN, analizând capacitatea lui Vladimir Putin de a nega toate dovezile pe care realitatea i le oferă.
Cu o săptămână înaintea împlinirii unui an de la începerea invaziei Rusiei, Statele Unite și liderii occidentali se pregătesc pentru o demonstrație de forță, care să arate o dată pentru totdeauna că NATO va susține Ucraina până la înfrângerea Moscovei.
"Rusia a pierdut - au pierdut strategic, operațional și tactic", a spus președintele şefilor de Stat Major, Mark Miley. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat miercuri că "Putin trebuie să înțeleagă că nu poate învinge", explicând rațiunea trimiterii de arme și muniție Ucrainei. Iar Julianne Smith, ambasadorul american la NATO, a spus la CNN că Washingtonul face tot ce poate, continuând "să pună presiune pe Moscova pentru a-i afecta (lui Putin) calculele strategice".
Totodată, într-un articol de opinie publicat de CNN, generalul american și fostul șef al CIA David Petraeus transmite că acest conflict s-ar putea termina cu "o rezoluție negociată", când Putin va înțelege că războiul este nesustenabil pe câmpul de luptă și pe frontul de acasă.
Problema e că Putin nu înțelege. El vede situația doar din perspectiva lui.
Privind războiul prin ochii lui Putin
Conform celor mai obiective standarde, Vladimir Putin e deja pe calea pierzaniei. Războiul prin care ar fi trebuit să strivească suveranitatea Ucrainei, să captureze Kievul, să înlocuiască Guvernul cu marionetele sale și să reteze relația Ucrainei cu Occidentul a mers teribil de prost.
Rusia a devenit un stat paria, iar economia sa e în ruine, din cauza sancțiunilor economice. Putin e numit la scenă deschisă criminal de război. Și în loc să fie izolată de Vest, Ucraina e acum în poziția extraordinară de a fi un stat client apropiat al NATO, iar supraviețuirea sa, chiar și în cazul unei încetări a focului, va impune decenii de sprijin occidental.
Însă toate aceste argumente logice occidentale nu se potrivesc cu gândirea lui Putin. Liderul rus a privit tot timpul lumea prin alte lentile de ordin strategic și istoric.
Mulți observatori din afara guvernului american s-au convins singuri că nu era în interesul Rusiei să invadeze Ucraina, dar Vladimir Putin a mers înainte. După un an de eșecuri și de fluxuri masive de armament occidental care îi nimicesc trupele, el nu a dat niciun semn de ezitare. Dimpotrivă, continuă să trimită recruți la moarte, într-un stil desprins din Al Doilea Război Mondial.
Pentru liderul de la Kremlin acest război nu este o simplă dispută teritorială care să se termine ușor. Conflictul a apărut din credința lui Putin că Ucraina nu este o țară și trebuie anexată de Rusia. Supraviețuirea lui la putere ar putea depinde, de asemenea, de evitarea înfrângerii. Și chiar dacă NATO declară că e gata să acționeze pe termen lung, Putin știe mai bine ce înseamnă un astfel de angajament: el se află în război cu Ucraina din 2014, de la anexarea Crimeii.
Un conflict înghețat care să se întindă pe mai mulți ani și să prevină reîntregirea Ucrainei l-ar avantaja. Indiferent la pierderile umane și blocat în retorica lui, conform căreia are de dus o confruntare titanică cu NATO pentru prestigiul istoric al Rusiei, Putin este dispus să lungească războiul. Întrebarea e dacă și Occidentul are un interes asemănător pe termen lung.
Urmează faza crucială a războiului
Toate aceste argumente explică de ce strategii occidentali consideră că următoarea etapă a conflictului va fi critică, în timp ce forțele ruse pregătesc o ofensivă de primăvară, iar Ucraina așteaptă sosirea tancurilor occidentale.
Unitatea și fermitatea NATO i-au surprins pe sceptici, îndeosebi grație politicii lui Joe Biden. Însă condițiile politice de la Washington și din statele aliate nu sunt statice și ar putea influența modul în care gândește Putin.
În Camera Reprezentanților, de pildă, unii membri ai noii majorități republicane încep să dea înapoi. Reprezentantul Floridei, Matt Gaetz, a cerut săptămâna trecută oprirea sprijinului pentru Ucraina și "încheierea rapidă a unui acord de pace".
În Cameră și în Senat încă există o majoritate bipartizană pentru salvarea Ucrainei, dar nu se știe sigur cât mai poate garanta Biden pachete de ajutor de miliarde de dolari. Iar sprijinul SUA ar fi pus serios sub semnul întrebării, dacă fostul președinte Donald Trump sau alt candidat republican va câștiga alegerile din 2024.
În timp ce susținătorii Ucrainei speră la niște mișcări importante pe câmpul de luptă, se profilează mai multe luni de confruntări sângeroase. Potrivit CNN, Statele Unite și aliații lor cred că ofensiva așteptată a Rusiei nu va obține mari câștiguri teritoriale. Persistă dubii și asupra capacității forțelor ucrainene de a penetra liniile de apărare ruse din estul și sudul țării într-un mod care să amenințe culoarele terestre ale Rusiei către Crimeea.
Iar Stoltenberg a spus, miercuri, la Bruxelles, la o întâlnire a miniștrilor Apărării din țările NATO, că războiul devine unul de uzură și le-a cerut aliaților să grăbească trimiterea de armament în Ucraina.
Putin nu crede că pierde
Toată lumea știe că Putin nu ia în calcul înfrângerea sau o cale de ieșire din război din cauza lipsei oricărui cadru diplomatic pentru încetarea luptelor. Stoltenberg a spus miercuri că nu se întrevăd posibilități de schimbare în curând a acestei situații.
Fiona Hill, expert în Rusia și în regimul Putin care a lucrat la Casa Albă în mandatul lui Trump, a spus la audierile de miercuri de la Comisia pentru Apărare din Senat că sunt puține indicii care să arate că determinarea lui Putin scade.
"Cred că aceasta este o imagine destul de sumbră, parțial pentru că Putin nu s-a simțit descurajat. Un alt lucru este că Putin simte și că are mult sprijin din restul lumii, inclusiv din China… ar putea fi nevoie de țări precum China care să preseze Rusia pentru a exista o întrerupere în determinarea lui Putin", a spus Hill.
Însă ideea unei Chine care să insiste la Moscova pentru încheierea războiului era slabă încă înainte de izbucnirea crizei baloanelor de spionaj, care a tensionat la maximum relația dintre Washington și Beijing.
Adjuncta secretarului de Stat american Wendy Sherman a avertizat, însă, Beijingul că pariul pe termen lung pe Putin îi va aduce numai dezamăgire: "Ucrainenii îi vor da o înfrângere strategică lui Putin. Iar asta le va provoca o mulțime de probleme celor care susțin mai departe această invazie păgână", a spus ea.
Numai că Putin nu dă nici cel mai mic semn că ar fi de acord, conchide analiza CNN.
T.D.