Ziua 345: Putin amenință Germania, Berlinul îi răspunde, noi sancțiuni pe petrolul rus. Moscova aruncă 500.000 de soldați în noua ofensivă

Ziua 345: Putin amenință Germania, Berlinul îi răspunde, noi sancțiuni pe petrolul rus. Moscova aruncă 500.000 de soldați în noua ofensivă

Ziua 345 vine cu avertizări ale oficialilor ucraineni: Vladimir Putin pregăteşte o nouă ofensivă majoră, şi-a strâns forţe considerabile, iar un atac este iminent în următoarele săptămâni.

Ministrul ucrainean al Apărării spune că Rusia are 500.000 de soldaţi pregătiţi pentru un asalt, aproape dublu faţă de numărul pe care Putin a anunţat că îl mobilizează în septembrie.

La rândul său, şeful CIA apreciază că următoarele şase luni vor fi „absolut cruciale” în determinarea rezultatului final al războiului din Ucraina.

Alertele de raid aerian au sunat vineri în întreaga Ucraină, avertizând cetățenii în legătură cu un posibil val de atacuri rusești. Sirenele s-au auzit și în capitala Kiev, unde liderii Uniunii Europene au sosit joi pentru discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Trupele ruse au bombardat deja noaptea trecută o clădire rezidențială în regiunea Harkov, ucigând doi frați. Au fost atacuri și în orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Trupele ruse se adună la graniţe - Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina se apropie de împlinirea unui an, Kievul lansează un avertisment din ce în ce mai presant: Vladimir Putin pregăteşte o nouă ofensivă majoră, şi-a strâns forţe considerabile, iar un atac este iminent în următoarele săptămâni. Oficialii ucraineni spun că armata rusă se regrupează şi pregăteşte un atac iminent menit să schimbe cursul războiului în favoarea Moscovei. Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a declarat că Rusia are 500.000 de soldaţi pregătiţi pentru un asalt în următoarele săptămâni, aproape dublu faţă de numărul pe care Putin a anunţat că îl mobilizează în septembrie.
  • Următoarele luni vor fi cruciale - CIA apreciază că următoarele şase luni vor fi „absolut cruciale” în determinarea rezultatului final al războiului din Ucraina, a declarat directorul agenţiei, William Burns. „Cred că ceea ce va fi esenţial – pentru că noi nu evaluăm că (Vladimir Putin) este serios în privinţa negocierilor -, cheia va fi pe câmpul de luptă în următoarele şase luni, după părerea noastră”, a declarat Burns. Detalii AICI.
  • Rușii intensifică atacurile din Donbas - Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că rușii intensifică atacurile din Donbas și par a pregăti o ofensivă pe Frontul de Est. ISW consideră că Putin își supraevaluează din nou forțele armate și că ofensiva prefigurată va culmina până la final de aprilie, fără a obține rezultatele dorite.
  • Alertele de raid aerian - Alertele de raid aerian au sunat vineri în întreaga Ucraină, avertizând cetățenii în legătură cu un posibil val de atacuri rusești. Sirenele s-au auzit și în capitala Kiev, unde liderii Uniunii Europene au sosit joi pentru discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Maşina unui poliţist ucrainean dezertor a sărit în aer - O persoană a fost ucisă în urma exploziei unei maşini-capcană în oraşul Enerhodar, ocupat de ruşi, din regiunea Zaporojie, a declarat un lider prorus. Dmitri Orlov, primarul oraşului ucrainean, a spus că victima era un fost poliţist ucrainean care a dezertat pentru a lucra pentru autorităţile ruse de ocupaţie. În mesajul său, Orlov lasă însă să se înţeleagă că poliţistul a fost vizat din cauza unor activităţi criminale şi corupte în rândul ocupanţilor.
  • Atac în Harkov - Trupele ruse au bombardat o clădire rezidențială din Barvinkove, regiunea Harkov, în jurul orei 4:30. Doi bărbați au murit, a informat guvernatorul regiunii Oleg Siniehubov. „Doi frați, de 49 și 42 de ani, au murit. Tatăl lor, în vârstă de 70 de ani, a fost rănit și internat la spital”, a spus Siniehubov.
  • Forțele ruse au bombardat și orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, cu artilerie grea noaptea trecută, a informat șeful interimar al administrației militare regionale Dnipropetrovsk, Volodimir Orlov.
  • Copii exploatați sexual - Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, îi acuză pe ruşi că răpesc copii din ţara sa pentru a alimenta traficul sexual. Forţele ruseşti ar fi răpit şi dus mii de copii, inclusiv orfani, în teritoriile controlate de Moscova. "Conturile de pe aplicaţia Telegram dezvăluie că ruşii răpesc copii ucraineni şi fac videoclipuri sexuale cu ei. De exemplu, ei oferă un băiat ucrainean pentru 250.000 de ruble (peste 3.200 de euro)", a spus Lubineț, precizând că este vorba despre un orfan.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Preț plafonat la produsele petroliere - Ambasadorii statelor UE au aprobat astăzi limite asupra preţurilor produselor petroliere, înaintea adoptării finale de către Consiliul UE.
  • Putin amenință Germania - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a condamnat vehement, într-un discurs rostit cu ocazia marcării a 80 de ani de la victoria sovietică împotriva Germaniei naziste la Stalingrad, decizia Berlinului de a trimite tancuri în Ucraina şi de a autoriza furnizarea de către alte ţări europene a unor blindate de fabricaţie germană: „Este incredibil, dar este adevărat. Suntem ameninţaţi din nou de tancurile germane Leopard. Cei care încearcă să învingă Rusia pe câmpul de luptă se pare că nu înţeleg că un război modern cu Rusia va fi foarte diferit pentru ei. Noi nu trimitem tancuri la frontierele lor, dar avem mijloace de ripostă. Nu ne vom limita doar la utilizarea de echipamente blindate grele”.
  • Berlinul îi răspunde - Guvernul Germaniei a respins vineri afirmaţiile liderului de la Kremlin. "Aceste afirmaţii se înscriu într-o serie de comparaţii istorice absurde, folosite pentru a justifica invazia militară rusă în Ucraina", a afirmat Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, afirmând că Moscova s-ar "demasca singură" prin comparaţiile cu al II-lea Război Mondial.
  • Luni de pregătire a piloților - Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat joi că trimiterea de avioane de luptă Ucrainei ar necesita luni sau chiar ani de pregătire a piloţilor, subliniind că analizează cea mai eficientă modalitate de a ajuta Kievul.
  • Tancuri din Germania - Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale şi este în discuţii pentru a răscumpăra 15 tancuri Ghepard din Qatar pentru a le trimite Kievului. Livrarea tancurilor Leopard ar putea avea loc oricând, odată ce tancurile vor fi reparate.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇