Ziua 301 de război: Zelenski la Casa Albă, SUA aprobă asistență militară suplimentară pentru Ucraina. Putin spune că războiul era inevitabil

Ziua 301 de război: Zelenski la Casa Albă, SUA aprobă asistență militară suplimentară pentru Ucraina. Putin spune că războiul era inevitabil
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 301 de război, preşedintele Volodimir Zelenski a ajuns la Washington, unde a fost primit la Casa Albă de Joe Biden şi va susţine un discurs în Congresul SUA.

Cu această ocazie, Biden a anunțat o asistență suplimentară de securitate de 1,8 miliarde de dolari, care va include rachete Patriot. Totodată, Ucraina se bazează şi pe arme care vor veni din România în 2023.

E prima vizită în străinătate a lui Zelenski de la invazia rusă din 24 februarie. Un soldat ucrainean din Bahmut i-a dat un steag semnat de trupele din cel mai fierbinte punct al frontului actual din Ucraina, cadou „pentru fraţii noştri din SUA”.

De altă parte a diplomaţiei, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, insistă că Rusia trebuie să primească garanții de securitate pentru a cădea la pace, altfel riscăm un război în toată Europa.

Iar Vladimir Putin a promis că se va asigura că forțele nucleare ale Rusiei sunt pregătite pentru luptă și că nu există limite financiare pentru ceea ce Guvernul va oferi Armatei.

Zelenski la Washington

  • Primit la Casa Albă şi Capitoliu - Volodimir Zelenski merge miercuri la Washington. Președintele american Joe Biden a emis o declarație în care spune că Zelenski va merge la Casa Albă înainte de a se adresa unei sesiuni comune a Congresului SUA „care să demonstreze sprijinul puternic, bipartizan, pentru Ucraina”. Detalii AICI
  • Prima ieşire din ţară - Zelenski scrie pe Twitter că se află deja "în drum spre SUA pentru a consolida reziliența și capacitățile de apărare" ale Ucrainei. Cu Joe Biden va discuta despre cooperarea dintre Ucraina și SUA "Voi avea, de asemenea, un discurs la Congres și o serie de întâlniri bilaterale". Este prima vizită în străinătate a lui Zelenski de la invazia rusă din 24 februarie.
  • A plecat cu trenul până în Polonia - Zelenski a ajuns în Polonia cu trenul. O înregistrare video realizată de TVN, afiliată CNN în Polonia, a surprins momentul în care Zelenski a sosit cu trenul la Przemysl, în apropiere de granița dintre Polonia și Ucraina. Zelenski este văzut apoi într-un vehicul alb 4x4 care așteaptă să plece într-un convoi. El a zburat de pe aeroportul din Rzeszow spre Washington. Zelenski a fost văzut împreună cu ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Ann Brink.
  • Biden e încântat - Preşedintele american a scris pe Twitter, cu câteva ore înainte de a-l primi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă, că este încântat de această vizită şi că vor avea "multe de discutat".
  • Vin rachetele Patriot - În ziua vizitei, Casa Albă a confirmat că SUA vor trimite sisteme Patriot de apărare antiaeriană și antirachetă în Ucraina. Biden va anunța un nou pachet „semnificativ” de aproape 2 miliarde de dolari de asistență de securitate, care "va conține o baterie de rachete Patriot, care va fi un atu critic pentru apărarea poporului ucrainean împotriva atacurilor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii critice. Vom instrui forțele ucrainene cu privire la modul de operare a bateriei de rachete Patriot într-o țară terță".
  • Rachetele Patriot au fost aprobate - SUA vor furniza Ucrainei sistemul lor de apărare antiaeriană cel mai sofisticat, Patriot, a anunţat şeful diplomaţiei americane, în momentul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregăteşte să aterizeze la Washington.
  • Volodimir Zelenski a ajuns în Statele Unite, unde va fi primit la Casa Albă de preşedintele Joseph Biden şi va rosti un discurs în Congresul de la Washington.
  • Zelenski a ajuns la Casa Albă, unde a fost întâmpinat de Joe Biden și de soția sa, Jill Biden. ”Vă mulțumim pentru tot ajutorul dat. Este o mare onoare să fiu aici. Sunt multe țări care ne-au ajutat și ne ajută, pentru că războiul nu s-a încheiat”, a spus Zelenski. Detalii AICI
  • Reacţia Kremlinului - Nimic bun nu va ieşi din călătoria de miercuri a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington și Rusia nu vede nicio șansă de negocieri de pace cu Kievul, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Livrarea de arme continuă și gama de arme furnizate se extinde. Toate acestea, desigur, duc la o agravare a conflictului. Acest lucru nu este de bun augur pentru Ucraina”, a subliniat Peskov.
ADVERTISING

Mişcările de pe front

  • Alarmele aeriene sună din nou - Alarmele de raid aerian sună din nou în mai multe zone ale Ucrainei, potrivit oficialilor locali.
  • Atacuri respinse - Statul Major al Armatei Ucrainei a anunţat că a respins atacurile rusești în apropierea a 25 de așezări din regiunile Harkov, Donețk şi Lugansk. Armata Rusiei a lansat cinci rachete, 16 lovituri aeriene și peste 60 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei în ultimele 24 de ore.
  • Distrugeri în Doneţk - Ruşii au bombardat de două ori într-o zi Kurakhove, localitate la 50 km de Donețk, distrugând două clădiri cu cinci etaje și o mașină, a declarat guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko.
  • Se vor tripla „centrele de invincibilitate” - Premierul Denis Şmihal acuză Rusia că „dorește să lase ucrainenii fără electricitate înainte de Anul Nou”. Aşa că Ucraina intenționează să tripleze numărul „centrelor de invincibilitate” din toată țara. Există cel puțin 5.000 de centre care funcționează deja.

Poziţia Rusiei

  • Putin pune accent pe pregătirea nucleară - Președintele Vladimir Putin a promis că Rusia își va îndeplini toate obiectivele a ceea ce Moscova numește „campania sa militară” în Ucraina, într-o întâlnire de sfârșit de an cu oficiali din apărare. A mai promis că va oferi forțelor armate tot ce au cerut. Putin a mai spus că se va asigura că forțele nucleare ale Rusiei sunt pregătite pentru luptă și că nu există limite financiare pentru ceea ce Guvernul va oferi Armatei. El a acuzat NATO că își folosește toate capacitățile împotriva Rusiei și a îndemnat liderii militari să-și folosească experiența dobândită în lupta din Siria și în Ucraina. El a mai spus că Rusia trebuie să acorde o atenţie specială dronelor în războiul din Ucraina, adăugând că racheta hipersonică Sarmat – numită „Satan II” – va fi gata în viitorul apropiat.
  • Prăbuşire pentru petrolul rusesc - Transporturile maritime de petrol ale Rusiei s-au prăbușit în prima săptămână de când plafonarea de preţ şi sancţiunile G7 și UE au intrat în vigoare, a informat Bloomberg.
  • Lavrov acuză UE - Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, acuză ţările europene că nu investighează în mod corespunzător seria de explozii care a avariat gazoductele Nord Stream în septembrie. "După exploziile la Nord Stream - pe care se pare că nimeni din Uniunea Europeană nu le investighează în mod obiectiv - Rusia a oprit transportul de gaz prin traseele nordice", a spus Lavrov.
  • A devenit evident că războiul rus din Ucraina era inevitabil, susţine preşedintele rus Vladimir Putin. ”A devenit evident evident că înfruntările cu aceste forţe, inclusiv în Ucraina, erau inevitabile. Singura problemă era când să se întâmple”, a subliniat liderul de la Kremlin într-o reuniune cu oficiali din domeniul apărării.
  • Mobilizare cu probleme - Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri, într-o reuniune militară, că vrea o modernizare şi o digitalizare a mobilizării, după ce ”mobilizarea parţială” din toamnă a scos la iveală probleme. Detalii AICI.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Arme din România - Ucraina îşi asigură necesarul de arme şi muniţii pentru întregul an 2023, anunţă Ministerul Apărării de la Kiev. Va primi armele şi muniţiile necesare pe parcursul fiecărei luni pentru a putea lupta împotriva invaziei ruse, a dat asigurări Oleksii Reznikov. În acest moment, "au fost deja plasate comenzi, şi nu doar în SUA, ci şi în Germania, Franţa, Slovacia, Cehia, România şi alte ţări", a subliniat el.
  • Macron rămâne cu Rusia - Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a menţinut poziţia cu privire la „garanţiile” de securitate care ar trebui acordate Rusiei, dacă vor avea loc discuţii de pace la sfârşitul războiului din Ucraina. „Oricine îmi reproşează că mă aplec asupra unui astfel de subiect să îmi explice ce propune. Ceea ce propun oamenii care refuză să pregătească acest lucru şi să lucreze la el este un război integral, care va implica întreg continentul", a avertizat Emmanuel Macron. Detalii AICI
  • Presiuni pe Lukașenko - Jocul președintelui rus Vladimir Putin de a „restabili suzeranitatea” asupra Belarusului face progrese, susţine cea mai recentă analiză realizată de Institutul pentru Studierea Războiului. Alexander Lukașenko a confirmat luni că Rusia „a dat” Belarusului un număr nespecificat de sisteme de apărare aeriană S-400, confirmând prognoza ISW că sistemele vor începe să funcționeze în această ţară.
  • Medvedev în China - Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a fost într-o călătorie surpriză la Beijing. Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a discutat cu liderul chinez Xi Jinping "despre cooperarea dintre cele două partide de guvernământ ale Chinei și Rusiei... cooperarea bilaterală în cadrul parteneriatului nostru strategic, inclusiv în materie de economie și producție industrială. Am discutat, de asemenea, probleme internaționale – inclusiv, desigur, conflictul din Ucraina”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇