Ziua 292 de război: Ucraina promite noi atacuri în interiorul Rusiei. Mașina unui oficial pus de Moscova a explodat

Ziua 292 de război: Ucraina promite noi atacuri în interiorul Rusiei. Mașina unui oficial pus de Moscova a explodat

Ziua 292 de război aduce o promisiune de la ucraineni, că vor urma şi alte atacuri asupra unor ţinte de pe teritoriul rus, după cel de săptămâna trecută cu drone asupra unor baze aeriene situate adânc în interiorul Rusiei.

”Vom lovi acolo unde este necesar, unde trebuie să lovim inamicul, pentru că inamicul este aici, de la frontieră până la Vladivostok”, iar pentru aceasta ”nu vom cere permisiunea nimănui”, a declarat secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov.

Pe de altă parte, Zelenski a propus, la reuniunea G7, organizarea unui summit mondial pentru obţinerea păcii şi a explicat că are nevoie de armament suplimentar şi energie.

Iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dat explicații îngrijorătoare legat de afirmațiile lui Putin potrivit cărora ar putea schimba doctrina de apărare a țării, astfel încât atacuri nucleare să poată fi lansate și preventiv, nu doar ca răspuns.

Pe de altă parte, Consiliul UE a ajuns la un acord pentru suplimentarea asistenţei militare destinate Ucrainei, cu 2 miliarde de euro, iar Olena Zelenska s-a întâlnit cu soţia lui Emmanuel Macron.

ADVERTISING

Între timp, rușii au bombardat puternic Donețkul și Hersonul. Însă și ucrainenii au anunțat un atac asupra unui hotel din Lugansk care era sediu pentru grupul Wagner. Unele surse spun că acolo s-ar fi aflat și fiul șefului Wagner, Evgheni Prigojin. Iar Ministerul Apărării din Rusia a inițiat o colectă pentru instrumente muzicale, pe care vrea să le trimită pe front, ca să ridice moralul soldaților.

Situația pe front

  • Ucraina va mai ataca teritoriul rus - Ucraina promite că vor urma şi alte atacuri asupra unor ţinte pe teritoriul rus, după cel efectuat săptămâna trecută cu drone asupra unor baze aeriene situate adânc în interiorul Rusiei, în timp ce experţi militari ruşi admit că Ucraina dispune de capacităţi. ''Vom lovi acolo unde este necesar, unde trebuie să lovim inamicul, pentru că inamicul este aici, de la frontieră până la Vladivostok'', iar pentru aceasta ''nu vom cere permisiunea nimănui'', a declarat secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov. Potrivit presei americane, Washingtonul va lăsa Kievul să aleagă cum să-şi folosească armele contra Rusiei, cerându-i doar să respecte ''legile războiului şi convenţiile de la Geneva''.
  • Maşina unui oficial pus de ruşi a explodat - Un oficial al ocupaţiei ruse din regiunea ucraineană Herson a fost rănit luni în explozia maşinii sale, dar se află "într-o stare stabilă". Vitalid Buliuk, prim-viceguvernatorul acestei regiuni din sudul Ucrainei pe care Moscova a anexat-o fără a o controla pe deplin, a fost rănit, iar şoferul maşinii a murit pe loc.
  • Atac masiv în Donețk - Rușii au bombardat puternic orașul Gorniak, din regiunea Donețk, la primele ore ale dimineții. Cel puțin două persoane au fost ucise și alte 10 rănite.
  • Civili uciși în Herson - Cel puțin un civil a fost ucis și alți 4 răniți într-un atac asupra unui cartier rezidențial din Herson.
  • Sediul Wagner, bombardat - Forţele ucrainene au lovit un hotel din Kadiivka, oraş din estul Ucrainei, unde îşi avea sediul grupul rus de mercenari Wagner, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, Serghei Gaidai. El a precizat că este de așteptat ca „cel puţin 50% din forţele care au supravieţuit să moară din cauza lipsei de tratament medical". Potrivit unor imagini, este posibil ca fiul lui Evgheni Prigojin, Pavel, să fi vizitat chiar ieri sediul din Lugansk.
  • Rusia încă are rachete - Rusia a produs de la începutul invaziei în jur de 40 de rachete pe lună și a început să folosească din aceste stocuri noi din octombrie încoace. Asta înseamnă că încă mai are destule rachete pentru 3-5 atacuri masive a câte 80-90 de rachete fiecare, susțin serviciile de informații ale Ucrainei.
  • Tensiuni în Belarus - Institutul pentru Studiul Războiului a analizat posibilitatea ca Belarusul să se implice în război și consideră că este foarte mică la acest moment. Experții americani spun că Minskul ajută Rusia în război, fără a trimite însă și soldați în Ucraina și cred că sunt tensiuni tot mai mari între Alexander Lukașenko și liderii militari ai Belarusului, care nu vor ca soldații lor să moară pe capete, ca cei ruși.
  • Un nou val - Șeful consiliului pentru refugiați din Norvegia se așteaptă la un alt val de sute de ucraineni fugiţi în Europa, în timpul iernii, din cauza condițiilor de trai. Milioane de oameni din Ucraina au rămas fără căldură, apă curată sau energie electrică pe fondul scăderii temperaturilor.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin și amenințarea nucleară - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat afirmațiile președintelui rus potrivit cărora ar putea schimba doctrina de apărare a țării, astfel încât atacuri nucleare să poată fi lansate și preventiv, nu doar ca răspuns: „Nu vorbim de schimbări rapide, ci de faptul că la nivel de experți acest subiect este continuu discutat și analizat și e luată în calcul și actuala situație”.
  • "Negustorul morții", în Parlament? - Comerciantul rus de arme Viktor Bout, care s-a întors acasă săptămâna trecută după un schimb de prizonieri cu SUA, a intrat în Partidul Liberal Democrat (LDPR) de extrema dreaptă pro-Kremlin, într-o mișcare care i-ar putea aduce un loc în Parlamentul de la Moscova. Deocamdată spune însă că nu vrea să participe la alegeri.
  • Instrumente muzicale pentru soldați - Presa din Rusia scrie că Ministerul Apărării a început să strângă instrumente muzicale pentru a le trimite pe front ca să ridice moralul soldaților.
  • Ruși duși cu forța la război - 20 de ruși din Urus-Martan au fost arestați în noaptea de duminică spre luni de forțele speciale ale lui Ramzan Kadîrov. Liderul cecen anunțase anterior că îi va trimite la război pe toți cei care au fost implicați într-o altercație ce a avut loc în urmă cu două zile în localitate.
  • Putin şi-a anulat discursul anual - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că preşedintele Vladimir Putin nu mai are programată nicio conferinţă de presă până la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă că rupe tradiţia, urmată fidel în ultimii zece ani, de a sta de vorbă cu jurnaliştii la încheierea fiecărui an. Detalii AICI
ADVERTISING

Diplomație și sancțiuni

  • Zelenski vrea summit mondial - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus, la reuniunea Grupului G7, organizarea unui summit mondial pentru obţinerea păcii şi a explicat că are nevoie de armament suplimentar şi energie. "Ucraina are nevoie de tancuri moderne, de sisteme de artilerie şi de rachete cu raze mai lungi de acţiune (...) Propun convocarea unui summit special pe tema păcii mondiale, pentru a decide cum şi când putem implementa punctele formulei ucrainene de pace", a afirmat Zelenski, cerând Rusiei să retragă trupele din Ucraina până la Crăciun pentru a permite un armistiţiu durabil.
  • Ajutor de la UE - Miniştrii de Externe din ţările UE au ajuns, luni, la un acord politic pentru suplimentarea cu 2 miliarde de euro a asistenţei în materie de securitate acordată Ucrainei, anunţă Josep Borrell.
  • Olena Zelenska la Paris - Prima doamnă a Ucrainei s-a întâlnit cu Brigitte Macron, în timpul vizitei sale în Franța. Într-o declarație pe Telegram, Zelenska a descris-o pe soția lui Emmanuel Macron drept „un mare prieten al Ucrainei” și a mulțumit Franței pentru sprijinul acordat Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei Rusiei.
  • Biden promite susținere - Zelenski a vorbit cu Joe Biden și i-a cerut liderului de la Casa Albă să facă tot ce se poate pentru a ajuta la protejarea populaţiei civile a Ucrainei şi a infrastructurii critice. Casa Albă a transmis în urma convorbirii că Biden a subliniat „susţinerea continuă a Statelor Unite în apărarea Ucrainei.
  • Discuția cu Erdogan - Zelenski a vorbit și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan despre posibilitatea de extindere a coridorului pentru export de cereale pe Marea Neagră.
  • Preoții Rusiei sancționați - Ucraina a impus sancțiuni împotriva a 7 înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care încă păstrau legături puternice cu Moscova.
  • Pachetul 9 de sancțiuni nu s-a votat - Statele UE nu au convenit încă asupra unui al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat șeful politicii externe din UE, Josep Borrell: "Nu s-a ajuns la un acord între miniștri, dar sper să fie convenit săptămâna aceasta".
  • Noua Zeelandă sancționează lideri ruși - Guvernul Noii Zeelande a impus sancțiuni împotriva a 23 de ruși, printre care ministrul Digitalizării sau directorul televiziunii publice Canal 1, Konstantin Ernst.
  • Continuă teroarea diplomatică - Un colet pătat cu sânge a fost trimis la Ambasada Ucrainei din Grecia.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇