Ziua 214: Rusia recunoaşte greşeli în timpul mobilizării parţiale, Ucraina are noi rachete de apărare antiaeriană din SUA

Ziua 214: Rusia recunoaşte greşeli în timpul mobilizării parţiale, Ucraina are noi rachete de apărare antiaeriană din SUA

În ziua 214 de război, au continuat referendumurile de alipire a celor patru regiuni ocupate din Ucraina la Rusia, dar și acțiunile de recrutare a rușilor pentru a deveni soldați în războiul dus de Moscova.

În timp ce Zelenski le-a cerut soldaților ruși să se predea, Serghei Lavrov a spus că, după alipire, noile teritorii vor fi sub protecția totală a Rusiei. Iar China crede că prioritatea momentului este facilitarea negocierilor de pace.

Evoluții pe front

  • Zelenski le cere rușilor să se predea - Preşedintele Zelenski le-a cerut soldaților ruși să se predea, spunându-le, în rusă, că preşedintele lor îşi trimite cu bună ştiinţă "cetăţenii la moarte", transmite AFP. "Veţi fi trataţi într-un mod civilizat... nimeni nu va şti care sunt circumstanţele predării voastre", a spus el.
  • Atac masiv în sud - Bombardamentele au lovit sudul Ucrainei sâmbătă seara târziu. Guvernatorul regional Oleksandr Starukh a declarat pe Telegram că forțele ruse au lansat "un atac masiv cu rachete" asupra regiunii, lansate din aproximativ 10 avioane, rănind cel puțin trei persoane.
  • Ploaia încurcă - Deși continuă să obțină câștiguri tactice pe frontul de est, ucrainenii sunt întârziați de debutul sezonului ploios. Potrivit Institutului de Studiere a Războiului, deplasarea truelor ucrainene se face acum de-a lungul principalelor drumuri, iar mocirla îngreunează mișcarea blindatelor și a utilajelor militare grele.
  • Atac la Odesa - Forțele ruse au atacat Odesa suminică dimineața cu drone kamikaze, a informat Serhii Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației regiunii. Clădiri administrative din Odesa au fost afectate de bombardamente, informează The Kyiv Independent.
  • Hotel din Herson lovit de rachetă - Două persoane, inclusiv un fost deputat ucrainean, au fost ucise duminică într-un atac cu rachetă al armatei ucrainene la un hotel din Herson, acuză separatişti proruşi. AFP scrie că nu a putut să verifice dintr-o sursă independentă informaţiile.
  • Ucraina are noi rachete din SUA - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a primit rachete de apărare antiaeriană NASAMS din SUA într-un interviu TV. El i-a mulțumit lui Joe Biden și a confirmat că acum au ajuns sistemele în Ucraina. Pentagonul a spus în urmă cu zece zile că urmează să fie livrate două sisteme de apărare.
ADVERTISING

Referendumuri pentru alipirea la Rusia și mobilizare rușilor

  • Rusia a lansat vineri referendumuri în patru regiuni din estul Ucrainei (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), cu scopul de a anexa aceste teritorii luate cu forţa. Procesul de votare are loc până marți.
  • Garanții de la Lavrov - șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, informează Reuters. "În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist", a spus Lavrov.
  • Proteste față de mobilizare - continuă protestele în Rusia față de operațiunea de recrutare. În Daghestan, una dintre cele mai sărace zone din Federația Rusă, forțele de ordine au tras în aer pentru a încerca să liniștească protestatarii.
  • Excese în mobilizare - Duminică, doi parlamentari ruși au adresat o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare din Rusia, ordonând oficialilor regionali să controleze situația și să rezolve rapid "excesele" care au alimentat furia publică, scrie Reuters. Printre excese: persoane care nu au efectuat serviciul militar au primit documente de recrutare.
  • Autorităţile ruse recunosc ”erori” comise în cadrul mobilizării decretate de către preşedintele rus Vladimir Putin în războiul rus din Ucraina și promit să le repare. Anunțul vine în urma convocării unor persoane scutite - care au depăşit vârsta, bolnave sau din alte motive -, care a provocat un val de indignare.
ADVERTISING

Evoluții economice

  • Pierderi de miliarde de dolari - Băncile din Rusia au pierdut 1.500 de miliarde de ruble (25,5 miliarde de dolari) în urma problemelor provocate de războiul din Ucraina, potrivit unui oficial al băncii centrale din această ţară, citat de Reuters. Maxim Liubomudrov, şeful departamentului pentru reglementări al băncii centrale, a spus că este vorba despre un nivel ”acceptabil” al pierderilor.
  • Vești bune - Polonia ar putea să primească în trimestrul al patrulea o cantitate dublă de gaz față de cea prevăzută inițial prin noua Conductă Baltică din Norvegia, datorită faptului că lucrările din Danemarca au fost finalizate mai repede, informează Reuters. Astfel, gazoductul ar putea fi pus în funcțiune la capacitate maximă de la sfârșitul lunii noiembrie în loc de 1 ianuarie. Polonia a fost deconectată de la gazul rusesc în aprilie, după ce a refuzat să plătească în ruble.
ADVERTISING

Politică și diplomație

  • China vrea negocieri de pace - China susține toate eforturile care conduc la rezolvarea pașnică a "crizei" din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul de externe Wang Yi, în fața Adunării Generale a ONU, adăugând că prioritatea stringentă este facilitarea discuțiilor de pace, scrie Reuters. China a criticat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, dar fără a susține sau a ajuta la campania militară.
  • UK se înarmează - Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că Marea Britanie va creşte volumul cheltuielilor pentru forţele sale armate cu cel puţin 52 de miliarde de lire sterline (34,75 miliarde de dolari) ca răspuns la agresiunea Rusiei, informează PA Media/dpa.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇