Ziua 190: Experții AIEA au ajuns la Zaporojie și o parte dintre ei rămân aici. Putin le explică elevilor istoria alternativă a războiului

Ziua 190: Experții AIEA au ajuns la Zaporojie și o parte dintre ei rămân aici. Putin le explică elevilor istoria alternativă a războiului

În ziua 190 de război, inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au ajuns, după un drum lung și plin de provocări, la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa și devenită de câteva luni câmp de război. Iar la finalul zilei, șeful AIEA a anunțat că integritatea fizică a centralei nucleare a fost încălcată și mai mulți experți ai agenției vor rămâne aici.

Între timp, contraofensiva Ucrainei continuă. Recâștigarea Hersonului mai durează însă, pentru că „Nu există victorii rapide. Este mult de lucru”, spune un consilier al lui Zelenski. Iar în sud, contraatacul a crescut pierderile de trupe rusești și echipamente. Totodată, rușii nu mai pot fi reaprovizionați, principalele poduri fiind distruse.

Rusia însă face o nouă demonstrație de forță și a început exercițiile militare Vostok-2022, la care participă peste 50.000 de soldați și zeci de nave și avioane. Va face inclusiv manevre împreună cu China în Marea Japoniei, simulând diferite scenarii de război.

ADVERTISING

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Inspecție la Zaporojie

  • AIEA la centrală - Delegația AIEA a ajuns la centrala de la Zaporojie. În jurul orei 14:15, o coloană de 9 vehicule a intrat pe poarta celei mai mari centrale nucleare din Europa, devenită câmp de luptă. O parte dintre inspectori au plecat după aproape 4 ore. Însă liderul misiunii, Rafael Grossi, a anunțat că mai mulți experți vor rămâne la Zaporojie o perioadă mai lungă, fără a fixa însă un termen.
  • Atacuri lângă Zaporojie - Primarul din Energodar, Dmitro Orlov, spune că orașul aflat lângă centrala nucleară Zaporojie este bombardat în continuare. Au fost distruse blocuri, case și magazine. Edilul spune că este posibil să existe și victime.
  • Acuzații reciproce - Dimineață, când inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) abia porniseră spre centrala nucleară, oficialii ucraineni și cei ruși s-au acuzat din nou reciproc de atacuri. Au existat temeri că din cauza bombardamentelor, experții nu vor putea ajunge la centrală.
  • La finalul zilei, Rafael Grossi, directorul AIEA, a anunțat că experţi ai instituţiei vor rămâne la Centrala nucleară Zaporojie. "Am reuşit, în câteva ore, să adunăm multe informaţii. Am văzut pricipalele lucruri pe care aveam nevoie să le văd", a declarat Rafael Grossi, conform Le Figaro şi Le Monde, citate de Mediafax. "Experţii AIEA rămân aici. Să transmiteţi lumii că experţii AIEA rămân la Zaporojie", a subliniat Grossi, citat de Agenţia France-Presse, fără a preciza câte persoane ar urma să rămână la complexul atomo-electric şi nici cât timp.
  • Integritatea fizică a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse, a fost încălcată de mai multe ori, a mai declarat Grossi.
ADVERTISING

Mișcări pe front

  • Contraofensiva continuă - Contraofensiva Ucrainei pentru recâștigarea Hersonului nu a stagnat și nici nu a eșuat, a declarat un consilier al președintelui Volodimir Zelenski. Într-un mesaj video postat pe Telegram joi dimineață Oleksi Arestovici a spus că operațiunea este încă în desfășurare: „Faptul că nu am recâștigat încă Hersonul, nu înseamnă că operațiunea din sud s-a blocat sau a eșuat. Se realizează într-un mod planificat. Distrugem logistica inamicului, sistemele de apărare aeriană, depozitele de combustibil și muniții. Nu vor exista victorii rapide. Este mult de lucru”, a spus el.
  • Podurile din Herson au fost distruse - Toate podurile mari din Herson au fost distruse de ucraineni cu rachete HIMARS, astfel că rușii nu le mai pot utiliza. „Situația din teritoriul ocupat temporar este extrem de dificilă. Rachetele HIMARS au distrus toate podurile mari. Astfel, forțele ruse nu se mai pot aproviziona cu arme din Crimeea”, au anunțat oficialii ucraineni.
  • Pierderi ale Rusiei în sud - Contraofensiva Ucrainei din sud crește pierderile de trupe rusești și echipamente. Comandamentul Operațional „Sud” raportează că Forțele Armate ucrainene au ucis 201 soldați și au distrus 12 tancuri, 18 vehicule blindate și 6 depozite de muniție.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit pentru a doua oară în câteva zile cu liderii armatei, ai serviciilor de informaţii şi ai poliţiei. El n-a dat detalii despre cele discutate, dar a dat câteva indicii, prin mulțumirile pe care le-a transmis: „Vreau să le mulţumesc, în numele serviciilor noastre de informaţii, tuturor oamenilor care ne susţin puternic în sudul ţării, în special în Crimeea".
  • Medic britanic ucis - Un britanic care a mers în Ucraina ca medic voluntar a fost ucis, a declarat familia sa în cadrul unei campanii de strângere de fonduri pentru repatrierea trupului său. Craig Mackintosh, originar din Thetford, estul Angliei, a fost ucis pe 24 august „în plină acţiune", a indicat sora sa Lorna pe platforma GoFundMe, fără a preciza circumstanţele decesului său. 
ADVERTISING

Criza refugiaților

  • Criza refugiaților - Numărul refugiaţilor proveniţi din Ucraina care au ajuns în alte ţări din Europa ca urmare a invaziei ruse a depăşit miercuri şapte milioane, potrivit statisticilor actualizate zilnic de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

Rusia, demonstrație de forță și imaginație

  • Mega-exerciții militare - Rusia a început exercițiile militare Vostok-2022, la care participă peste 50.000 de soldați și sunt angrenate peste 5.000 de arme și echipamente militare, inclusiv 140 de avioane și 60 de nave de război. Statele care participă cu contingente sau au trimis observatori sunt Azerbaidjan, Algeria, Armenia, Belarus, India, Kazahstan, Kârgâztan, China, Laos, Mongolia, Nicaragua, Siria și Tajikistan. Unul dintre exerciții presupune ca navele ruse și chineze să simuleze diverse scenarii de război în Marea Japoniei.
  • Istoria alternativă - Președintele rus Vladimir Putin a susținut un discurs patriotic la o școală din Kaliningrad, vorbindu-le copiilor despre cum Rusia nu a început acum niciun război, ci a invadat Ucraina pentru a opri un război pe care Kievul l-ar fi început în 2014 împotriva locuitorilor din Crimeea și Donbas.
  • Lecția lui Lukașenko - Și în Belarus, președintele Alexander Lukașenko a „predat” o lecție despre istorie la deschiderea anului școlar, în aceeași linie cu discursul lui Putin: „Ei acuză Rusia că e agresor, și pe noi, în același timp. Nu este așa! Dacă operațiunea preventivă specială nu începea atunci, Belarusul ar fi fost atacat cu rachete. (…) Am mai spus, mă tem că foarte curând ucrainenii nu se văr mai măcelări cu rușii și vor veni la noi să ne ceară să-i apărăm de polonizare”.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇