Încă din primele clipe ale invaziei, ucrainenii au dat dovadă de o forță și o pregătire care a încurcat dincolo de orice așteptări planul cu care Vladimir Putin a pornit „operațiunea militară specială”.
Însă un lucru e clar: Ucraina își va câștiga pacea doar prin victoria pe front, arată Alexander Temerko, directorul Institutului de Afaceri Economice, fost ministru adjunct al Apărării din Rusia în administrația lui Boris Elțîn, într-o analiză publicată de Politico.
În cei opt ani în care Rusia a lansat agresiunea împotriva Ucrainei, anexând Crimeea și capturând zone din regiunea Donbas, forțele Kievului s-au transformat dintr-o mică armată slab echipată într-una dintre cele mai motivate forțe armate ale Europei. Astăzi, cu potențialul său de mobilizare, resursele militare și sprijinul a 40 de țări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și celelalte state membre ale NATO, Ucraina luptă aproape de la egal la egal cu armata rusă.
În prezent, forțele militare ale celor două părți se situează cam la același nivel. Armele moderne, de ultimă generație, pe care Occidentul le furnizează Ucrainei compensează forța distructivă a arsenalului învechit și ineficient din generația post-sovietică, precum și efectivele superioare numeric ale rușilor. Soldații ruși au moralul prăbușit și excelează doar la jafuri, violență și genocid împotriva civililor.
În acest timp, țările occidentale susțin prin toate mijloacele posibile rezistența Kievului. Chiar și politicienii din statele dependente de gazele rusești înțeleg că Ucraina nu va ceda nici măcar o fărâmă din teritoriul său pentru pace și că aceasta poate fi asigurată doar prin victoria în război.
Cu toate acestea, deși sună ca o incitare la război, cuvintele pe care Cicero le-a spus cu două milenii în urmă răzbat până astăzi în urechile ucrainenilor: pacea trebuie cucerită prin victorie, nu prin tratate.
Ucraina trebuie să obțină victoria pe câmpul de luptă, iar pentru asta Occidentul trebuie să se asigure că ea nu va fi înfrântă, scrie Temerko.
Producția și furnizarea de armament către Ucraina trebuie sincronizate. Deocamdată, aprovizionarea înregistrează sincope, iar logica politică și cea militară arată că nu ne putem permite ca acest război să dureze mai mult, pentru că există riscul ca acesta să scape de sub control și să se transforme într-un dezastru global.
Pentru ca războiul să se termine cât mai repede, e nevoie de o singură victorie copleșitoare, iar aceasta trebuie obținută în Herson, subliniază analistul. Cea mai mare parte a forțelor armate ale Ucrainei și Rusiei este concentrată în prezent în regiunile sudice Herson și Zaporojie. Rușii se află în mod clar într-o poziție mai proastă acum, după ce au înregistrat pierderi în luptele anterioare, iar liniile lor de aprovizionare au fost întrerupte.
Occidentul așteaptă de la Ucraina o victorie răsunătoare pe câmpul de luptă. Forțele ucrainene au șanse mari să învingă trupele ruse de 30.000 de oameni de pe malul drept al râului Nistru și să lanseze o ofensivă spre Melitopol, în regiunea Zaporojie. Dar pentru ca această operațiune să reușească, trebuie începută înainte de venirea ploilor de toamnă și a scăderii temperaturilor, fiindcă apoi rușii ar putea folosi pauza ca să-și refacă trupele și echipamentul pentru campania din primăvară.
Pentru a evita riscul încă unui an de război care ar injecta instabilitate și frământări economice în Europa și SUA, războiul trebuie să se concentreze în Herson și Zaporojie până în luna octombrie. Orice întârziere va genera mai multă incertitudine pe continent și noi amenințări la adresa suveranității Ucrainei. Acum este momentul ca liderii occidentali și cei de la Kiev să se unească asupra obiectivului comun de a elibera Hersonul, Kakhovka și Melitpolul, subliniază Temerko.
Acesta consideră, de asemenea, că statele occidentale trebuie să lase deoparte temerile în privința furnizării de arme și muniție Ucrainei, iar ajutorul să ajungă pe teren în cel mult o lună pentru a asigura succesul ofensivei și eliberarea sudului țării.
Mai exact, asistența militară viitoare va trebui să se ridice la cel mult 20% din ceea ce Vestul a trimis deja armatei ucrainene. Rezultatul ar putea fi un sfârșit grabnic al războiului.