Cea de-a 145-a zi de război vine cu informații contradictorii de la Kiev pe subiectul unor demiteri importante, dar și cu noi amenințări apocaliptice de la Moscova.
Duminică, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că i-a demis pe șeful serviciului de securitate și pe procurorul general, invocând sute de cazuri de trădare. Însă luni, unul dintre principalii săi consilieri a nuanțat declarațiile, arătând că cei doi sunt doar suspendați din funcții până la finalizarea unor anchete.
De la Moscova, Dmitri Medvedev amenință ucrainenii că un atac asupra Crimeii va aduce asupra lor „Ziua Judecății”.
Pe front au fost observate mișcări semnificative de trupe rusești în sud, în timp ce în est rachetele continuă să ucidă civili. Durerea și furia ucrainenilor sunt tot mai mari de la o zi la alta: „Alți trei oameni au murit. De ce? Pentru ce? Pentru că Putin a înnebunit?”, spune o localnică de 83 de ani din Ciuhuiv.
Situația pe front
- Separatiștii proruși din provincia ucraineană Doneţk cred că vor reuşi să preia controlul acesteia până la sfârşitul anului. ''Avem un anumit avans, iar în ce priveşte viitorul, nu vom da date concrete, dar eliberarea Donbasului se va încheia anul acesta'', a afirmat la postul de televiziune rus Rossiya 24 purtătorul de cuvânt al separatiştilor, Eduard Basurin.
- Rușii își consolidează prezența în sudul Ucrainei. Imagini cu blindate rusești care se deplasează în localitățile din sud au fost publicate de armata ucraineană. Prin Zaporojie au trecut cel puțin 100 de unități de echipament militar, în timp ce un număr mare de soldați ruși, aduși cu camioane KAMAZ, s-au instalat în satele din districtele Nikolske și Manhush.
- Rușii au lovit Pokrovsk, un oraș din regiunea Donețk, cu două rachete balistice Iskander-M, ucigând cel puțin o persoană și rănind 14, potrivit lui Marharyta Idrisova, viceprimarul orașului.
- Rachetele rusești au lovit orașul din nord-est Ciuhuiv, din regiunea Harkov. Trei oameni au fost uciși, inclusiv o femeie de 70 de ani, iar alți trei au fost răniți. „Alți trei oameni au murit. De ce? Pentru ce? Pentru că Putin a înnebunit?”, spune o rezidentă de 83 de ani din Ciuhuiv.
- Separatiștii pro-ruși acuză ucrainenii că au atacat cu șase rachete HIMARS orășelul Alcevsk, situat la est de Sloviansk, ucigând doi civili.
- Rușii susțin că au doborât două aeronave ucrainene: un elicopter MI-17 lângă Sloviansk și un SU-25, în regiunea Harkov. Totodată, rușii spun că au distrus și un depozit din regiunea industrială a Odesei, unde ar fi fost rachete anti-navă Harpoon, trimise de țările NATO Ucrainei.
- Între 24 februarie şi 17 iulie, apărătorii Ucrainei au eliminat aproape 38.300 de invadatori ruşi, dintre care 160 numai în ultima zi, potrivit Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Decizii grele la Kiev
- Duminică, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că i-a demis pe șeful serviciului de securitate și pe procurorul general, acuzând existența a sute de suspiciuni de trădare în favoarea Rusiei, potrivit Reuters. Însă luni, unul dintre principalii săi consilieri a nuanțat declarațiile, arătând că Bakanov a fost „retras temporar din funcție” în timp ce se efectuează „verificări și investigații”, iar Venediktova a fost suspendată, potrivit The Guardian.
- Banca Naţională a Ucrainei (NBU) a vândut rezerve de aur în valoare de 12,4 miliarde de dolari, de la începutul invaziei Rusiei din 24 februarie. „Vindem acest aur ca importatorii noştri să poată cumpăra bunurile necesare pentru ţară”, a declarat viceguvernatorul NBU, Kateryna Rozhkova.
Amenințări de la Moscova
- Fostul președinte și premier Dmitri Medvedev amenință Ucraina și Occidentul că, dacă nu recunosc Crimeea ca parte a Rusiei, „Ziua Judecății” se va abate asupra lor.
- Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, devenită celebră după ce a apărut în direct la televiziune cu o pancartă criticând ofensiva Moscovei în Ucraina, a fost arestată duminică în Rusia, după ce o protestat în fața Kremlinului, spunând că Putin e „ucigaș de copii”.
UE vs. Putin
Cancelarul german Olaf Scholz a publicat un articol în ziarul Frankfurter Allegemeine Zeitung în care pledează pentru o „Uniunea Europeană geopolitică” mai puternică în faţa invaziei ruse a Ucrainei, cerând blocului comunitar să strângă rândurile în toate domeniile în care statele membre au fost divizate până acum, de la politica migraţională, la dezvoltarea unei apărări comune europene. „UE este o antiteză vie la imperialism şi autocraţie”, spune Scholz.