În ziua 1171 de război, forțele ruse au continuat atacurile, în ciuda armistițiului proclamat de Ziua Victoriei. Luptele s-au intensificat în regiunea Donețk, în special în Pokrovsk, iar opt sate din Zaporojie au fost lovite cu drone și artilerie. Ucraina acuză Moscova că folosește anunțurile de armistițiu ca propagandă, în timp ce atacurile asupra orașelor continuă necontenit.
În timpul ăsta, agenţia de securitate ucraineană SBU a anunțat că a descoperit o reţea de spionaj condusă de statul maghiar pentru a obţine informaţii despre apărarea Ucrainei. Doi agenți ai serviciilor militare secrete din Ungaria au fost reținuți. Ungaria a respins acuzațiile și a expulzat doi diplomați ucraineni. Kievul a răspuns cu aceeași monedă și a expulzat doi diplomați ungari.
În ce privește negocierile de pace, vicepreședintele JD Vance a criticat dur pretențiile Rusiei în negocieri, considerând că Moscova cere teritorii pe care nici nu le controlează și a avertizat din nou că SUA s-ar putea retrage din negocieri. În contrast cu Trump, care s-a declarat „angajat” în atingerea păcii și a cerut un armistițiu de 30 de zile, amenințând cu sancțiuni suplimentare.
Până se hotărăsc americanii, europenii au anunțat că Turcia și China ar putea deveni mediatori, dacă SUA se retrag din negocieri. Mai mult, sâmbătă, la Kiev, va avea loc un summit al coaliției voluntarilor, la care participă, prin videoconferință, și președintele Bolojan. Iar UE, Marea Britanie și Ucraina au lansat un tribunal special pentru a-i judeca pe oficialii ruși responsabili de crimele de război comise în Ucraina.
Și tot mai mulți bani din activele rusești înghețate sunt folosiți pentru nevoile Ucrainei. UE a deblocat un miliard de euro din dobânzile generate de activele rusești înghețate pentru a sprijini direct industria de apărare a Ucrainei, iar Franța va folosi venituri provenite din activele rusești blocate pentru a asigura mentenanța tunurilor Caesar livrate Ucrainei.
Situația pe front
- Armistițiu doar pe hârtie: luptele continuă - Deși Rusia a anunțat un armistițiu între 8 și 11 mai, luptele au continuat intens în mai multe regiuni ucrainene. Forțele apărare aeriană ale Ucrainei au semnalat ultimul bombardament tactic, cu bombe cu planare, la ora 2.43 dimineața. Au fost raportate 117 confruntări pe linia frontului, majoritatea în regiunea Donețk. Rusia a lansat atacuri masive în Pokrovsk și în zonele adiacente, provocând victime civile și distrugeri.
- Opt sate lovite - Guvernatorul regiunii Zaporojie a informat că opt sate ucrainene au fost atacate în timpul armistițiului anunțat de Kremlin. Rusia a folosit 150 de drone și 70 de obuze într-un interval de 24 de ore. Armistițiul de trei zile, declarat cu ocazia Zilei Victoriei, s-a dovedit a fi complet ignorat de trupele ruse.
- Acuzații reciproce în timpul armistițiului - Rusia acuză Ucraina că a încercat să pătrundă pe teritoriile regiunilor Kursk și Belgorod în timpul armistițiului declarat unilateral de Moscova cu ocazia Zilei Victoriei. Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, susține că armata ucraineană a încercat de patru ori să treacă granița, iar trupele ruse din estul Ucrainei au fost atacate de 15 ori. În replică, Kievul acuză Moscova că a încălcat armistițiul, bombardând de 220 de ori localități din apropierea frontului în regiunea Zaporojie.
Ce se întâmplă în Rusia
- Putin scoate rachetele și dronele la paradă - Vladimir Putin sărbătorește cu mare fast azi Ziua Victoriei. Scoate în stradă la parada din Piața Roșie legendarele tancuri sovietice T-34, rachete balistice intercontinentale moderne Yars și drone de asalt utilizate de forțele ruse în războiul din Ucraina. În total, aproximativ 130 de echipamente de război ruse vor lua parte la parada militară din centrul Moscovei. Vor participa, pe lângă trupele ruse, soldați din 13 țări, inclusiv China. Detalii AICI.
Discuțiile de pace
- SUA amenință cu retragerea, dacă Rusia nu negociază sincer - Vicepreședintele american JD Vance a avertizat că SUA ar putea părăsi masa negocierilor dacă Rusia nu acționează cu bună-credință. Deși recunoaște un început de dialog, Vance a acuzat Moscova că cere teritorii necontrolate, exagerând în pretenții. În acest context, pacea ar putea fi lăsată pe seama părților implicate direct, fără sprijinul american. Detalii AICI
- Turcia și China, posibili mediatori în lipsa SUA - Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că, dacă SUA se retrage din negocierile privind pacea în Ucraina, Turcia sau China ar putea prelua rolul de mediator. El a subliniat capacitatea Beijingului de a-l convinge pe Putin să cedeze. Turcia a facilitat deja exporturi de cereale și discuții de încetare a focului, în timp ce China critică implicarea occidentală în conflict.
- Trump cere o încetare necondiționată a focului - Președintele Donald Trump a cerut o încetare a focului de 30 de zile între Rusia și Ucraina. După o convorbire telefonică „constructivă” cu Zelenski, Trump a promis că va garanta pacea împreună cu aliații europeni. El a avertizat că nerespectarea armistițiului va atrage sancțiuni suplimentare din partea SUA și a partenerilor săi.
- Ucraina e pregătită pentru un armistițiu complet - Președintele Zelenski a declarat că Ucraina este gata să accepte un armistițiu complet, „chiar din acest moment”. În apelul cu Trump, cei doi lideri au discutat despre presiunea asupra Rusiei și pașii comuni pentru pace. Zelenski a subliniat rolul crucial al SUA, afirmând că „lumea are nevoie de America acum, la fel ca în urmă cu 80 de ani”.
- Macron propune armistițiu de 30 de zile - Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dorește ajungerea rapidă la un acord comun cu Statele Unite privind o încetare a focului în Ucraina pentru o perioadă de 30 de zile. Armistițiul ar urma să fie condiționat de „sancțiuni economice masive” în cazul încălcării lui, relatează AFP. Discuțiile tehnice și politice dintre Europa și SUA sunt avansate, iar o propunere va fi transmisă Moscovei în curând, relatează Reuters.
Alte informații relevante
- Trump neagă că s-ar întâlni cu Putin în Arabia Saudită - O posibilă întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin la mijlocul lunii mai în Arabia Saudită nu este în program, le-a declarat președintele american Donald Trump jurnaliștilor. „Nu cred, dar avem conversații foarte bune. Foarte, foarte bune.” Trump anunțase nu demult că s-ar putea întâlni cu Putin la scurt timp după vizita sa în Orientul Mijlociu din mai.
- Ucraina a reținut doi agenți secreți maghiari - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat destructurarea unei rețele de spionaj maghiare în regiunea Transcarpatia, reținând doi agenți ai serviciilor militare secrete din Ungaria. Rețeaua urmărea obținerea de informații sensibile privind apărarea terestră și aeriană a zonei, echipamentele disponibile pe piața neagră, dar și despre atitudinea populației față de o eventuală intrare a trupelor maghiare în regiune. Potrivit anchetei, coordonarea rețelei era asigurată de un ofițer al serviciilor maghiare, iar unul dintre agenți, un fost militar de 40 de ani, fusese recrutat încă din 2021. Scopul final era analiza vulnerabilităților strategice și a reacțiilor civilo-militare la o posibilă prezență militară ungară.
- Expulzări din Ungaria și Ucraina - Ungaria a respins acuzațiile și a expulzat doi diplomați ucraineni, relatează Reuters. Ca răspuns simetric, Ucraina a expulzat doi diplomați ungari.
- Tribunal internațional pentru crimele de război ale Rusiei - Uniunea Europeană, Marea Britanie și Ucraina au lansat vineri un tribunal special pentru a-i judeca pe oficialii ruși responsabili de crimele de război comise în Ucraina. Inițiativa coincide cu parada Victoriei organizată la Moscova de Vladimir Putin, marcând 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. Tribunalul, susținut de Consiliul Europei, își propune să intensifice presiunea asupra Rusiei pentru a accepta o încetare a focului. Donald Trump și cancelarul german Friedrich Merz au convenit, într-o convorbire telefonică, să colaboreze pentru încheierea conflictului. SUA amenință cu noi sancțiuni dacă Putin nu acceptă un armistițiu de 30 de zile.
- Venituri din active ruse, pentru artilerie - Franța va folosi venituri provenite din activele rusești blocate pentru a asigura mentenanța tunurilor Caesar livrate Ucrainei, a anunțat ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot la Liov. Fondurile vor fi direcționate prin compania KNDS pentru întreținerea acestor sisteme de artilerie, utilizate intens în războiul cu Rusia, transmite AFP.
- Un miliard de euro pentru industria de apărare - UE a deblocat un miliard de euro din dobânzile generate de activele rusești înghețate pentru a sprijini direct industria de apărare a Ucrainei, a anunțat șefa diplomației europene, Kaja Kallas. Suma vizează întărirea capacităților militare ale Kievului. Activele rusești înghețate în Europa însumează circa 235 de miliarde de euro, relatează AFP.
- Germania: NATO, dar nu acum - Noul cancelar german Friedrich Merz a declarat la Bruxelles că aderarea Ucrainei la NATO nu este posibilă în viitorul apropiat. El a subliniat că o astfel de integrare este legată de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, proces estimat să se finalizeze cel mai devreme în 2030. Merz a apreciat totuși deschiderea administrației americane pentru o strategie comună euro-atlantică, conform DW.