În ziua 1134 de război Rusia a reluat atacurile cu drone asupra Ucrainei, după noaptea de răgaz dintre luni și marți.
Armata rusă a lansat noaptea trecută peste 70 de drone, cele mai multe fiind doborâte în nordul, sudul și estul Ucrainei. S-au înregistrat, însă, și victime și pagube. Un om a murit, iar alți zece au fost răniți, în regiunile Zaporojie şi Harkov. În Herson transportul în comun electric e oprit din cauza avariilor suferite de rețeaua electrică în urma bombardamentelor ruse.
Situația stagnează pe plan diplomatic, iar administrația Trump începe să ia în considerare posibilitatea ca Statele Unite să nu poată obține un acord de pace între Rusia și Ucraina în următoarele câteva luni. Oficialii americani sunt tot mai frustrați și elaborează noi planuri de presiune atât asupra Kievului, cât şi asupra Moscovei.
Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite să întărească sancțiunile împotriva Rusiei, pe care a acuzat-o că "încalcă" moratoriul asupra atacurilor împotriva instalațiilor energetice.
Iar solicitarea lui ar putea fi concretizată. 25 de senatori republicani și 25 de democrați, adică jumătate din această cameră a Congresului SUA, s-au reunit marți pentru a dezbate o inițiativă privind instituirea de sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta refuză să se angajeze în negocieri de bună credință privind pacea în Ucraina.
Cu toate acestea, un trimis rus de rang înalt al Kremlinului, Kirill Dmitriev, e aşteptat în SUA, în această săptămână, pentru discuţii privind consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări. Ar fi prima vizită a unui oficial rus de rang înalt la Washington de când Rusia a invadat Ucraina.
Totodată, Ucraina va purta vineri cu un grup mic de ţări discuţii aprofundate cu privire la contribuţia forţelor acestora la un contingent care ar acţiona ca o garanţie de securitate pentru Ucraina.
Situația pe front
- Atacuri cu victime în Zaporojie și Harkov - O persoană a fost ucisă, iar alte zece au fost rănite în atacuri ruse cu dronă, noaptea trecută, în regiunile Zaporojie şi Harkov. Un bărbat în vârstă de 45 de ani a murit, iar altul de 44 de ani şi o femeie de 39 de ani au fost răniţi de o "dronă inamică" care a lovit maşini parcate în faţa unei case în regiunea Zaporojie, a anunţat pe Telegram guvernatorul militar al regiunii, Ivan Fedorov. În oraşul Harkov, situat în apropierea frontierei cu Rusia, primarul Igor Terehov a precizat că opt persoane au fost rănite în ceea ce guvernatorul regiunii, Oleg Sînegubov, a anunțat pe Telegram un "atac masiv cu drone inamice".
- Drone doborâte - Rusia a lansat noaptea trecută 74 de drone, iar 61 nu și-au atins țintele. Apărarea aeriană a doborât 41 în nordul, sudul și estul țării, în timp ce 20 de drone cu rol de ținte false au dispărut de pe radar fără consecințe negative, au transmis dimineață Forțele Aeriene ale Ucrainei. Atacul nocturn a vizat regiunile Harkov, Donețk și Odesa.
- Fără curent în Herson - Transportul în comun electric în orașul Herson, din sudul Ucrainei, este oprit din cauza avariilor suferite de rețeau, în urma bombardamentelor ruse, a anunțat Roman Mroșko, șeful administrației militare a orașului, pe Telegram. Echipele de intervenție lucrează pentru a rezolva defecțiunile. Un atac rus asupra orașului Herson din sudul Ucrainei a lăsat fără electricitate 45.000 de locuitori ai orașului, a anunțat șeful diplomației ucrainene Andrii Sibiha, acuzând Mosova că a încălcat din nou acordul asupra unui armistițiu parțial. "Rusia continuă să încalce acest acord", a declarat ministrul, referindu-se la fragilul compromis anunțat săptămâna trecută de către Washington după negocieri separate cu Kievul și Moscova.
- Atacuri ruseşti ”deliberate”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunţă miercuri atacuri ruseşti ”deliberate” vizând instalaţii energetice în Ucraina, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de nerespectarea unui acord fragil privind un armistiţiu parţial al acestor ţinte. ”Caracterul sistematic şi constant al atacurilor ruseşti arată în mod clar că Moscova dispreţuieşte eforturile diplomatice le partenerilor. Putin nici măcar nu vrea să asigure un armistiţiu parţial”, denunţă şeful statului ucrainean într-o postare pe X. El evocă atacuri la Harkov şi în regiunile Odesa, Sumî şi Dnipro.
Negocierile de pace
- Șanse mici pentru încetarea focului - Oficiali de rang înalt ai administraţiei Trump au discutat în ultimele zile despre probabilitatea ca SUA să nu poată obţine un acord de pace în Ucraina în următoarele luni şi elaborează noi planuri de presiune atât asupra Kievului, cât şi asupra Moscovei, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani familiarizaţi cu această chestiune. De câteva săptămâni, înalţi oficiali americani s-au plâns în privat de modul în care Kievul gestionează negocierile şi de ceea ce ei consideră a fi o rezistenţă la un acord cu Washingtonul privind mineralele şi la continuarea negocierilor de pace. Dar în ultimele zile, au declarat sursele, oficialii sunt din ce în ce mai frustraţi de Moscova. Într-o serie de întâlniri şi convorbiri telefonice în weekend, oficiali din cadrul Casei Albe şi ai Departamentului de Stat au recunoscut că Putin se opune în mod activ încercărilor de a încheia un acord de pace de durată şi au discutat ce pedepse economice sau diplomatice, dacă este cazul, ar putea împinge Rusia mai aproape de un acord.
- Kremlinul trimite un emisar în SUA - Un trimis rus de rang înalt al Kremlinului, Kirill Dmitriev, este aşteptat să vină la Washington în această săptămână, pentru a se întâlni cu negociatorul de top al lui Donald Trump, Steve Witkoff, pentru discuţii privind consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări, potrivit unui oficial american şi a două surse familiare cu aceste planuri citate de CNN. Ar fi prima vizită a unui oficial rus de rang înalt la Washington de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.
- Kievul discută despre trupe străine - Ucraina va purta vineri cu un grup mic de ţări discuţii aprofundate cu privire la contribuţia forţelor acestora la un contingent care ar acţiona ca o garanţie de securitate pentru Ucraina, a declarat Volodimir Zelenski. Liderul ucrainean aşteaptă răspunsuri "mai concrete" din partea aliaţilor Kievului, cu privire la disponibilitatea lor de a participa la o astfel de forţă, o iniţiativă la care Rusia se opune ferm. "În ceea ce priveşte chestiunea unui contingent, vom avea o întâlnire vineri. Va fi o întâlnire a echipelor noastre militare, a mai multor ţări, a unui cerc restrâns de ţări, care vor fi pregătite să desfăşoare un contingent într-o formă sau alta", a spus el. Zelenski a precizat că acest contingent va include o componentă terestră, o componentă aeriană şi o prezenţă pe mare.
Alte informații relevante
- Zelenski cere SUA să întărească sancțiunile împotriva Rusiei - Volodimir Zelenski a cerut SUA să întărească sancțiunile împotriva Rusiei, pe care a acuzat-o că "încalcă" fragilul moratoriu asupra atacurilor împotriva instalațiilor energetice anunțat de Washington săptămâna trecută. "Cred că am ajuns în punctul de a crește impactul sancțiunilor deoarece cred că rușii încalcă ceea ce au promis Statelor Unite", a declarat el, în cursul unei conferințe de presă. "Sperăm mult că președintele Trump are toate instrumentele adecvate pentru a crește presiunea sancțiunilor", a adăugat Zelenski, precizând că Kievul a "transmis" informații la Washington despre ceea ce armata ucraineană prezintă drept tiruri ruse împotriva instalațiilor sale energetice.
- Congresul SUA discută despre noi sancțiuni împotriva Rusiei - În condițiile în care Moscova trage de timp în privința acordului de încetare a focului, jumătate din Senatul SUA (25 de republicani și 25 de democrați) s-a reunit marți pentru a dezbate o inițiativă privind instituirea de sancțiuni împotriva Rusiei în cazul în care aceasta refuză să se angajeze în negocieri de bună credință privind pacea în Ucraina. Principalii autori ai acestui proiect legislativ, senatorul republican Lindsey Graham și senatorul democrat Richard Blumenthal, au declarat că inițiativa lor vizează instituirea de sancțiuni primare și secundare împotriva Rusiei și a entităților care sprijină agresiunea rusă în Ucraina dacă Moscova nu se angajează în negocieri sau dacă inițiază un alt efort de subminare a suveranității Ucrainei după orice acord de pace. "Sancțiunile împotriva Rusiei vizează taxe vamale împotriva țărilor care achiziționează petrol, gaze, uraniu și alte produse rusești", au indicat cei doi senatori într-un comunicat. "Opinia dominantă în Senatul Statelor Unite este că Rusia este agresorul și că acest război îngrozitor și agresiunea lui Putin trebuie să înceteze acum și să fie descurajate în viitor", subliniază ei.
- Acordul pentru minerale nu include problema NATO - Volodimir Zelenski a declarat că problema aderării Ucrainei la NATO nu este inclusă în acordul pentru minerale cu Statele Unite. "Nu există nicio problemă NATO în acest acord și nici nu a existat vreodată", a spus liderul de la Kiev, citat de Interfax-Ukraina. El a menționat că experții din ambele părți lucrează la un nou proiect al acordului. Trump a susţinut luni că preşedintele ucrainean vrea să se retragă din acordul cu minerale şi l-a avertizat că "va avea mari probleme" dacă va face acest lucru.
- Putin ordonă cea mai mare recrutare - Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat printr-un decret recrutarea, în perioada aprilie-iulie, a 160.000 de ruşi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani. ”Soldaţii, marinarii, sergenţii şi subofiţerii al căror serviciu militar obligatoriu a expirat” vor fi eliberaţi din serviciul militar, se arată în decret. Armata rusă face în mod tradiţional recrutări de două ori pe an, în primăvară şi în toamnă.
- Jumătate dintre ruși susțin un armistițiu temporar - Un sondaj realizat de Centrul Levada a arătat că 50% dintre ruși sprijină un armistițiu temporar în Ucraina, dintre care 26% îl susțin ferm, iar 24% sunt oarecum în favoarea sa. În același timp, 41% se opun ideii, inclusiv 25% care o resping categoric.
- BERD va aloca un miliard de euro Ucrainei - Banii vor fi alocați în acest an pentru a ajuta Ucraina să-și reconstruiască sectorul energetic afectat de război.