Ziua 1133 Prima noapte fără drone în Ucraina. Rusia spune pas propunerilor SUA. O nouă tranșă de bani de la UE

<span style="color:#990000;">Ziua 1133</span> Prima noapte fără drone în Ucraina. Rusia spune pas propunerilor SUA. O nouă tranșă de bani de la UE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1133 de război consemnăm o premieră. Începând de luni seara, Rusia nu a lansat nicio dronă asupra Ucrainei, situație nemaiîntâlnită în acest an.

Este pentru prima oară când teritoriul ucrainean nu a fost vizat de un atac masiv cu drone de când Rusia s-a angajat public, pe 18 martie, să oprească atacarea infrastructurii energetice a Ucrainei.

Asta nu înseamnă că armata rusă a oprit toate operațiunile. Avioanele tactice rusești continuă să lovească zonele din prima linie a frontului cu bombe aeriene ghidate, în nordul și estul țării, au comunicat Forțele Aeriene Ucrainene. Lovind inclusiv infrastructură civilă energetică.

Iar o analiză realizată de AFP arată că înaintarea forțelor ruse a încetinit pentru a patra lună consecutiv (a ocupat încă 240 de kmp în martie 2025, față de un vârf de 725 mp în noiembrie 2024). Totuși, nici ucrainenii nu reușesc să recâștige teren. Din aprilie 2024 până în martie 2025, ucrainenii au eliberat doar 77 kmp, în timp ce rușii au cucerit 4.772 kmp.

În Rusia crește nemulțumirea oamenilor afectați de război. Interceptări telefonice difuzate de spionajul militar ucrainean (GUR) atestă că oamenii din zonele de la granița cu Ucraina sunt revoltați că trebuie să suporte atacurile cu drone ale Ucrainei, în timp ce locuitorii din Moscova "cântă și dansează". Discuțiile înregistrate demonstrează că frustrarea opiniei publice este în creștere şi e îndreptată atât împotriva Kremlinului, cât și a locuitorilor Moscovei, considerați privilegiați și detașați de realitatea războiului.

Pe plan diplomatic, Donald Trump a început să-și îndulcească tonul în raport cu Kremlinul, după ce a spus că Putin l-a enervat pentru că tergiversează semnarea unui acord pentru încetarea focului. Președintele american a spus că Putin "își va face partea sa" de înțelegere.

La ce se referă este greu de spus, având în vedere că ministrul adjunct de Externe rus a declarat că Rusia nu poate accepta propunerile SUA pentru încheierea războiului din Ucraina în forma lor actuală, deoarece acestea nu abordează problemele pe care Moscova le consideră drept cauze ale conflictului, sugerând că discuțiile dintre SUA și Rusia sunt în impas.

Berlinul, în schimb, a avertizat Statele Unite, prin vocea ministrului german de Externe, Annalena Baerbock, să nu se lase păcălite de "tacticile de tergiversare" ale lui Putin.

Iar UE a mai virat Ucrainei o nouă tranșă, de 3,5 miliarde de euro, din pachetul de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pus la dispoziție de până în anul 2027.

Pe de altă parte, potrivit unor noi dezvăluiri în scandalul Signal, consilierul american pentru Securitate Națională, Mike Waltz, a transmis pe această rețea de comunicare informații sensibile despre pacea dintre Ucraina și Rusia.

Iar Volodimir Zelenski a cerut luni ca Rusia să fie pedepsită pentru mai mult de 183.000 de presupuse crime de război documentate de Ucraina de la invazia Moscovei din 2022, spunând că este nevoie de justiţie pentru a preveni "proliferarea răului".

Situația pe front

  • Noapte liniștită în Ucraina - Autoritățile de la Kiev nu au înregistrat lansarea niciunei drone rusești împotriva teritoriului Ucrainei de luni seara, situație nemaiîntâlnită în acest an și care nu s-a mai întâmplat de când Rusia s-a angajat public, pe 18 martie, să oprească atacarea infrastructurii energetice a Ucrainei. "Nu au existat drone de atac. Vom continua să fim atenți până când aceasta va însemna cu adevărat ceva", a scris marți dimineața, pe canalul său de Telegram, șeful Centrului Împotriva Dezinformării al Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Andri Kovalenko. Nici canalul forțelor aeriene ucrainene, care raportează de obicei de seara până dimineața bilanţul dronelor, nu a informat despre intrarea în spațiul aerian ucrainean a vreunei drone în ultimele ore. Acest calm fără precedent pentru Ucraina vine după ce Trump l-a amenințat în weekend pe Vladimir Putin cu tarife secundare la exporturile sale de petrol, dacă nu face ceva pentru încetarea ostilităților pe care Washingtonul o dorește.
  • Rușii continuă atacurile pe front - Forțele aeriene ucrainene au anunțat că avioanele tactice rusești continuă să lovească zonele din prima linie a frontului cu bombe aeriene ghidate. "Activitatea avioanelor inamice continuă non-stop în nordul și estul țării. Forțele de apărare aeriană încearcă să contracareze aeronavele rusești folosind sisteme de la sol și avioane de luptă", a declarat colonelul Iurii Ihnat, șeful Departamentului de Comunicații al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, pentru Ukrainska Pravda.
  • Înaintarea Rusiei a încetinit pentru a patra luna consecutiv - Cu 240 de kilometri pătrați ocupați în martie 2025, înaintarea forțelor ruse în Ucraina a încetinit pentru a patra lună consecutiv, potrivit unei analize a AFP pe baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW). În Ucraina, forțele ruse au ocupat cu aproape 150 de kilometri pătrați mai puțini în martie decât în februarie. Avansările lor încetinesc în fiecare lună după vârful de 725 de kilometri pătrați în noiembrie 2024, în urma unor importante mișcări ruse pe linia frontului începând din vara precedentă. În pofida acestor încetiniri, ultimele 12 luni au fost marcate de o avansare a armatei ruse în Ucraina, în timp ce ucrainenii nu reușesc să recâștige teren. Din aprilie 2024 până în martie 2025, ucrainenii au eliberat doar 77 kilometri pătrați, în timp ce rușii au cucerit 4.772 de kilometri pătrați. Forțele ruse au ocupat prin urmare 4.695 de kilometri pătrați net, adică 0,78% din teritoriul ucrainean incluzând Crimeea și Donbas. Dimpotrivă, din aprilie 2023 până în martie 2024, ucrainenii eliberaseră în general mai mult teren în fața rușilor. Dacă aceștia din urmă ocupaseră 1.300 de kilometri pătrați, forțele ucrainene recuperaseră în paralel 1.373 de kilometri pătrați.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Locuitorii de la granița cu războiul sunt revoltați - Interceptări telefonice difuzate de spionajul militar ucrainean (GUR) atestă că ruşii din zonele de la granița cu Ucraina sunt revoltați că trebuie să suporte atacurile cu drone ale Ucrainei, în timp ce locuitorii din Moscova nu sunt afectați, scrie Kyiv Post. Într-o înregistrare, o femeie din regiunea Briansk aproape se bucură că dronele ucrainene atacă Moscova, spunând că războiul a ajuns "în sfârșit" în capitală și criticând indiferența statului față de oamenii obișnuiți din afara Moscovei. Ea adaugă că după loviturile de la Moscova oamenii au început să ceară online autorităților să riposteze prin lansarea rachetei experimentale Oreșnik. "Când ne (…) pe noi, e în regulă. Dar când este (…) toată regiunea Moscova – dintr-o dată e un dezastru al naibii! Lasă-i să stea naibii și să tacă nenorociții ăia. Au trăit fără teamă", spune aceasta. Într-un alt apel interceptat, o femeie din regiunea Belgorod spune că a fost ținută trează toată noaptea de zgomotul dronelor și speră că acestea se îndreptau spre Moscova: "N-am dormit toată noaptea - a fost bâzâit după bâzâit. Și m-am gândit: da, nenorocirile alea zboară spre Moscova. A trebuit să ajungă direct la Moscova, ca să reacționeze, în sfârșit. În timp ce oamenii săraci suferă, Moscova cântă și dansează", se plânge ea. Ambele femei acuză slăbiciunea apărării aeriene rusești și confuzia generală din armată. Discuțiile interceptate demonstrează că frustrarea opiniei publice în creștere vizează atât Kremlinul, cât și pe locuitorii Moscovei, considerați privilegiați și detașați de realitatea războiului, scrie sursa citată.

Negocierile de pace

  • Trump crede că Putin se ține de cuvânt - Donald Trump crede că Putin "își va face partea sa" de înțelegere, după ce cu o zi în urmă și-a exprimat frustrarea față de blocajele care împiedică să se ajungă la un acord de încetare a focului între Moscova și Kiev. "Cred că se va ridica la înălțimea a ceea ce mi-a spus. Și cred că își va îndeplini acum partea sa de înțelegere. Și mai este și Zelenski, sper că va fi la înălțimea" sarcinii sale, a afirmat Donald Trump, în fața jurnaliștilor acreditați la Casa Albă. În ceea ce privește petrolul rusesc, Donald Trump nu vrea să "impună taxe vamale" suplimentare. "Dar cred că aș face ceva dacă aș considera că (el) nu face ceea ce trebuie", a adăugat el, referindu-se la Putin.
  • Rusia spune pas propunerilor SUA - Rusia nu poate accepta propunerile SUA pentru încheierea războiului din Ucraina în forma lor actuală, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, sugerând că discuțiile dintre SUA și Rusia sunt în impas. El a indicat că Moscova și Washingtonul nu au reușit până acum să depășească divergențele pe care președintele Vladimir Putin le-a subliniat în urmă cu peste două săptămâni, când a spus că propunerile americane necesită revizuiri, transmite Reuters. „Luăm foarte în serios modelele și soluțiile propuse de americani, dar nu le putem accepta pe toate în forma actuală. (...) Din câte putem vedea, în ele nu există loc pentru principala noastră cerere, și anume soluționarea problemelor legate de cauzele reale ale acestui conflict. Ea lipsește complet, iar acest lucru trebuie corectat”, a declarat Riabkov, citat de presa de stat. Putin vrea ca Ucraina să nu adere la NATO, ca Rusia să controleze în totalitate cele patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat, și ca armata ucraineană să fie redusă ca dimensiune. Kievul consideră aceste cereri drept o capitulare forțată.
  • Berlinul avertizează despre capcana lui Putin - Ministrul de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat marți, la Kiev, că Statele Unite nu ar trebui să se lase păcălite de ceea ce ea a descris drept "tactici de tergiversare" ale lui Putin. "La viitoarea reuniune a miniștrilor de Externe din NATO, vom transmite clar părții americane că nu ar trebui să ne lăsăm antrenați în tacticile de întârziere ale lui Putin", a afirmat ea, într-un comunicat emis după sosirea sa în capitala Ucrainei. Miniștrii de Externe ai NATO urmează să se întâlnească joi și vineri, la Bruxelles. Baerbock a sosit marți la Kiev în ceea ce se așteaptă să fie vizita sa de rămas bun în Ucraina în calitate de șefă a diplomației germane și prin care vrea să evidențieze că acum este mai important ca oricând sprijinirea acestei țări invadate de Rusia. Este cea de-a noua vizită a Annalenei Baerbock în Ucraina de la începutul invaziei ruse și prima sa deplasare în Ucraina de la revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump.

Alte informații relevante

  • Waltz a scris pe Signal despre Rusia și Ucraina - Consilierul american pentru Securitate Națională Mike Waltz a creat și găzduit mai multe conversații sensibile privind securitatea națională pe Signal cu membrii cabinetului, inclusiv despre pacea dintre Rusia și Ucraina, a scris Wall Street Journal duminică, citând oficiali americani nedezvăluiți. Aceștia au refuzat să spună dacă în acele chat-uri au fost postate informații clasificate despre Rusia și Ucraina. Dezvăluirea survine după ce Waltz a provocat o scurgere de informații sensibile, adăugându-l pe Jeffrey Goldberg, redactor-șef al revistei Atlantic, într-o cameră de chat Signal în care discuta despre un viitor atac al SUA în Yemen. Waltz este un membru cheie al echipei americane care încearcă să negocieze pacea între Ucraina și Rusia. El a participat la discuții cu delegațiile celor două țări în Arabia Saudită în februarie și martie, notează Kyiv Independent.
  • Câte crime de război au comis rușii - Volodimir Zelenski a cerut ca Rusia să fie pedepsită pentru mai mult de 183.000 de presupuse crime de război documentate de Ucraina de la invazia Moscovei din 2022, spunând că este nevoie de justiţie pentru a preveni "proliferarea răului". El a făcut comentariile la un summit al oficialilor europeni din Bucea, la nord-vest de capitala ucraineană Kiev, unde trupele ruse au fost acuzate de atrocităţi, inclusiv execuţii, violuri şi tortură, în timpul ocupației. Zelenski a adăugat că numărul documentat de Ucraina de la declanșarea războiului în februarie 2022 nu include cea mai mare parte a teritoriului ucrainean ocupat în prezent de Rusia.
  • 3,5 miliarde virate de UE - Ucraina a primit o nouă tranșă, de 3,5 miliarde de euro, din pachetul de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pus la dispoziție de UE până în anul 2027, a anunțat marți guvernul de la Kiev, potrivit agenției DPA. Acest ajutor este „crucial pentru menținerea stabilității macroeconomice” a Ucrainei în timp ce continuă războiul cu Rusia, a scris pe Telegram premierul ucrainean Denis Șmigal. Noua tranșă cuprinde 3,1 miliarde de euro credite cu dobânzi reduse și granturi de 400 de milioane de euro. De când a început războiul cu Rusia, în februarie 2022, Ucraina a primit în total ca ajutor financiar extern destinat acoperirii deficitului său bugetar aproximativ 110 miliarde de euro, sumă ce nu cuprinde ajutoarele militare, oferite separat.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇