În ziua 1010 de război Rusia a atacat Ucraina cu peste 130 de drone. Apărarea aeriană a distrus și a bruiat cea mai mare parte din ele, dar la Odesa au fost raportate și avarii ale unor elemente de infrastructură și clădiri, precum și răniți. În Herson o femeie a fost ucisă dimineață de explozia unei drone.
- Ziua 1011 Ucraina cere să fie invitată acum în NATO. Compromisul lui Zelenski. Scutul de Est se ridică
- Ziua 1012 Noi lideri ai UE, vizită simbolică în Ucraina. Bloc lovit de dronă în Kiev. Razie în cluburile gay din Moscova
Pe front, rușii nu se opresc. Aceștia au reușit să treacă un râu la nord de Kupiansk, important centru logistic din regiunea Harkov, și vizează acum un perimetru de 1.800 de kilometri pătrați ocupat de forțele Kievului. Ministerul rus al Apărării a revendicat în cursul zilei cucerirea a două sate.
La rândul lor, ucrainenii au atacat cu drone încă un depozit de petrol din Rusia. De data aceasta, a fost incendiată o unitate de stocare din regiunea Rostov. Mai mult, forțele ucrainene au distrus radarul unui sistem antiaerian rusesc Buk-M3 din regiunea Zaporojie.
Totodată, trupele ucrainene din sectoarele Pokrovsk și Kurakhove ale frontului vor primi întăriri, a anunțat comandatul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi.
Iar președintele Zelenski l-a numit pe generalul Mihailo Drapatîi în funcția de comandant al Forțelor Terestre ale Ucrainei, înlocuindu-l pe Oleksandr Pavliuk, care ocupa această poziție din 11 februarie 2024.
De asemenea, Ucraina a solicitat omologilor săi din ţările NATO ca la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor Alianţei, care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, să transmită Ucrainei invitaţia de aderare la NATO. Astfel, i s-ar arăta lui Putin că unul din principalele obiective ale acestuia, respectiv împiedicarea intrării Ucrainei în NATO, nu poate fi atins.
În timpul ăsta, autorităţile ruse încearcă să calmeze panica legată de deprecierea accentuată a rublei. Banca Centrală a intervenit pentru a sprijini moneda, iar Vladimir Putin susţine că situaţia e sub control şi nu există motive de panică.
Aflat în vizită în Kazahstan, președintele rus a spus că Donald Trump e "un om inteligent" și şi-a exprimat speranţa într-o restabilire a relaţiilor Moscovei cu Europa. În acest timp, ministrul rus al Apărării se află în vizită în Coreea de Nord, unde va avea întrevederi cu responsabili militari.
Iar guvernul german propune desfăşurarea unor sisteme Patriot în Polonia, în vederea apărării unui nod logistic vital pentru livrarea de material Ucrainei.
Situația pe front
- Drone doborâte - Rusia a lansat noaptea trecută 132 de drone, iar apărarea aeriană a distrus 88 în 11 regiuni, au comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei. 41 de drone au dispărut de pe radar din cauza măsurilor de bruiaj, iar una s-a întors în Rusia. Elemente de infrastructură, mașini, case și un bloc de locuințe au fost avariate în mai multe regiuni. La Kiev, un centru medical a fost lovit, iar un agent de pază - rănit, potrivit administraţiei militare a oraşului.
- Atac în Odesa - Șapte persoane au fost rănite, noaptea trecută, într-un atac cu drone asupra regiunii Odesa. Au fost lovite portul Odesa și infrastructura de transport din regiune, a anunțt Oleh Kiper, șeful administrației militare regionale, relatează Ukrainska Pravda.
- Femeie ucisă în Herson - O dronă rusească a lovit dimineață cartierul Dniprovskîi din orașul Herson. O femeie a fost ucisă pe loc în urma exploziei, a anunțat administrația militară regională. Potrivit unei postări pe X, drona a lovit mașina cu care femeia și soțul ei se îndreptau spre serviciu. Bărbatul a fost rănit, dar a supraviețuit.
- Ruşii trec un râu - Trupele ruse au trecut Oskil, afluent al râului Doneţ, care constituia linia frontului după contraofensiva ucraineană de succes din toamna lui 2022, şi au stabilit un cap de pod pe malul drept, la nord de Kupiansk. Ucrainenii deţin controlul într-o zonă de aproximativ 1.800 kmp, între râurile Oskil şi Jerebeţ, iar ruşii încearcă să reducă acest perimetru ucrainean din regiunea Harkov pentru a ataca Kupiansk.
- Rusia revendică cucerirea a două sate - Armata rusă a revendicat cucerirea unui nou sat, Rozdolne, din sudul Donbasului, în estul Ucrainei, o regiune pe care Moscova vrea să o cucerească şi unde trupele ruse şi-au accelerat înaintarea în toamnă, relatează AFP. "Grupul de Sud a forţelor ruse (…) a eliberat localitatea Rozdolne", a anunţat vineri ninisterul rus al Apărării. Instituția evocă cucerirea încă unui sat, în regiunea Doneţk, fără să spună care anume.
- Radar rusesc distrus - Unități ale forțelor speciale și serviciului de informații ale armatei ucrainene (GUR) au distrus radarul unui sistem antiaerian rusesc Buk-M3 din regiunea Zaporojie. Costul unei astfel de stații radar este de aproximativ 24 de milioane de dolari, iar forțele ucrainene au distrus ținta cu patru drone FPV care au costat 2.400 de dolari, potrivit GUR.
- Kievul trimite întăriri - Trupele ucrainene din sectoarele Pokrovsk și Kurakhove ale frontului vor fi întărite cu rezerve, muniție, arme și echipament militar, a anunțat comandatul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi. El a menționat că a discutat cu comandanții unităților din regiunea Donețk, precum și din Pokrovsk și Kurahove, relatează Ukrainska Pravda. "Scopul principal este de a comunica personal cu comandanții care sunt direct implicați în luptă pentru a rezolva problemele și pentru a oferi asistența corespunzătoare. Ca urmare, s-au luat toate deciziile necesare pentru a întări unitățile cu rezerve, muniție suplimentară, armament și echipament militar", a detaliat generalul.
- Nou comandant al Forțelor Terestre - Președintele Zelenski l-a numit pe generalul Mihailo Drapatîi în funcția de comandant al Forțelor Terestre ale Ucrainei, înlocuindu-l pe Oleksandr Pavliuk, care ocupa această poziție din 11 februarie 2024, scrie The Kyiv Independent. „Generalul Mihailo Drapatîi a organizat cu succes apărarea în sectorul Harkov, perturbând ofensiva rusă”, a declarat Zelenski pe rețelele de socializare, fără a oferi detalii despre motivele schimbării. Drapatîi, în vârstă de 42 de ani, a comandat Brigada 58 Motorizată între 2016 și 2019 și a avut un rol cheie în eliberarea orașului Mariupol în 2014. În ultimele luni, a condus grupurile operaționale importante și a fost numit adjunct al șefului Statului Major General în februarie 2024.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Depozit de petrol lovit de drone - Un depozit de petrol din regiunea Rostov a fost cuprins dimineață de flăcări, în urma unui atac cu drone. Martorii oculari au raportat că au văzut nori mari de fum deasupra depozitului de petrol Atlas din districtul Kamensk-Șahtinskii. Peste 100 de pompieri au fost trimişi să intervină, anunţă pe Telegram guvernatorul Iuri Sliosuar. Un ”atac masiv cu drone” ucrainene a vizat regiunea, a spus el. Resturi de drone au avariat mai multe case în satul Masalivka din districtul Kamenski și în localitatea Diacikino, din districtul Tarasovskii. Nu au fost raportate victime.
- Anunțul Moscovei - Armata rusă a anunţat vineri că a doborât noaptea trecută 47 de drone ucrainene care au vizat în principal regiunea Rostov, situată la frontiera cu Ucraina, unde un incendiu important a izbucnit într-o instalaţie industrială, relatează AFP. 29 de drone au fost doborâte în regiunea Rostov (sud), în care se află Cartierul General al Operaţiunilor ruse în Ucraina, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării.
- Rubla cade, Putin nu e îngrijorat - Autorităţile ruse încearcă să calmeze panica legată de deprecierea accentuată a rublei, care a atins cel mai scăzut nivel din martie 2022, de 114 ruble pentru un dolar. Banca Centrală a intervenit joi pentru a sprijini moneda, anunţând că va suspenda achiziţiile de valută pe piaţa internă până la sfârşitul anului. Moneda a recuperat apoi uşor, tranzacţionându-se la 110 ruble pentru un dolar. Putin a declarat că situaţia e sub control şi nu există motive de panică, atribuind fluctuaţiile cursului de schimb unor factori sezonieri, cum ar fi plăţile către buget şi preţurile petrolului. ”Nu văd niciun motiv de îngrijorare. Situaţia este gestionabilă,” a spus el. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a minimalizat impactul scăderii rublei asupra ruşilor, argumentând că aceştia îşi primesc salariile în ruble şi, prin urmare, nu vor resimţi schimbările de curs.
Alte informații relevante
- Putin îl laudă pe Trump - Vladimir Putin l-a lăudat, la Astana, pe Donald Trump, care urmează să revină la Casa Albă în ianuarie. "În ceea ce îl priveşte pe preşedintele (american) nou ales, el este până la urmă un om inteligent care are deja multă experienţă. Cred că va găsi o soluţie", a declarat Putin, citat de AFP. El a mai spus că administraţia Biden, prin agravarea relaţiilor cu Rusia, încearcă să creeze dificultăţi pentru Trump.
- Mesajul lui Putin pentru Europa - Putin şi-a exprimat speranţa într-o restabilire a relaţiilor Rusiei cu Europa. "Nu este vina noastră că relaţiile noastre cu Europa s-au degradat atât de mult. Acesta este, printre altele, rezultatul stării interne a establishment-ului european şi a politicii europene. Dar sper că şi acest lucru va trece la un moment dat şi că relaţiile dintre Rusia şi Europa în ansamblu, şi statele europene, vor fi restaurate", a declarat liderul rus. Putin a susţinut că partenerii europeni sunt chiar mai mult interesaţi de restabilirea relaţiilor cu Rusia. "Cum vor decurge lucrurile în realitate, vom vedea".
- Ce vrea Putin cu Oreșnik - Volodimir Zelenski consideră că Putin „îşi flutură” acum noile rachete Oreşnik doar pentru a perturba eforturile lui Donald Trump de a pune capăt războiului". „(… ) în Kazahstan, Putin a făcut din nou reclamă rachetelor sale, pregătirii sale de a ucide şi a distruge. (…) El nu vrea ca acest război să se încheie. În plus, Putin vrea să îi împiedice şi pe alţii să pună capăt acestui război. Acum nu poate decât să-şi agite Oreşnikurile pentru a perturba eforturile preşedintelui Trump, care vor urma cu siguranţă după învestitură. Putin vrea să escaladeze situaţia acum, astfel încât Trump să eşueze şi să nu poată pune capăt războiului. Putin este singurul responsabil pentru acest război şi singurul care crede în război. De aceea, escaladarea de acum a lui Putin este o presiune pentru a-l forţa pe preşedintele Statelor Unite să accepte condiţiile Rusiei”, a declarat liderul ucrainean.
- Patriot desfășurat în Polonia - Guvernul german propune NATO desfăşurarea unor unităţi de apărare antiaeriană Patriot în Polonia, cu scopul de a proteja aprovizionarea cu vehicule, armament şi muniţie de care Ucraina are nevoie urgentă pentru a se apăra, a anunţat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. În perioada ianuarie-noiembrie 2023, Germania a trimis în Polonia dispozitive de apărare de tip Patriot în apropiere de Zamosc (sud-est), lângă frontiera cu Ucraina, unde au apărat un nod feroviar.
- Ministrul rus al Apărării e la Phenian - Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a sosit vineri într-o vizită în Coreea de Nord, la Phenian, unde a fost primit pe aeroport de omologul nord-coreean, generalul No Kwang Chol, cu orchestră şi onoruri militare. În cadrul acestei vizite oficiale la Phenian, aliatul Moscovei, cu care a încheiat un tratat de apărare reciprocă, Belousov se va întâlni cu ”oficiali militari şi militaro-politici” nord-coreeni, anunţă armata rusă, fără să facă precizări.
- Campanie rusească de sabotaj în Europa - Serviciul Secret de Informaţii al Regatului Unit a descoperit o "campanie uluitor de îndrăzneaţă" de sabotaj rusesc în Europa, a declarat șeful MI6, Richard Moore. Detalii AICI.
- Ucraina vrea acum invitație în NATO - Ucraina a solicitat omologilor săi din ţările NATO ca la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor Alianţei, care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, să transmită Ucrainei invitaţia de aderare la NATO. Astfel, i s-ar arăta lui Putin că unul din principalele obiective ale acestuia, respectiv împiedicarea intrării Ucrainei în NATO, nu poate fi atins. Detalii AICI.