Ziua 1011 Ucraina cere să fie invitată acum în NATO. Compromisul lui Zelenski. Scutul de Est se ridică

<span style="color:#990000;">Ziua 1011</span> Ucraina cere să fie invitată acum în NATO. Compromisul lui Zelenski. Scutul de Est se ridică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 1011 de război în Ucraina este marcată de discuțiile în jurul solicitării Kievului de a primi invitația de aderare la NATO săptămâna viitoare.

În context, Volodimir Zelenski a sugerat, într-un interviu, că un acord de încetare a focului cu Rusia ar putea fi încheiat dacă teritoriul ucrainean controlat de Kiev va putea fi luat „sub umbrela NATO”. Mai exact, pentru a pune capăt „fazei fierbinţi a războiului”, ar trebui să fie oferită aderarea la NATO pentru părţile neocupate ale ţării, însă invitaţia în sine de a adera la NATO ar trebui să recunoască graniţele Ucrainei aşa cum au fost ele consemnate la nivel internaţional. Pentru prima dată, Zelenski a părut să accepte că părţile ocupate din estul ţării nu vor face obiectul unui astfel de acord.

Iar premierul polonez Donald Tusk a anunțat că este gata primul tronson de fortificaţii cunoscut sub numele de „Scutul de Est” de-a lungul frontierelor Poloniei cu Rusia şi Belarus. El a spus, vizitând soldații aflați la aproximativ 200 de metri de graniţa cu enclava rusă Kaliningrad, că toate măsurile puse în aplicare de-a lungul acestor frontiere reprezintă o investiţie în pace.

ADVERTISING

Situația de pe front

  • Pierderi rusești pe front: Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de vineri numără 1740 soldați, 5 tancuri, 12 alte blindate de luptă, 23 tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 72 diferite vehicule și 2 echipamente speciale.

Alte informații relevante

  • Va fi invitată Ucraina în NATO? Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiga, a cerut ca la reuniunea miniştrilor de Externe ai ţărilor NATO, care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, să transmită Ucrainei invitaţia de aderare. Informația vine după ce, vineri, Volodimir Zelenski a declarat că a i se oferi Ucrainei șansa de a adera la NATO, permițând în același timp Rusiei să păstreze pentru moment teritoriile pe care le-a cucerit, ar putea fi o soluție pentru a pune capăt „etapei fierbinți” a războiului.
  • Retorică nucleară: O posibilă reluare a testelor cu armament nuclear de către Moscova rămâne o chestiune deschisă, având în vedere politicile ostile ale SUA, a declarat un diplomat rus de rang înalt.„Aceasta este o chestiune actuală”, a declarat ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, pentru agenția de presă TASS, întrebat dacă Moscova ia în considerare o reluare a testelor. „Și fără să anticipez nimic, permiteți-mi să spun pur și simplu că situația este destul de dificilă. Ea este analizată în mod constant în toate componentele și în toate aspectele sale”, a adăugat el.
  • Kim în Rusia: Liderul nord-coreean Kim Jong Un și ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, au discutat despre modalitățile de a consolida în continuare legăturile militare dintre Phenian și Moscova. Acesta a declarat că utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune este consecința unei intervenții militare directe din partea Statelor Unite, iar Moscova are dreptul să riposteze în legitimă apărare (mai multe detalii AICI).
  • Primul tronson al Scutului de Est este gata - Premierul polonez Donald Tusk a declarat, sâmbătă, că primul tronson de fortificaţii cunoscut sub numele de „Scutul de Est” de-a lungul frontierelor Poloniei cu Rusia şi Belarus este gata şi că toate măsurile puse în aplicare de-a lungul acestor frontiere reprezintă o investiţie în pace. „Prima secţiune a Scutului estic de la graniţa cu Rusia este acum gata”, a declarat Tusk, într-un mesaj pe reţeaua de socializare X, după ce a vizitat soldaţii la aproximativ 200 de metri de graniţa cu enclava rusă Kaliningrad, potrivit agenţiei de presă EFE. Detalii AICI.
  • Compromisul lui Zelenski - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat într-un interviu pentru Sky News că un acord de încetare a focului cu Rusia ar putea fi încheiat dacă teritoriul ucrainean controlat de Kiev va putea fi luat „sub umbrela NATO”, ceea ce i-ar permite să negocieze ulterior „într-un mod diplomatic” returnarea restului, aflat sub controlul Moscovei. Preşedintele ucrainean a declarat că, pentru a pune capăt „fazei fierbinţi a războiului”, ar trebui să fie oferită aderarea la NATO pentru părţile neocupate ale ţării, însă invitaţia în sine de a adera la NATO ar trebui să recunoască graniţele Ucrainei aşa cum au fost ele consemnate la nivel internaţional. El a părut să accepte că părţile ocupate din estul ţării nu vor face obiectul unui astfel de acord, pentru moment. Zelenski a adăugat că este nevoie de o încetare a focului care să „garanteze că Putin nu se va întoarce” pentru a lua şi mai mult teritoriu ucrainean. Aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean rămâne sub control rusesc.
  • Colaborare strânsă Coreea de Nord - Rusia - Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi ministrul rus al Apărării Andrei Belousov au discutat în Coreea de Nord despre modalităţile de a consolida în continuare legăturile militare dintre Phenian şi Moscova, care s-au apropiat după invazia Ucrainei, a anunţat sâmbătă agenţia oficială de presă KCNA. Discuţiile s-au axat pe aprofundarea parteneriatului strategic Moscova-Phenian, în special în „sectorul apărării, apărării suveranităţii şi securităţii”, unde a fost constatat un „consens satisfăcător”. Kim Jong Un a declarat că vizita lui Belousov va încuraja „cooperarea prietenoasă şi reciprocă, precum şi dezvoltarea relaţiilor dintre cele două armate”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇