Ziua 1001 Ucraina a tras și cu rachete britanice Storm Shadow. Alertă la Kiev, americanii au închis ambasada, iar a noastră și-a redus activitatea. Ce concesii ar face Putin pentru pace

<span style="color:#990000;">Ziua 1001</span> Ucraina a tras și cu rachete britanice Storm Shadow. Alertă la Kiev, americanii au închis ambasada, iar a noastră și-a redus activitatea. Ce concesii ar face Putin pentru pace
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1001 de război Statele Unite îşi închid temporar ambasada de la Kiev după ce au primit informaţii despre un potenţial atac aerian semnificativ asupra capitalei Ucrainei. De asemenea, MAE anunţă că ambasada României la Kiev şi-a redus activitatea la acţiuni cu caracter de urgenţă.

Mai multe explozii au răsunat dimineață în capitala Ucrainei, după ce apărarea aeriană a intrat în acțiune.

Peste graniţă, spionajul militar ucrainean a anunțat că a lovit cu succes un post de comandă din regiunea Belgorod din Rusia, dar nu a menționat tipul de armă folosit. De asemenea, forțele ucrainene au atacat o fabrică ce producea drone de transport pentru armata rusă, precum și un depozit de armament din regiunea Novgorod.

Ministerul rus al Apărării a transmis dimineață că Ucraina a atacat marți seară și în cursul nopții, iar apărarea aeriană a doborât 44 de drone.

În timp ce riscurile nucleare cresc pe fondul celor mai mari tensiuni dintre Rusia şi Occident din ultimele decenii, Kremlinul anunță că linia de telefon cu Casa Albă, special înfiinţată pentru a dezamorsa crizele, nu este folosită în prezent.

În ciuda relațiilor glaciale dintre SUA și Rusia, Putin e deschis la discuții pentru un acord de încetare a focului în Ucraina cu Donald Trump. Liderul de la Kremlin exclude, însă, orice concesii teritoriale importante şi insistă ca Ucraina să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO.

Până la discuțiile de pace, Moscova își păstrează retorica agresivă. Șeful spionajului rus a amenințat că Rusia va riposta împotriva ţărilor NATO care contribuie la atacurile cu rachete cu rază lungă de acţiune pe care le lansează Ucraina.

ADVERTISING

Autorităţile de la Chişinău se pregătesc pentru scenariul în care regiunea separatistă prorusă Transnistria să nu mai fie aprovizionată cu gaz de Gazprom. Contractul va expira la 1 ianuarie şi foarte probabil nu va fi reînnoit.

Coreea de Nord a trimis Rusiei noi transporturi cu sisteme de artilerie şi lansatoare de rachete pentru a-i susţine efortul de război împotriva Ucrainei. La schimb, Vladimir Putin trimite 70 de animale la Zoo din Phenian, inclusiv papagali, iaci şi raţe mandarin.

De cealaltă parte, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va pierde războiul dacă Statele Unite vor tăia fondurile. Și dacă aceasta va fi decizia Americii, atunci "vom decide ce avem de făcut", a precizat el.

Situația pe front

  • SUA închid ambasada - Statele Unite îşi închid temporar ambasada de la Kiev după ce au primit „informaţii specifice privind un potenţial atac aerian semnificativ în 20 noiembrie”, relatează Sky News. „Din prudenţă, ambasada va fi închisă, iar angajaţii ambasadei sunt instruiţi să se adăpostească la faţa locului”, a anunţat Departamentul de Stat al SUA pentru Afaceri Consulare într-o postare pe X. „Ambasada SUA recomandă cetăţenilor americani să fie pregătiţi să se adăpostească imediat în cazul în care este anunţată o alertă aeriană”, adaugă autorităţile americane.
  • Ambasada României își reduce activitatea - MAE anunţă că ambasada României la Kiev şi-a redus, miercuri, activitatea din cauza situaţiei de securitate. "Având în vedere evoluţiile de securitate din Ucraina, în coordonare cu misiunile diplomatice ale celorlalte state aliate şi membre UE, Ambasada României la Kiev a luat măsuri suplimentare în vederea asigurării protecţiei personalului, activitatea fiind limitată la acţiuni cu caracter de urgenţă", anunţă un comunicat de presă. Potrivit documentului citat, ”situaţia este monitorizată permanent şi, în consultare şi cu autorităţile ucrainene, măsurile vor fi adaptate în funcţie de evoluţii”.
  • Explozii la Kiev - Mai multe explozii au răsunat dimineață, în jurul orei locale 7:55, în capitala Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda. Autoritățile au anunțat că la ora 06:00 apărarea aeriană a intrat în acțiune în regiunea Kiev. Locuitorilor li s-a transmis să rămână în adăposturi până la încheierea alertei de raid aerian. Rămășițele unei drone au căzut în zona Dniprovskîi, de la marginea Kievului, și au provocat un incendiu.
  • Rușii au ocupat un sat - Grupul ucrainean de analiză militară DeepState a anunțat noaptea trecută că trupele ruse au cucerit localitatea Nova Illinka și se îndreaptă către orașul Kurahove, din regiunea Donețk. Potrivit analiștilor, rușii au avansat și lângă localitățile Dalne, Antonivka, Pustînka și Torețk, în aceeași regiune.
  • Ucrainenii îi acuză pe ruși că au răspândit informații false - Ucrainenii îi acuză pe ruși că au răspândit informații false despre un atac „masiv” cu rachete asupra orașelor din Ucraina. Este un „atac informațional și psihologic”, avertizează ucrainenii. „Vă îndemnăm să aveți încredere doar în informațiile provenite din surse oficiale. Inamicul, incapabil să-i supună pe ucraineni cu forța, recurge la măsuri de intimidare și presiune psihologică asupra societății”, scrie în mesajul agenției care i-a îndemnat pe cetățeni să nu ignore sirenele din zonele publice.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Ucraina a tras și cu rachete britanice - Ucraina a tras pentru prima oară rachete de tip Storm Shadow, de fabricaţie britanică, împotriva unor ţinte din Rusia, dezvăluie miercuri Financial Times (FT), care citează o sursă militară din Occident la curent cu această operaţiune. FT dezvăluie acest atac - cu mai multe rachete - la o zi după ce Ucraina a folosit rachete balistice americane de tip ATACMS împotriva teritoriului rus. Rachetele de tip Storm Shadow au o rază de acţiune de 250 pânăb la 500 de kilometri. Ele pot permite armatei ucrainene să lovească puncte nevralgice din spatele poziţiilor ruse, în vederea destabilizării frontului.
  • Lovitură în Belgorod - Agenția de informații militare a Ucrainei a anunțat că a lovit cu succes un post de comandă din regiunea Belgorod din Rusia, relatează Sky News. Postul de comandă se află în orașul Gubkin, la aproximativ 168 km de granița cu Ucraina. Agenția ucraineană nu a menționat tipul de armă folosit, dar anunțul vine la o zi după ce Ucraina a tras, în premieră, cu rachete ATACMS fabricate din SUA, pentru a lovi teritoriul Rusiei. Ministerul rus al Apărării a transmis dimineață că Ucraina a atacat marți seară și în cursul nopții, iar apărarea aeriană a doborât 44 de drone.
  • Fabrică de armament distrusă - Forțele ucrainene au atacat și o fabrică din regiunea Belgorod care producea drone de transport pentru armata rusă, precum și un depozit de armament din regiunea Novgorod, a anunțat Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformarii al Consiliului Național de Securitate și Apărare. Acesta a postat o înregistrare video cu fabrica din Belgorod în flăcări.
  • Șeful spionajului rus amenință NATO - Rusia va riposta împotriva ţărilor NATO care facilitează atacurile cu rachete cu rază lungă de acţiune pe care Ucraina le lansează împotriva teritoriului rus, a declarat şeful serviciului de informaţii externe al Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, într-un interviu citat de Reuters. El a afirmat că schimbările anunţate de Vladimir Putin la doctrina nucleară înseamnă că este imposibil ca Rusia să fie învinsă pe câmpul de luptă. "Elitele politico-militare din Occident devin din ce în ce mai conştiente de seriozitatea intenţiilor Rusiei şi de necesitatea unei mai mari reţineri în acţiunile lor pentru a evita implicarea într-un conflict militar direct cu ţara noastră, care ar putea avea consecinţe catastrofale pentru ei", a mai spus Narîşkin.
  • Putin face animale cadou - Vladimir Putin a făcut cadou peste 70 de animale, între care un leu şi doi urşi, Grădinii Zoologice Centrale din Phenian, a informat miercuri Ministerul Resurselor Naturale şi Ecologiei din Rusia. Ministrul Aleksandr Kozlov a subliniat că, "din punct de vedere istoric, animalele au ocupat un loc important în relaţiile interstatale; ele sunt dăruite ca semn de sprijin, bunătate şi grijă". Cadoul lui Putin include doi iaci domestici, cinci papagali albi din specia cacatos, 25 de fazani şi 40 de raţe mandarin.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Ce concesii ar face Putin pentru pace - Vladimir Putin este deschis să discute un acord de încetare a focului în Ucraina cu Donald Trump, dar exclude orice concesii teritoriale majore şi insistă ca Kievul să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO, au declarat pentru Reuters cinci surse din Rusia apropiate Kremlinului. Putin ar putea fi de acord să îngheţe conflictul de-a lungul liniilor frontului. Conform unui proiect de acord care a fost aproape aprobat în aprilie 2022, după negocieri la Istanbul, şi la care Putin s-a referit public ca la o posibilă bază pentru un acord, Ucraina ar trebui să accepte neutralitatea permanentă, în schimbul unor garanţii de securitate internaţională din partea celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU: Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi SUA. Ar putea exista loc de negociere cu privire la împărţirea exactă a celor patru regiuni estice Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Rusia ar putea fi dispusă să se retragă din porţiunile relativ mici de teritoriu pe care le deţine în regiunile Harkov şi Nikolaiev, în nordul şi sudul Ucrainei.
  • Firul roșu Rusia-SUA nu e folosit - O linie telefonică între Kremlin şi Casa Albă, special înfiinţată pentru a dezamorsa crizele, nu este utilizată în prezent, a declarat miercuri Kremlinul, în timp ce riscurile nucleare cresc pe fondul celor mai mari tensiuni dintre Rusia şi Occident din ultimele decenii. „Avem o linie specială securizată pentru comunicarea între cei doi preşedinţi, între Rusia şi Statele Unite. Mai mult, chiar şi pentru comunicare video”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru TASS. Dar când a fost întrebat dacă acest canal este utilizat în prezent, el a spus: „Nu”. Aşa-numita linie „roşie” între Moscova şi Washington a fost stabilită în 1963 pentru a reduce percepţiile greşite care au alimentat Criza rachetelor cubaneze din 1962, permiţând comunicarea directă între liderii american şi rus.
  • Erdogan critică SUA - Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se opune deciziei SUA de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a ataca ţinte din interiorul Rusiei, afirmând că aceasta va inflama şi mai mult conflictul. "Pasul lui Biden ar fi interpretat ca o mişcare de a aprinde războiul şi de a se asigura că acesta nu se termină niciodată, ci se extinde. Acest pas nu numai că va escalada conflictul, dar va duce şi la un răspuns mai puternic din partea Rusiei", a declarat el, îndemnând atât Moscova, cât şi Kievul să dea dovadă de reţinere. Aflat în Brazilia, liderul turc a declarat marţi că Rusia trebuie să ia măsuri pentru a se proteja, atunci când a fost întrebat despre noua doctrină el modificată a Rusiei. NATO ar trebui să analizeze cu atenţie declaraţia rusă. a adăugat el.
  • Mesaj pro-Ucraina pe mașinile din Franța - Locuitorii din mai multe oraşe franceze şi-au găsit maşinile vandalizate. Pe ele a fost scris cu spray, în culorile drapelului ucrainean, acelaşi slogan misterios, aparent pro-ucrainean, în engleză: "Ukraine needs your car!" ("Ucraina are nevoie de maşina ta"). Detalii AICI.
  • Transnistria riscă să rămână fără gaz rusesc - Autorităţile de la Chişinău se pregătesc pentru perspectiva ca regiunea separatistă prorusă Transnistria să nu mai fie aprovizionată cu gaz de Gazprom, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira la 1 ianuarie şi foarte probabil nu va fi reînnoit. Ministerul Energiei de la Chișinău a pregătit un plan de iarnă cu 44 de măsuri, iar acesta prevede două scenarii majore, unul fiind refuzul Gazprom de a livra gaze către Transnistria pe rute alternative după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina.
  • Rusia primește noi arme din Coreea de Nord - Phenianul a trimis Rusiei noi transporturi cu sisteme de artilerie şi lansatoare de rachete pentru a-i susţine efortul de război împotriva Ucraina, a afirmat miercuri un parlamentar sud-coreean. Serviciul naţional de informaţii al Coreei de Sud (SNR) "a confirmat că Nordul a trimis piese de artilerie autopropulsate de 177 mm şi lansatoare de rachete de 240 de mm cu rază lungă de acţiune", a declarat după o conferinţă de presă a SNR Lee Seong-kweun, membru al unei comisii parlamentare pentru informaţii. Coreea de Nord a desfăşurat personal pentru a se ocupa de mentenanţa acestor arme, care nu fac parte din arsenalul convenţional rus. Potrivit oficialului, serviciile sud-coreene de informaţii estimează la 11.000 numărul de nord-coreeni trimişi în Rusia pentru război şi apreciază că aceste trupe "suferă pierderi".
  • Dacă SUA taie fondurile, s-a terminat - Dacă Statele Unite vor tăia fondurile, Ucraina va fi învinsă de Rusia, a avertizat marţi Volodimir Zelenski, într-un interviu la Fox News. "Dacă taie (fondurile americane), cred că vom pierde. Bineînţeles, orice ar fi, vom rămâne şi vom lupta. Avem producţie, dar nu este suficient pentru a câştiga. Şi cred că nu este suficient pentru a supravieţui. Dar va fi, dacă aceasta este alegerea americană, atunci vom decide ce avem de făcut".
  • Zelenski, despre pace și Putin - În interviul de la Fox președintele Ucrainei a reiterat că diplomaţia ar fi calea de a pune capăt războiului, în ciuda îndoielilor pe care i-o produce ideea ca Vladimir Putin să participe la discuţiile de pace. Întrebat dacă depinde de Putin să pună capăt războiului, Zelenski a apreciat că "astăzi depinde mult de Putin. El o poate face. Poate fi dispus să pună capăt acestui război". Totuşi, Zelenski a adăugat că "depinde mult mai mult de Statele Unite. Putin este mai slab decât SUA. Preşedintele SUA are puterea, atribuţiile şi armele şi poate scădea preţul resurselor energetice".
  • Mine antipersonal pentru Ucraina - Președintele Joe Biden a aprobat furnizarea de mine antipersonal Ucrainei, un pas care ar putea contribui la încetinirea avansului rusesc în estul țării. Statele Unite se așteaptă ca Ucraina să utilizeze minele pe propriul teritoriu și s-a angajat să nu le folosească în zone populate cu civili, a declarat un oficial american pentru Reuters. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇