Zi neagră pe munte, cu accidente grave în Făgăraș și Bucegi: victimele au căzut sute de metri (Video)

Zi neagră pe munte, cu accidente grave în Făgăraș și Bucegi: victimele au căzut sute de metri (Video)

Deși vremea a fost bună la munte, duminică, salvamontiștii au fost nevoiți să intervină în mai multe cazuri, dintre care două extrem de grave, care s-au petrecut în munții Făgăraș și în munții Bucegi.

Un bărbat în vârstă de 61 de ani, din Cluj, a decedat duminică seara, în Munţii Făgăraş, după ce a căzut de la 450 de metri de sub Şaua Capra, fără să aibă cască de protecţie, a declarat şeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu.

Fiul victimei şi încă un tânăr de 21 de ani, care îl însoţeau pe turistul care a decedat, au fost recuperaţi de salvamontiştii sibieni.

„În grup au fost trei persoane – victima, fiul victimei şi încă un tânăr. Toţi erau echipaţi cu colţari, victima din păcate nu a avut cască. Victima a căzut de sub Şaua Capra (de la aproximativ 400-450 m) şi a alunecat până jos aproape de Bâlea Lac. Impactul a fost multiplu, ultimul, foarte violent, a fost la aproximativ 200 m de locul de unde s-a oprit. (…) Victima, un bărbat 61 ani, judeţul Cluj. Manevrele de resuscitare au fost ineficiente, victima suferind leziuni incompatibile cu viaţa”, a precizat Dan Popescu.

Potrivit şefului Salvamont Sibiu, fiul victimei a reuşit să coboare singur de pe munte, iar echipa de salvatori montani a recuperat cea de a treia persoană.

ADVERTISING

Cineva a căzut în prăpastie și în Bucegi

De asemenea, o persoană a fost grav accidentată după ce a căzut, duminică-după amiază, într-o râpă în masivul Bucegi.

Conform Salvamont Buşteni, accidentul s-a petrecut în Valea Gălbinele, persoana în cauza alunecând aproximativ 200 de metri.

Din cele mai noi informații reiese că este vorba despre o femeie, care era însoţită pe munte de doi coechipieri, salvamontiştii care au ajuns în zonă urmând să coboare în rapel la aceasta.

Potrivit datelor postate pagina de Facebook a Serviciului Naţional Salvamont, femeia a căzut din traversarea dintre vârful Coştila şi Valea Gălbinelelor, oprindu-se undeva înainte de Săritoarea Mare.

Alături de victimă se află cei doi coechipieri, care au izolat-o termic şi au iniţiat apelul de urgenţă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La faţa locului intervin ca echipă de prim răspuns salvamontiştii din cadrul echipelor Salvamont Buşteni şi Salvamont Prahova, iar ca echipă suport va acţiona formaţia Salvamont Azuga.

Echipajul de prim răspuns a ajuns în zona în care se află persoana accidentată şi va coborî la aceasta în rapel să facă primele evaluări medicale în funcţie de care se va decide care este cea mai sigură şi rapidă cale de retragere din munte, arată sursa citată.

În cele din urmă, victima a fost coborâtă de pe munte, cu targa, în Bușteni.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇