Vine o iarnă grea pentru Europa. Macron spune că trebuie plătit „prețul libertății”

Vine o iarnă grea pentru Europa. Macron spune că trebuie plătit „prețul libertății”

Emmanuel Macron a denunțat „atacul brutal lansat de Vladimir Putin” în Ucraina şi i-a îndeamnat pe francezi „să accepte să plătească preţul libertăţii”, după ce a discutat la telefon cu liderul de la Kremlin, în contextul în care conflictul provoacă consecinţe economice grave în Europa.

„Mă gândesc la poporul nostru, care va avea nevoie de tărie sufletească să privească în faţă vremurile care vin, să reziste incertitudinilor şi adevrsităţii, iar unit să accepte să plătească preţul libertăţii noastre şi valorilor noastre”, a declarat Macron vineri seara, în cadrul unei ceremonii de marcare a 78 de ani de la eliberarea Bormes-les-Mimosas, în Var, la 17 august 1944.

ADVERTISING

„După atacul brutal lansat de Vladimir Putin la 24 februarie, războiul a revenit la câteva ore de frontiera noastră, pe pământul european”, a subliniat el, după ce a discutat vineri la telefon cu omologul său rus.

Cei doi lideri s-au pronunţat în favoarea trimerii „cât mai curând” a unei misiuni de experţi internaționali la Centrala Nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sun controlul Rusiei, ţinta unor bombardamente recurente, care alimentează temeri cu privire la un „nou Cernobîl”.

În „acest război care tună la porţile noastre”, Emmanuel Macron a salutat „rezistenţa eroică” a poporului ucrainean faţă de „asalturi teribile ale armatei ruse şi supleanţilor ei”.

ADVERTISING

„Da, fantomele spiritului de revanşă, încălcările flagrante ale suveranităţii statelor, dispreţul intolerabil al popoarelor, voinţa imperialistă reapar din trecut pentru a se impune în cotidianul Europei noastre, a vecinilor noştri, prietenilor noştri”, a denunţat el.

Macron i-a avertizat deja pe francezi cu privire la o toamnă şi iarnă dificile, într-un interviu de Ziua Naţională a Franţei, din cauza riscului unor penurii de energie şi „exploziei” preţurilor, induse de războiul rus din Ucraina.

El a acuzat atunci Rusia de folosirea gazelor naturale ca „armă de război”, prin livrarea livrărilor, ca răspuns la sancţiuni europene dure care o vizează, şi îndemna la „intrarea colectivă într-o logică a sobrietăţii” energetice.

ADVERTISING

Gigantul rus Gazprom a anunţat vineri o nouă întrerupere a livrărilor de gaze naturale către Europa, timp de trei zile, invocând nevoia unei noi mentenanţe, alimentând temeri cu privire la o penurie în Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron - care se află în concediu la Fort Brégançon, în comuna Bormes-les-Mimosas, de la 29 iulie - şi şefa Guvernului Élisabeth Borne se aşteaptă la o toamnă complicată din punct de vedere social, din cauza creşterii generale a costului traiului.

Ei urmează să revină la Paris miercuri, când are loc prima şedinţă de Guvern din toamnă, în care urmează să fie abordate mai multe reforme delicate, cu privire la asigurările de şomaj şi pensii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇