Victorie uriașă pentru Trump: Procedura în dosarul documentelor clasificate a fost anulată

Victorie uriașă pentru Trump: Procedura în dosarul documentelor clasificate a fost anulată

Judecătoarea în procesul intentat lui Donald Trump pentru păstrarea ilegală de documente clasificate după plecarea sa de la Casa Alba a anulat luni întreaga procedură, estimând că numirea procurorului special Jack Smith a fost ilegală.

În această decizie care reprezintă o victorie uriaşă pentru fostul preşedinte, judecătoarea Aileen Cannon a acceptat o cerere depusă de avocaţii acestuia şi a anulat procedura demarată în Florida (sud-est), relatează AFP şi Reuters.

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie, care urmează să fie învestit oficial la convenţia partidului care începe luni, era urmărit penal, împreună cu doi dintre asistenţii săi personali, pentru păstrarea de documente clasificate la reşedinţa sa privată din Mar-a-Lago, în Florida.

ADVERTISING

El era acuzat că a compromis securitatea naţională prin păstrarea acestor documente, printre care se aflau planuri militare sau informaţii privind arme nucleare, în loc să le predea Arhivelor Naţionale, aşa cum prevede legea.

O altă lege, privind spionajul, interzice păstrarea secretelor de stat în locuri neautorizate şi nesecurizate.

De asemenea, el era acuzat că a încercat să distrugă probe în acest dosar. Cele mai grele acuzaţii sunt pedepsite cu până la 10 ani de închisoare.

Judecătoarea Cannon amânase deja pe termen nelimitat acest proces, care urma să înceapă pe 20 mai.

ADVERTISING

Trump a cerut luni abandonarea tuturor procedurilor judiciare împotriva lui, în urma deciziei judecătoarei Cannon de a anula procedura în dosarul documentelor clasificate.

"Pe măsură ce avansăm pentru a ne uni naţiunea după evenimentele oribile de sâmbătă, această anulare a inculpării ilegale din Florida ar trebui să fie primul pas, urmat rapid de anularea TUTUROR vânătorilor de vrăjitoare", a mai spus pe platforma sa Truth Social candidatul republican, victimă sâmbătă a unei tentative de asasinat, enumerând apoi procesele intentate împotriva sa.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇