Un simplu gest ne poate readuce încrederea în umanitate și ne poate reda speranța pentru o zi de mâine mai bună.
Gestul pentru care astăzi suntem recunoscători vine de la un ONG care a găsit o soluție ca toți grav bolnavii de Covid să primească oxigen, chiar dacă încă nu beneficiază de un loc în secțiile de ATI.
În contextul numărului tot mai mare de îmbolnăviri și al insuficienței cronice de paturi dotate cu aparatele necesare supraviețuirii celor mai afectați, soluția PlanB Project este mană cerească în acest moment.
Mai departe, vedem cum introducerea vaccinului anti-Covid se accelerază sub ochii noștri, dar și cum școala românească mai primește un impuls cu un opțional menit să o aducă în secolul în care trăim.
Vaccinul anti-Covid intră pe repede înainte
Agenţia Europeană a Medicamentului a lansat o procedură de evaluare continuă a vaccinului Pfizer BioNTech, astfel încât, atunci când rezultatele finale ale fazei a treia de testare vor fi gata, să îl poată introduce într-o procedură accelerată de aprobare.
În plus, șeful BioNTech, Ugur Şahin, se aşteaptă ca timpul în care corpul este protejat după vaccinare să dureze până la un an.
Un ONG oferă gratuit spitalelor echipamente pentru pacienții COVID care așteaptă un loc la ATI
Cei de la PlanB Project, un ONG creat la începutul pandemiei pentru a ajuta cadrele sanitare cu aparatură medicală și echipamente alternative de protecție, au venit cu o soluție pentru pacienții COVID în stare gravă pentru care nu se găsește imediat un loc în secțiile de Terapie Intensivă.
Este vorba despre aparate care asigură ventilație non-invazivă cu presiune pozitivă cu ajutorul unei măști faciale și a unui ventilator PAP (Positive Airway Pressure).
ONG-ul, cu sprijinul Raptronic, Fundației Comunitare Brașov și Centrului Județean de Aparatură Medicală Brașov, pune gratuit la dispoziția spitalelor astfel de ventilatoare, care pot face diferența între viață și moarte în cazul pacienților care așteaptă un loc la ATI.
Un nou opțional în școli: Educaţie juridică
102 profesori vor preda în acest an opţionalul de Educaţie juridică, facând parte din reţeaua naţională „Profii de juridică”.
Reţeaua este coordonată de boardul VeDem Just, asociaţie promotor al educaţiei juridice în învăţământul preuniversitar.
„Profesorii sunt cadre didactice care predau în unităţi şcolare la nivel de gimnaziu şi de liceu. Majoritatea a beneficiat de un curs intensiv de instruire organizat de asociaţie. Aceștia au ofertat la începutul anului materia opţională ‘Educaţie juridică’, iar elevii au ales-o pentru anul şcolar 2020-2021”, spun reprezentanții VeDem Just.
Citește și: