Inițiativele pentru binele copiilor nu se termină, chiar dacă prima zi de școală a trecut, iar asta este una dintre cele mai bune vești ale zilei.
Vorbim astăzi despre școli renovate în mediul rural, despre donații de cărți pentru preșcolari dar și despre oameni care ii pot ajuta pe cei mici plecați cu familia din țară să nu uite meșteșugurile și tradițiile românești.
Școli renovate la țară
În contextul în care jumătate dintre instituțiile de învățământ din mediul rural încă mai au toaleta în curte şi doar 7 din 10 copii merg la şcoală, Asociaţia BookLand a decis încă din toamna anului trecut că poate să contribuie la schimbarea acestei situații.
Astfel că sub motto-ul „Ȋmpreună construim oameni„, fără să dispună de vreo linie de finanţare, a reușit să coalizeze în această inițiativă privată peste 50 de companii care susțin acest demers cu produsele și serviciile proprii.
Până acum au fost renovate și dotate cu echipamente moderne 7 instituții de învățământ, iar până la final de an vor fi 12, cu sprijinul celor dispuși să contribuie financiar.
Cărți pentru preșcolari din zone defavorizate
S-a lansat campania „Schimbă-le povestea!”, cu scopul de a sublinia importanța accesului tuturor copiilor la o educație timpurie de calitate și de a asigura fondurile necesare oferirii de cărți copiilor preșcolari.
Prin mesajul campaniei „Schimbă-le-povestea”, Asociația OvidiuRo face un apel către toți cei care se pot implica și își doresc să susțină educația preșcolară a unui copil sărac – să trimită un SMS (recurent, cu valoarea de 2 EUR/ lună), la 8844 cu textul CARTE.
Fiecare SMS trimis reprezintă o carte care va fi oferită unui copil sărac. De cele mai multe ori, va fi prima lui carte. Va fi începutul unei noi povești, poate va fi pagina întoarsă către un viitor mai bun.
Ateliere online de meșteșuguri pentru copii
Viața departe de România îi poate face pe cei mici să piardă legătura cu tradițiile țării în care s-au născut, dar astăzi mulți dintre ei mai au o șansă.
Ei pot participa la 18 ateliere online de meșteșuguri tradiționale: țesut la război, cusături tradiționale, pictură pe ceramică, icoane pe sticlă. Ele sunt disponibile pentru aproximativ 400 de copii români stabiliți în Belgia, Cipru, Grecia și Olanda.
Proiectul „Școala de vară online de meșteșuguri tradiționale românești” derulat de Asociația Moara de hârtie prezintă meșteșugurile într-o manieră inovativă, care le va permite participanților să le exploreze în siguranța căminului lor, ghidați de artiști și meșteșugari români care îi vor implica într-o poveste veche, dar întotdeauna proaspătă și plină de farmec.
Citește și:
Vești bune: Școala începe cu sprijin și vara nu se dă plecată