Sute de copii români stabiliți în străinătate învață online meșteșuguri tradiționale românești

Sute de copii români stabiliți în străinătate învață online meșteșuguri tradiționale românești
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Asociația Moara de hârtie derulează proiectul „Școala de vară online de meșteșuguri tradiționale românești”, finanțat de către Secretariatul General al Guvernului României prin Departamentul pentru Românii de pretutindeni, în perioada iunie 2020 – octombrie 2020.

Proiectul va implica aproximativ 400 de copii români stabiliți cu familiile în 4 țări europene, Belgia, Olanda, Grecia și Cipru și își propune utilizarea în cheie creativă a meșteșugurilor tradiționale, în scopul reconectării cu valorile, limba și tradițiile țării-mamă.

ADVERTISING

Meșteșugurile tradiționale românești sunt căi prin care tinerele generații de români de pretutindeni au ocazia să se apropie într-o manieră plăcută și prietenoasă de cultura și istoria neamului nostru, să aprecieze mai mult patrimoniul imaterial reprezentat de meșteșuguri, să își înțeleagă mai bine rădăcinile și să-și poarte în lume cu mândrie calitatea de român.

Ateliere online de meșteșuguri pentru copii

Echipa Moara de hârtie își propune prin proiectele pe care le desfășoară să arate că, abordate ingenios, meșteșugurile pot supraviețui și în contemporaneitate.

ADVERTISING

Experiența de mai bine de 10 ani în lucru cu comunități rurale din toată țara, cu mii de elevi din mediul urban, cât și experiența de tabere de vară de meșteșuguri organizate pentru adulți din comunitățile românești istorice a determinat o adaptare a meșteșugurilor astfel încât ele să poată supraviețui și să fie încă atractive atât pentru copii, cât și pentru adulți, chiar și în contextul pandemiei de coronavirus.

Proiectul „Școala de vară online de meșteșuguri tradiționale românești” prezintă meșteșugurile într-o manieră inovativă, care le va permite participanților să le exploreze în siguranța căminului lor, ghidați de artiști și meșteșugari români care îi vor implica într-o poveste veche, dar întotdeauna proaspătă și plină de farmec.

ADVERTISING

Proiectul presupune derularea a 18 ateliere online de meșteșuguri tradiționale: țesut la război, cusături tradiționale, pictură pe ceramică, icoane pe sticlă, pentru aproximativ 400 de copii români stabiliți în Belgia, Cipru, Grecia și Olanda.

Prin acest proiect dorim să arătăm că meșteșugurile merită să fie practicate și de la distanță, într-un gest de conservare și de adaptare la provocările societății de azi, păstrându-le esența și frumusețea, spre folosul și bucuria românilor plecați departe de casă, care rămân astfel, mereu aproape.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în perioada iunie-octombrie 2020. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇