Vedeta americană de baschet Brittney Griner, condamnată de Rusia la 9 ani de închisoare. Biden reacționează

Vedeta americană de baschet Brittney Griner, condamnată de Rusia la 9 ani de închisoare. Biden reacționează
Foto: Hepta.ro

O instanță rusă a găsit-o joi pe vedeta americană de baschet Brittney Griner vinovată de introducerea deliberată în Rusia a cartușelor de vape care conțineau ulei de hașiș și a condamnat-o la 9 ani de închisoare, informează USA Today.

”Tribunalul a găsit-o pe inculpată vinovată” de deţinere ilegală şi trafic cu o ”cantitate importantă” de droguri, a anunţat judecătoarea Anna Sotnikova.

De asemenea, Griner primit o amendă de un milion de ruble (16.000 de dolari).

Avocaţii săi au anunţat că sportiva va face apel la decizie. "Verdictul este absolut lipsit de sens. Vom face apel fără îndoială", au anunţat avocaţii într-un comunicat.

Preşedintele american Joe Biden a denunţat vehement condamnarea baschetbalistei americane.

"Este inacceptabil şi cer Rusiei să o elibereze imediat pentru a-şi putea reîntâlni soţia, apropiaţii şi coechipierii", a spus Biden într-un comunicat, imediat după anunţarea verdictului.

Liderul american s-a angajat să lucreze "fără odihnă" şi să exploreze "toate căile posibile" pentru a obţine eliberarea ei.

Condamnarea baschetbalistei deschide calea pentru un schimb de prizonieri de profil înalt între Rusia și Statele Unite, care ar include-o pe atleta în vârstă de 31 de ani și un rus încarcerat care a fost cândva un prolific traficant de arme, scrie Reuters, citată de Mediafax.

Reținută pe aeroport pe 17 februarie

Griner a fost reținută pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova la 17 februarie, având în bagaje cartușe de vape care conțineau ulei de hașiș. Ea a pledat vinovată, dar a declarat că nu a avut intenția de a aduce o substanță interzisă în Rusia și nici de a face rău cuiva.

Cazul a aruncat-o pe atleta texană în vârstă de 31 de ani în vârtejul geopolitic declanșat de faptul că președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie.

În condițiile în care relațiile dintre SUA și Rusia sunt cele mai tensionate de la criza rachetelor din Cuba din 1962, președintele american Joe Biden este presat să intervină în favoarea americanilor reținuți în Rusia.

Canabisul este ilegal în Rusia, atât în scopuri medicinale, cât și recreative.

Propunere de schimb de prizonieri

Statele Unite au declarat că Griner a fost reținută pe nedrept și s-au oferit să schimbe prizonieri ruși cu cetățeni americani, inclusiv Griner și fostul pușcaș marin Paul Whelan.

O sursă familiarizată cu situația, citată de Reuters, a declarat că Washingtonul a fost dispus să îl schimbe pe traficantul de arme condamnat Viktor Bout, a cărui viață a contribuit la inspirarea filmului hollywoodian "Lord of War" din 2005, cu Nicholas Cage în rolul principal.

Oficialii ruși au declarat că nu s-a ajuns la o înțelegere.

Lui Griner îi fusese prescrisă marijuana medicală în Statele Unite pentru a ameliora durerile provocate de leziuni cronice, o metodă de tratament care este frecventă în rândul sportivilor de elită, deoarece are mai puține efecte secundare decât unele analgezice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇