Valeriu Gheorghiță: Cei care se vaccinează antigripal se pot vaccina după 28 de zile anti-COVID. În șase luni am putea avea o imunizare care să pună capăt pandemiei

Ar putea ca noua tulpină a coronavirusului să se afle deja în România? ”Nu ştiu, dar orice este posibil”.
Valeriu Gheorghiță: Cei care se vaccinează antigripal se pot vaccina după 28 de zile anti-COVID. În șase luni am putea avea o imunizare care să pună capăt pandemiei

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat, după declanşarea campaniei în România, că este un moment emoţionant.

Cum s-a desfășurat, duminică, debutul campaniei de vaccinare anti-Covid în România – prima persoană vaccinată, cum se va face vaccinarea în continuare, primele reacții și declarații.

El a explicat că persoanele care se vaccinează antigripal se pot vaccina după 28 de zile anti-COVID şi invers.

Coform medicului, din ce se ştie, vaccinul are acoperire cu un nivel bun de protecţie pentru noua tulpină.

”Este un moment emoţionant pentru toată lumea. Astăzi este ziua profesorului Louis Pasteur, părintele microbiologiei şi cred că această campanie de vaccinare reprezintă un tribut adus cercetării medicale,  progresului ştiinţitfic şi tuturor celor care s-au jertfit pentru a salva vieţi omeneşti şi întregului corp medical şi tuturor pacienţilor care din păcate au avut de suferit din cauza acestei pandemii.

ADVERTISING

Cred că doar împreună prin solidaritate, prin coeziune, prin mesaj comun, transparent şi onest putem merge mai departe şi sunt convins că putem să câştigăm această bătălie împotriva pandemiei Covid-19.

Astăzi s-a concretizat speranţa noastră, avem încredere că lucrurile merg bine, iar eu prin prisma faptului că sunt coordonatorul acestei campanii de vaccinare mă voi preocupa şi vă asigur că fac tot ce ţine de minte, de echipa pe care o coordonez ca lucrurile să se desfăşoare cât mai normal într-un cadru cât mai favorabil vaccinării aşa încât până la final ultima persoană vaccinată să fie în condiţii de siguranţă şi să putem spune împreună să spunem că am pus capăt acestei pandemii”, a declarat Gheorghiţă.  

Întrebat în legătură cu contraindicaţiile pentru cei care se vaccinează antigripal, medicul a explicat: ”În acest moment datele susţin faptul că aceste tipuri de vaccinuri trebuiesc făcute distanţat la un interval de 28 de zile. Practic, încă nu sunt studii care să certifice siguranţa administrării concomitente a mai multor tipuri de vaccinuri care să includă şi vaccinarea împotriva Covid-19, aşa încât recomandarea medicală este, dacă ne vaccinăm împotriva virusurilor gripale, să ne vaccinăm la 28 de zile pentru Covid şi invers”.   

ADVERTISING

Valeriu Gheorghiţă a precizat că a fost trimis necesarul de doze conform solicitărilor de la fiecare unitate sanitară, în baza programărilor efectuate. ”Trebuie să înţelegem că sunt flacoane multidoze şi cu siguranţă vor exista pierderi ale acestor doze şi irosiri. Din acest punct de vedere, această estimare nu trebuie să fie pur matematică, tot timpul putem suplimenta acest necesar ţinând cont şi de faptul că este această perioadă a anului în care o parte din personal este în concediu, altă parte este recent trecută prin această infecţie, iar alţii, care au trecut prin această infecţie, au decis să amâne momentul vaccinării.

Faptul că vorbim de peste 3.000 de persoane care se vaccina în următoarele trei-patru zile nu înseamnă un refuz al celorlalte persoane, ci pur şi simplu o amânare a momentului ţinând cont de situaţia în care ne aflăm la momentul actual vizavi de perioada anului”, a subliniat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.  

ADVERTISING

În șase luni am putea asigura imunizarea a 60-70% din populație

Medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că, dacă lucrurile decurg bine şi disponibilitatea vaccinurilor va fi cea de care avem nevoie, ar trebui ca în primele şase luni din acest moment să poată fi asigurată imunizarea a circa 60-70 la sută din populaţie, ceea ce reprezintă nivelul la care consecinţele pandemiei sunt mult diminuate şi putem pune punct acestui flagel.   

Conform lui Gheorghiţă, în 29 decembrie continuă vaccinarea, pe 28 decembrie va sosi următoarea tranşă de vaccinuri, confirmarea acestui lucru fiind aşteptată în cursul acestei zile. Din data de 29 începe distribuirea către cele 370 de centre din unităţile medicale din România.    

Întrebat dacă noua tulpină de coronavirus, descoperită în Marea Britanie, se află pe teritoriul ţării noastre, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: ”România cu siguranţă are această capacitate, există posibilitatea de secvenţiere a genomului viral, atât la nivelul Institutului Cantacuzino, cât şi la nivelul Institutului de Boli Infecţioase profesor doctor Matei Balş, de altfel au fost şi făcute studii de evaluare a genotipului viral tocmai pentru a vedea care este din punct de vedere filogenetic traseul acestui virus, dar au fost deja publicate, cu siguranţă colegii, experţii din Institutul Matei Balş şi Institutul Cantacuzino vor face aceste date de  secvenţiere şi le vom afla în curând.  Nu ştiu, dar orice este posibil”.  

El a explicat că, din ce se ştie în acest moment, vaccinul are acoperire cu un nivel bun de protecţie pentru această tulpină. ”Practic mutaţiile care au apărut la nivelul proteinei S sunt mutaţii minore care un impactează acoperirea vaccinală împotriva acestui virus”, a argumentat el.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇