Un transportor american cu 2 nave a intrat în Marea Neagră şi se îndreaptă spre Ucraina

Un transportor american cu 2 nave a intrat în Marea Neagră şi se îndreaptă spre Ucraina

O navă de transport care duce două foste nave de patrulare ale Gărzii de Coastă a SUA a tranzitat strâmtoarea Dardanele sâmbătă. Navele vor ajunge în Ucraina, care reclamă o creştere a presiunii exercitate de Rusia.

Nava care transportă cele două ambarcaţiuni a plecat din Baltimore către portul ucrainean Odessa pe 8 noiembrie. Marinarii ucraineni au urmat deja un antrenament extins pe navele din Statele Unite. Ucraina a primit două nave similare în 2019, relatează Reuters.

Cele două nave noi fac parte dintr-un pachet de apărare luat de Ucraina în 2014, anul în care Rusia a anexat Peninsula Crimeea şi separatiştii susţinuţi de ruşi au ocupat o porţiune din estul Ucrainei, spune ambasada SUA la Kiev.

ADVERTISING

Statele Unite, Ucraina şi NATO au acuzat Rusia că are un comportament ameninţător faţă de Kiev în ultimele săptămâni. Un număr mare de soldaţi şi echipament a fost transferat în apropierea graniţei Ucrainei. Rusia spune că are dreptul de a-şi muta trupele oriunde doreşte pe propriul său teritoriu şi nu intenţionează să atace pe nimeni.

Kremlinul a declarat în septembrie că NATO ar depăşi "linia roşie" dacă şi-ar extinde infrastructura militară în Ucraina.

Kievul şi-a pierdut cea mai mare parte din puterea navală în Marea Neagră după anexarea Crimeei, când Rusia a pus mâna pe o mare parte a marinei sale. De atunci, a încercat să-şi reconstruiască flota cu ajutorul NATO.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În această vară, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către Ucraina a până la 16 nave şi echipamente de patrulare Mark VI, pentru o tranzacţie evaluată la 600 de milioane de dolari.

Ucraina, care se străduieşte să devină membră NATO, a primit la începutul acestui an un lot mare de muniţie americană şi rachete antitanc Javelin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇