Un submarin american din clasa Ohio a ajuns în Marea Mediterană, potrivit Comandamentului central al Statelor Unite. Nava poate fi echipată cu rachete balistice și rachete de croazieră Tomahawk.
Submarinul USS Florida a intrat în Marea Mediterană în timp ce Statele Unite continuă să-și întărească prezența militară în regiune pe fondul războiului dintre Israel și Hamas.
Comandamentul central al Statelor Unite (Centcom) a postat duminică pe X, fosta Twitter, o imagine cu submarinul în timp ce naviga prin Canalul Suez care trece prin Egipt și face legătura între Marea Roșie și Mediterană.
Dezvăluirea locului în care se afla submarinul este surprinzătoare, întrucât prezența acestora este de regulă ținută secretă din motive de securitate, notează Insider.
Submarinul USS Florida din clasa Ohio poate fi echipat cu rachete de croazieră balistice avansate sau cu rachete de croazierăTomahawk.
Publicația israeliană Ynet a anunțat că submarinul este cel mai mare din cele 14 astfel de nave dotate cu rachete balistice ale marinei americane. Insider menționează, însă, că nu a putut afla configurația exactă a armamentului de la bordul USS Florida.
Ceea ce se știe, totuși, este că flota de submarine cu propulsie nucleară deține aproximativ jumătate din toate focoasele termonucleare strategice ale Statelor Unite.
Nu se știe, de asemenea, dacă submarinul a fost trimis în regiune în urma unor date ale serviciilor de informații care ar indica faptul că e necesară prezența sa sau dacă manevra a fost planificată anterior pentru întărirea prezenței militare defensive a SUA în Orientul Mijlociu.
Deplasarea submarinului coincide cu vizitele diplomatice pe care secretarul de stat american Antony Blinken le-a făcut în zonă, unde s-a întâlnit cu conducerea Israeului, cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și cu oficiali din Iordania, Cipru, Liban și Qatar.
USS Florida se alătură altor capacități militare americane din regiune. Luna trecută, Pentagonul a desfășurat două portavioane în estul Mediteranei - USS Dwight D. Eisenhower și USS Gerald R. Ford. Manevrele au ridicat semnificativ forța de luptă americană în apele din apropierea Israelului pe fondul temerilor tot mai ridicate că războiul cu organizația Hamas din Fâșia Gaza s-ar putea transforma într-un conflict regional.
Desfășurarea masivă a puterii de foc a Statelor Unite în sprijinul unuia dintre cei mai apropiați aliați este menită să acționeze ca un factor de descurajare pentru forțele ostile, inclusiv pentru cele din Iran, care a furnizat sprijin financiar și strategic atât Hamas, cât și Hezbollah, grup militant din Liban.