Război Israel-Hamas Gaza, „tăiată în două”, IDF anunță „lovituri semnificative”. Comunicațiile și internetul au fost oprite. Blinken, vizită neașteptată în Irak

<span style="color:#990000;">Război Israel-Hamas</span> Gaza, „tăiată în două”, IDF anunță „lovituri semnificative”. Comunicațiile și internetul au fost oprite. Blinken, vizită neașteptată în Irak

Încă o tabără de refugiați a fost lovită sâmbătă, atacul provocând cel puțin 30 de morți și peste 100 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Armata israeliană nu și-a asumat atacul, ci verifică dacă forțele sale au acţionat în zona taberei de refugiaţi Baghazi.

Pe seară, după ce au fost din nou oprite comunicațiile și internetul, armata israeliană a anunțat că întreprinde „lovituri semnificative” în această noapte şi în zilele care urmează și că teritoriul pe care operează a fost „tăiat în două”: „Gaza sud şi Gaza nord”.

Iar președintele Joe Biden a spus că există progrese în negocierile cu Israelul pentru obținerea unei pauze umanitare în atacurile din Gaza. În timp ce șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a făcut o vizită surpriză la Ramallah, unde a vorbit cu preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, într-un moment în care comunitatea internaţională se teme de o extindere a războiului dintre Israel şi Hamas în Cisiordania. Tot astăzi, Blinken a ajuns pe seară în Irak, tot o vizită neașteptată. Duminică ar fi trebuit să ajungă în Turcia.

Și aripa armată a Hamas a anunţat că peste 60 de ostatici sunt daţi dispăruţi din cauza atacurilor aeriene israeliene în Gaza. Iar Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a anunțat un nou bilanț al victimelor: 9.770 de palestinieni - inclusiv 4.800 de copii - au fost ucişi de la 7 octombrie.

Războiul Israelului cu mişcarea islamistă palestiniană în Fâşia Gaza ar putea costa 200 de miliarde de şekeli (51 miliarde de dolari), estimare făcută pe baza cifrelor preliminare ale Ministerului de Finanţe. Ministerul israelian al finanţelor a calificat cifra drept "optimistă".

ADVERTISING

Sâmbătă s-a împlinit o lună de război în Gaza. Evacuarea de cetățeni străini a fost suspendată, a avut loc o întâlnire la vârf Hamas - Iran, iar AFP a cerut o anchetă asupra bombardării sediului agenției din Gaza.

Iată cele mai importante evenimente de duminică, 5 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Se anunță lovituri semnificative - Armata israeliană a anunţat că întreprinde „lovituri semnificative” în cursul serii de duminică transmite AFP. „Lovituri semnificative sunt în curs (...) şi vor continua în această noapte şi în zilele care urmează”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari. El a mai spus că forţele israeliene care operează în acest teritoriu l-au tăiat în două: „Gaza sud şi Gaza nord”. Puţin mai devreme, guvernul Hamas a declarat că armata israeliană desfăşura duminică seara „bombardamente intense” în jurul mai multor spitale din nordul Fâşiei Gaza, unde internetul şi liniile telefonice au fost tăiate.
  • Blinken a virat spre Irak - Secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat duminică o vizită neanunțată în Irak, în timpul unui turneu în încercarea de a reduce tensiunile din Orientul Mijlociu. După o vizită anterioară în Cisiordania, Blinken a aterizat la Bagdad duminică seara și a purtat discuții cu premierul irakian Mohammed al-Sudani. Oficialii americani din domeniul apărării spun că atacurile cu rachete și drone asupra trupelor americane și ale coaliției s-au intensificat în Irak și Siria de când a pornit războiul în Israel.
  • Fără internet și telefonie - Liniile telefonice şi conexiunea de internet în Fâşia Gaza au fost tăiate duminică seara de către Israel, pentru a treia oară de la începutul războiului, a anunţat operatorul palestinian PalTel, citat de AFP şi Reuters. „Anunţăm cu regret tăierea totală a comunicaţiilor şi serviciilor de internet în Gaza după ce partea israeliană a debranşat serverele”, a indicat PalTel.
  • Americani evacuați - Peste 300 de americani sau rezidenţi americani şi membri de familie au fost evacuaţi în ultimele zile din Fâşia Gaza. „Am reuşit să evacuăm peste 300 de americani, rezidenţi permanenţi legali şi membri de familie ai lor”, a declarat Jonathan Finer, un consilier pe probleme de securitate naţională, într-un interviu la CBS.
  • Încetarea focului, doar după eliberarea ostaticilor - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins din nou, duminică, apelurile la încetarea focului în Gaza înainte ca toţi cei peste 240 de ostatici capturaţi de Hamas să fie înapoiaţi, relatează The Guardian. "Nu va exista nicio încetare a focului fără înapoierea ostaticilor noştri, le spunem acest lucru atât duşmanilor, cât şi prietenilor noştri. Vom continua până când îi vom învinge", a declarat Netanyahu la baza aeriană Ramon.
  • Condiția pusă de Abbas - Mahmoud Abbas a legat duminică o revenire a Autorităţii Palestiniene în Fâşia Gaza după războiul actual dintre Israel şi Hamas, evocată de Washington, de o „reglementare politică” care să înglobeze şi Cisiordania şi Ierusalimul de Est ocupate, transmite AFP. „Fâşia Gaza este parte integrantă a statului Palestina, noi ne vom prelua toate responsabilităţile în cadrul unei soluţii politice globale pentru Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza”, a afirmat Abbas, primindu-l la Ramallah pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
  • Evreii europeni trăiesc din nou în frică - „Evreii europeni trăiesc astăzi din nou în frică”, pe fondul unei creșteri a incidentelor antisemite în Europa în săptămânile care au urmat atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, susține, într-o declarație, Comisia Europeană (CE). „Creșterea bruscă a incidentelor antisemite în Europa a atins niveluri extraordinare în ultimele zile, care amintesc de unele dintre cele mai întunecate momente din istorie”, susține CE. În declarația sa, CE amintește de cocteiluri Molotov aruncate asupra unei sinagogi din Germania, stelele lui David pictate pe clădiri rezidențiale din Franța, un cimitir evreiesc profanat în Austria, magazine evreiești și sinagogi atacate în Spania, precum și manifestanți care scandează sloganuri de ură împotriva evreilor.
  • Mesaj de la Papa Francisc - Papa Francisc şi-a reiterat duminică apelurile la încetarea luptelor între Israel şi palestinieni, eliberarea ostaticilor şi livrarea de ajutor umanitar în Gaza, unde situaţia este "foarte gravă", au consemnat AFP şi Reuters. "Vă rog în numele lui Dumnezeu să vă opriţi, să opriţi focul. Aş vrea să fie examinate toate posibilităţile de evitare a unei extinderi a conflictului, să poată fi salvaţi răniţii, să poată ajunge ajutorul umanitar în Gaza, unde situaţia umanitară este foarte gravă, şi ostaticii să fie eliberaţi imediat", a mai spus Papa.
  • Bilanț nou Gaza - Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a publicat cele mai recente cifre privind numărul de persoane ucise în Gaza, notează BBC. Potrivit acestuia, 9.770 de palestinieni - inclusiv 4.800 de copii - au fost ucişi de la 7 octombrie. În atacul din 7 octombrie, 1.400 de persoane din Israel au fost ucise şi aproximativ 240 au fost luate ostatice.
  • Ministrul nuclear, suspendat - un ministru ultranaţionalist israelian a fost sancţionat duminică de premierul Benjamin Netanyahu, după ce a afirmat că recurgerea de către Israel la bomba nucleară în Gaza în actualul război împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas reprezintă o "opţiune", relatează AFP. Este vorba despre ministrul patrimoniului, Amichay Eliyahu, care a declarat într-un interviu radiodifuzat că nu este pe deplin mulţumit de amploarea represaliilor israeliene din teritoriul palestinian. El a spus că este o opțiune "un fel de bombă nucleară în toată Fâşia Gaza, să o distrugă complet şi să-i omoare pe toţi".
  • Vizită surpriză - Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a discutat duminică la Ramallah cu preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, într-un moment în care comunitatea internaţională se teme de o extindere a războiului dintre Israel şi Hamas în Cisiordania, relatează AFP şi Reuters. Este prima deplasare a secretarului de stat al SUA în Cisiordania de la începutul războiului. Vizita neanunţată a lui Antony Blinken la Ramallah vine în contextul turneului său în Orientul Mijlociu care a mai cuprins Israelul şi Iordania.
  • Britanici evacuați din Gaza - Peste 100 de britanici au fost evacuați din Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah către Egipt, a declarat duminică vicepremierul britanic Oliver Dowden pentru BBC. „Este foarte dezamăgitor că punctul de trecere a fost închis (sâmbătă)”, a adăugat Dowden. Potrivit unui oficial egiptean de frontieră, granița a fost închisă sâmbătă pentru câteva ore din prudență, în urma unui atac aerian israelian care a vizat vineri o ambulanță a Semilunii Roșii Palestiniene.
  • Costurile războiului - Războiul Israelului cu mişcarea islamistă palestiniană în Fâşia Gaza ar putea costa 200 de miliarde de şekeli (51 miliarde de dolari), a estimat duminică publicaţia financiară Calcalist, citând cifre preliminare ale Ministerului de Finanţe, relatează Reuters. Ziarul menţionează că această estimare, echivalentul a 10% din produsul intern brut, porneşte de la premisa că războiul va dura între opt şi 12 luni, se va limita la Fâşia Gaza, fără implicarea completă a Hezbollahului libanez, Iranului sau Yemenului şi va cere activarea a 350.000 de israelieni din forţele de rezervă. Ministerul israelian al finanţelor a calificat drept "optimistă" cifra avansată de Calcalist, mai adaugă publicaţia.
  • Atacuri peste noapte - În cursul nopţii, potrivit IDF, trupele au continuat luptele cu Hamas în nordul Fâşiei Gaza. Forţele terestre au direcţionat, de asemenea, avioanele pentru a lovi infrastructura Hamas, locurile de depozitare a armelor, posturile de observare şi centrele de comandă, scrie The Times of Israel.
  • Ținte totale lovite - Forţele de Apărare ale Israelului afirmă că, de la începutul ofensivei terestre în Fâşia Gaza, în urmă cu o săptămână, a lovit peste 2.500 de ţinte pe teren, aerian şi naval.
  • Situația umanitară - Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare a prezentat o actualizare a situaţiei umanitare din Gaza. Astfel, aproape 1,5 milioane de persoane din teritoriu sunt strămutate în interiorul ţării, iar peste 710.000 sunt adăpostite în centrele administrate de UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, notează BBC. Condiţiile de supraaglomerare cauzează "riscuri grave de sănătate şi de protecţie" pentru aceste persoane strămutate, afirmă ONU, precum şi un tribut greu pentru sănătatea lor mintală. De asemenea, deteriorarea infrastructurii de apă şi canalizare se adaugă la riscurile pentru sănătatea publică.
  • Atac asupra taberei de refugiați Maghazi - Cel puţin 30 de persoane au fost ucise şi alte o sută rănite într-un bombardament israelian lansat sâmbătă seara asupra taberei de refugiaţi Maghazi din centrul Fâşiei Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, relatează AFP. Majoritatea victimelor "sunt copii şi femei", a adăugat ministerul, menţionând că atacul a vizat direct case. Un fotoreporter al agenţiei de presă turce Anadolu a declarat pentru AFP că locuinţa lui s-a prăbuşit parţial într-un atac aerian care a lovit casa vecinilor săi din tabăra Maghazi, făcând numeroase victime, între care doi dintre copiii acestora. Contactat, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că verifică dacă forţele israeliene au acţionat în zona taberei de refugiaţi Baghazi.
  • Progrese pentru o pauză umanitară - Preşedintele american Joe Biden a semnalat sâmbătă progrese în obţinerea unei "pauze umanitare" cerute de Washington în luptele dintre Israel şi Hamas la Gaza, pauză menită să ajute la protejarea civililor şi la transportarea de mai mult ajutor către Fâşia Gaza asediată, relatează AFP. Întrebat dacă au existat progrese pe acest subiect, Joe Biden a răspuns "da", în timp ce ieşea dintr-o biserică din Delaware, înainte de a se urca în vehiculul său, chiar dacă bombardamentele aeriene israeliene împotriva teritoriului palestinian controlat de Hamas continuă. Administraţia Biden a indicat în repetate rânduri că nu sprijină un armistiţiu generalizat, dar a cerut "pauze" din motive umanitare.
  • Ostatici dispăruți - Aripa armată a Hamas a anunţat, sâmbătă, că peste 60 de ostatici sunt daţi dispăruţi din cauza atacurilor aeriene israeliene în Gaza, informează Reuters. Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Izz el-Deen al-Qassam, a precizat, pe contul de Telegram al Hamas, că 23 de cadavre de ostatici israelieni au rămas blocate sub dărâmături. "Se pare că nu vom reuşi niciodată să ajungem la ei din cauza agresiunii brutale continue a ocupaţiei împotriva Gaza", a spus el. Reuters nu a putut verifica imediat aceste declaraţii.
  • Coridor de evacuare pentru civili - Forţele de apărare israeliene (IDF) au declarat că vor permite populaţiei din Gaza să se deplaseze duminică pe anumite străzi, în ciuda faptului că trupele sale au fost atacate sâmbătă în timp ce încercau să asigure un coridor sigur pentru civili, relatează CNN. "Dacă vă pasă de dumneavoastră şi de cei dragi, îndreptaţi-vă spre sud, conform instrucţiunilor noastre. Fiţi siguri că liderii Hamas au deja grijă să se protejeze", a declarat Adraee pe X sâmbătă seara. Potrivit lui Adraee, Hamas a tras sâmbătă spre forţele israeliene "care doreau să deschidă drumul din nordul Fâşiei Gaza spre sudul acesteia".
  • Trudeau a vorbit cu Netanyahu - Prim-ministrul canadian Justin Trudeau şi-a exprimat sprijinul pentru dreptul Israelului de a se apăra în războiul său împotriva Hamas, sâmbătă, când a discutat cu omologul său israelian Benjamin Netanyahu, informează CNN. Trudeau a cerut, de asemenea, eliberarea imediată a ostaticilor deţinuţi de Hamas şi a subliniat necesitatea de a oferi ajutor umanitar celor din Gaza. Liderul canadian a primit asigurări că toţi "canadienii din Gaza vor putea pleca în zilele următoare". IDF i-au informat sâmbătă pe oficialii canadieni "că peste 400 de cetăţeni canadieni, rezidenţi permanenţi permanenţi şi membri de familie eligibili vor putea părăsi Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇