Război Israel-Hamas ”Gaza a devenit un cimitir pentru copii". Israelul îl suspendă pe ministrul care a vorbit de bomba nucleară

<span style="color:#990000;">Război Israel-Hamas</span> ”Gaza a devenit un cimitir pentru copii". Israelul îl suspendă pe ministrul care a vorbit de bomba nucleară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Organizaţia militantă islamistă Hamas a tras din nou rachete înspre localităţile israeliene. Sirenele de avertizare au sunat de mai multe ori în zona mai largă a Tel Avivului. Hamas a revendicat responsabilitatea pentru atacuri pe Telegram.

În Gaza, situația este tot mai grea. Un palestinian obişnuit trăieşte cu două bucăţi de pâine făcută din făină pe care ONU a depozitat-o în regiune. Dar principalul strigăt care se aude acum pe stradă este „Apă, apă”, a declarat directorul din Gaza al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni.

Armata israeliană a difuzat imagini care arată, conform acesteia, membri ai Hamas trăgând dintr-un spital din Gaza şi altele care dezvăluie existenţa unui loc de lansare a rachetelor situat la 75 de metri de un spital sub care se află tuneluri Hamas.

Între timp, personalul forţelor aeriene ale Iordaniei a lansat la miezul nopţii un ajutor medical urgent spitalului de campanie iordanian din Gaza.

Hamas a anunțat un bilanț actualizat pentru Gaza: 10.022 de morți, între care 4.104 de copii, 2.641 de femei şi 611 bătrâni. Alte 25.408 de persoane au fost rănite. Este neclar câţi combatanţi au fost ucişi în Fâşia Gaza.

ADVERTISING

Iar ONU spune că 88 de membri ai personalului agenției palestiniene pentru refugiați UNRWA au fost uciși de la începutul războiului.

Iată cele mai importante evenimente de luni, 6 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Nou termen pentru populaţia din Gaza să fugă - Armata israeliană a anunţat că le acordă civililor din nordul Fâşiei Gaza un nou termen de patru ore pentru a fugi spre regiunea de sud a enclavei. Armata va da un interval de patru ore pe un anumit drum spre sudul Fâşei, a scris un purtător de cuvânt pe platforma X, postând şi o hartă. Purtătorul de cuvânt le-a cerut oamenilor să se mute în sud cât de curând posibil pentru propria siguranţă.
  • Ministru suspendat - Ministrul ultranaţionalist israelian al Moştenirii Amichay Eliyahu a fost sancţionat de către şeful Guvernului, Benjamin Netanyahu, fiind suspendat din funcție. Amichay Eliyahu a declarat duminică, într-un interviu la radio, că nu este întru totul mulţumit de amploarea represaliilor israeliene în enclava palestiniană după atacul Hamas în Israel la 7 octombrie. Un jurnalist, care l-a întrebat având în vedere declaraţiile acestuia, dacă soluţia ar fi, în opinia sa, aruncarea unui fel de bombe nucleare asupra întregii Fâşii Gaza, care să o şteargă (de pe hartă) şi să omoare pe toată lumea”, ministrul a răspuns că „este o opţiune”.
  • Bani de la UE pentru Gaza - UE va mări cu o treime valoarea angajamentelor financiare în cazul ajutorului pentru Fâșia Gaza, a declarat, luni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Majorarea anunțată reprezintă o creștere de aproximativ 25 de milioane de euro. „În acest fel, Uniunea Europeană va cheltui în total 100 de milioane de euro pentru ajutor umanitar pentru civilii din Gaza", a declarat Ursula von der Leyen într-un discurs la Bruxelles.
  • Ce se întâmplă cu ostaticii români - Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat că peste 260 de cetăţeni români şi membri de familie din Fâşia Gaza s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah în vederea evacuării şi menţin contactul cu ei, iar celula de Criză MAE continuă demersurile susţinute, pe toate palierele menţionate, în vederea evacuării cetăţenilor români. ”România solicită eliberarea tuturor ostaticilor, fără precondiţii, inclusiv a celor 6 cetăţeni cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatici în Fâşia Gaza”, a spus ministrul.
  • Gaza a devenit un cimitir pentru copii - Un copil moare la fiecare 10 minute şi doi sunt răniţi în Fâşia Gaza de la izbucnirea războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, la 7 octombrie, situaţie care, potrivit UNICEF, a transformat enclava palestiniană într-un "cimitir pentru copii". "Gaza a devenit un cimitir pentru copii şi este iadul pe pământ pentru toţi ceilalţi" care locuiesc în Fâşie, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei ONU pentru copii (UNICEF), James Elder, care a subliniat că numărul copiilor morţi, "din păcate, creşte semnificativ în fiecare zi".
  • Hamas face un nou bilanț al morților - Ministerul Sănătăţii al Hamas din Fâşia Gaza a anunţat luni că cel puţin 200 de persoane au fost ucise în bombardamentele intense israeliene din cursul nopţii. În total, 10.022 de palestinieni au fost ucişi în enclavă în atacuri aeriene israeliene - inclusiv 4.104 copii, 2.641 de femei şi 611 bătrâni. Alte 25.408 de persoane au fost rănite. Era neclar câţi combatanţi au fost ucişi în Fâşia Gaza.
  • Noi speranțe pentru cei care vor să scape din Gaza - Punctul de trecerea frontierei de la Rafah a fost redeschis luni pentru a permite evacuarea unor străini şi palestinieni răniţi din Fâşia Gaza în Egipt. Evacuarea a fost suspendată în weekend după ce Israelul a comis un atac aerian asupra unei ambulanţe aparţinând Crucii Roşii palestiniene.
  • 450 de ținte din Gaza lovite - Militarii din Israel au lovit 450 de ținte în Gaza în ultima zi, iar în timpul atacurilor a fost ucis un comandant al Hamas din domeniul securității, au declarat reprezentanții forțelor aeriene ale Israelului. „În ultima zi, avioanele de luptă ale forțelor aeriene au atacat aproximativ 450 de ținte ale organizației teroriste Hamas, inclusiv complexuri militare, posturi de observare, poziții antiaeriene și altele", se arată într-o declarație a IAF.
  • Se cere încetarea imediată a focului - Liderii principalelor agenţii umanitare ale ONU, precum şi ai organizaţiilor caritabile internaţionale au cerut o "încetare umanitară imediată a focului" în Gaza, calificând situaţia drept "îngrozitoare" şi "inacceptabilă" într-un comunicat comun. “De aproape o lună, lumea urmăreşte situaţia din Israel şi din teritoriile palestiniene ocupate, şocată şi îngrozită de numărul tot mai mare de vieţi pierdute şi distruse. În Israel, aproximativ 1.400 de persoane au fost ucise şi mii au fost rănite, potrivit autorităţilor israeliene. Peste 200 de persoane, inclusiv copii, au fost luate ostatice. Rachetele continuă să traumatizeze familii. Zeci de mii de oameni au fost strămutaţi. Este îngrozitor. Cu toate acestea, uciderea îngrozitoare a şi mai multor civili în Gaza este revoltătoare, la fel cum este şi întreruperea accesului a 2,2 milioane de palestinieni la alimente, apă, medicamente, electricitate şi combustibil”, se arată în comunicat.
  • 88 de angajați ONU uciși - ONU spune că 88 de membri ai personalului agenției palestiniene pentru refugiați UNRWA au fost uciși de la începutul războiului pe 7 octombrie. Cifra reprezintă „cel mai mare număr de victime ale Națiunilor Unite înregistrate vreodată într-un singur conflict”, potrivit unei declarații comune a șefilor tuturor agențiilor importante ale ONU.
  • Atac cu rachete în Israel - Organizaţia militantă islamistă Hamas a tras din nou rachete înspre localităţile israeliene, sirenele de avertizare sunând de mai multe ori în zona mai largă a Tel Avivului. Hamas a revendicat responsabilitatea pentru atacuri pe Telegram. Potrivit primelor rapoarte, nu a fost rănit nimeni. Potrivit cifrelor armatei israeliene, peste 8.000 de rachete au fost trase din Fâşia Gaza după ce Hamas a invadat sate israeliene pe 7 octombrie, ucigând în principal 1.400 civili şi luând 240 de ostatici.
  • A fost bombardat Spitalul Al Shifa? - Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza controlată de Hamas a anunţat luni că un atac aerian israelian a lovit o clădire din complexul spitalului Al Shifa, ucigând un palestinian, dar Israelul neagă că a atacat spitalul
  • Israelul acuză Hamas că bombardează spitale - Armata israeliană a difuzat duminică imagini care arată, conform acesteia, membri ai Hamas trăgând dintr-un spital din Gaza şi altele care dezvăluie existenţa unui loc de lansare a rachetelor situat la 75 de metri de un spital sub care se află tuneluri Hamas. Armata israeliană este acuzată în mod regulat, în special de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi ONU, de când a intrat în război împotriva Hamas, pentru bombardamentele sale asupra sau în apropierea infrastructurilor sanitare din Fâşia Gaza, unde sunt mulţi civili, inclusiv persoane strămutate care şi-au găsit refugiu în ele.
  • Fără mâncare și apă - Palestinianul obişnuit din Gaza trăieşte cu două bucăţi de pâine făcută din făină pe care ONU a depozitat-o în regiune, însă principalul strigăt care se aude acum pe stradă este "Apă, apă", a declarat directorul din Gaza al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni. Thomas White, care a declarat că a călătorit "de-a lungul şi de-a latul Fâşiei Gaza în ultimele săptămâni", a descris locul ca fiind o "scenă de moarte şi distrugere". Niciun loc nu mai este sigur acum, a spus el, iar oamenii se tem pentru vieţile lor, pentru viitorul lor şi pentru capacitatea lor de a-şi hrăni familiile.
  • Ajutor din Iordania - Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a declarat luni dimineaţa într-o postare pe X că personalul forţelor aeriene ale Iordaniei au lansat la miezul nopţii un ajutor medical urgent spitalului de campanie iordanian din Gaza. "Un avion al forţelor aeriene regale a trimis asistenţă medicală de urgenţă folosind paraşute către spitalul de campanie iordanian din Gaza, ale cărui provizii erau pe cale să se epuizeze din cauza întârzierii livrării ajutoarelor prin punctul de trecere Rafah", a declarat agenţia de presă de stat a Iordaniei.
  • Discuție Biden-Netanyahu - Preşedintele Statelor Unite Joe Biden şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au discutat despre potenţiale pauze tactice în loviturile asupra Gaza din motive umanitare şi posibile eliberări de ostatici în timpul unor convorbiri luni, potrivit unui purtător de cuvânt. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe John Kirby a declarat că guvernele SUA şi Israelului vor continua să fie în contact cu privire la astfel de pauze temporare şi că Biden şi Netanyahu au convenit să continue discuţiile în zilele următoare.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇