Un nou proces istoric începe în SUA, cu posibile repercusiuni asupra alegerilor prezidențiale. Primul copil al unui președinte în exercițiu care este acuzat penal

Un nou proces istoric începe în SUA, cu posibile repercusiuni asupra alegerilor prezidențiale. Primul copil al unui președinte în exercițiu care este acuzat penal

Procesul penal al lui Hunter Biden, acuzat de posesie de arme de foc, începe săptămâna aceasta.

Procurorii federali urmează probabil să disece detalii picante despre dependenţa sa de cocaină şi despre relaţia pe care a avut-o cu cumnata sa după moartea fratelui său Beau, ceea ce ar putea oferi muniţie pentru adversarii candidaturii tatălui său la preşedinţie, relatează Reuters şi The Washington Post.

Hunter Biden va fi primul copil al unui preşedinte în exerciţiu care va fi acuzat penal atunci când, luni, va începe selecţia juriului, la doar câteva zile după o altă premieră istorică: condamnarea penală a unui fost preşedinte american.

Fiul preşedintelui Joe Biden a pledat nevinovat la cele trei acuzaţii penale federale legate de achiziţionarea în 2018 a unui revolver Colt de calibru 38.

El a fost acuzat în septembrie de către procurorul special David Weiss, numit de Trump, că a minţit în legătură cu consumul de droguri atunci când a cumpărat pistolul şi că a deţinut ilegal arma timp de 11 zile, în octombrie 2018.

ADVERTISING

Culmea este că actualele acuzaţii penale se bazează pe un schimb de mesaje şi o ceartă petrecută în urmă cu şase ani între Hunter şi cumnata sa, Hallie, cu care fiul preşedintelui a început o relaţie după moartea fratelui său, Beau, bolnav de cancer, care era considerat speranţa democraţilor pentru Casa Albă.

Dacă va fi găsit vinovat de toate acuzaţiile, Hunter Biden riscă o pedeapsă maximă de 25 de ani de închisoare, potrivit Departamentului de Justiţie.

Procese în an electoral

Procesul are loc în contextul în care tatăl său, democratul Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, se află în campanie pentru un al doilea mandat de patru ani.

El nu reuşeşte însă să stârnească entuziasmul alegătorilor din cauza inflaţiei, a războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina şi a îngrijorărilor legate de vârsta sa. Biden este deja cel mai în vârstă preşedinte american.

ADVERTISING

În septembrie, Hunter Biden se va confrunta cu încă un proces penal fiscal, la nivel federal, la Los Angeles, un caz care a fost intentat tot de Weiss. El a pledat nevinovat şi la aceste acuzaţii.

Ce dovezi au procurorii

Procesul lui Hunter Biden pentru armele de foc are loc în oraşul natal al familiei, Wilmington, statul Delaware, şi ar putea dura mai mult de două săptămâni.

ADVERTISING

Procurorii federali au declarat în documentele depuse în instanţă că vor prezenta fotografii, mărturii şi mesaje pentru a demonstra că Hunter Biden era consumator de droguri în perioada în care a cumpărat arma şi că nu a dezvăluit acest lucru, aşa cum cere legea, pe un formular federal care trebuie completat la cumpărarea de arme.

Guvernul a declarat că ar putea să o sune pe fosta sa soţie şi să-i solicite mărturia despre incidente cum ar fi scoaterea drogurilor din maşina lui Hunter Biden pentru a-şi proteja fiica.

De asemenea, procurorii au declarat că ar putea folosi detalii culese chiar din telefonul său, din contul de iCloud şi dintr-un laptop pe care acesta l-ar fi abandonat la un magazin de reparaţii, inclusiv fotografii cu Hunter Biden fumând crack şi texte în care aranja întâlniri cu traficanţi de droguri.

În plus, ar putea folosi propriile sale cuvinte împotriva lui. "Am fost un dependent de crack", a scris el în autobiografia sa din 2021, "Beautiful Things" (Lucruri frumoase - n.r.), pe care procurorii au spus că ar putea să o arate juriului.

Cum vrea să se apere Hunter Biden

Echipa de avocaţi a lui Hunter Biden a încercat, în documentele depuse în instanţă, să pună la îndoială calitatea probelor. În punga de depozitare care conţinea pistolul Colt al lui Hunter Biden s-au găsit urme de cocaină.

Arma a fost găsită în 2018 într-un coş de gunoi de un presupus "gunoier", dar abia cinci ani mai târziu procurorii au testat-o, potrivit echipei juridice a lui Biden. Arma ar fi fost aruncată la gunoi chiar de Hallie, cumnata lui Hunter, cu care acesta avea o relaţie.

Ea ar fi găsit-o în maşina lui, ar fi aruncat-o la coşul de gunoi al unui magazin, după care, în urma unui schimb de mesaje cu el, s-a dus înapoi la magazin, i-a spus proprietarului, dar coşul de gunoi fusese golit şi arma nu mai era acolo.

De asemenea, echipa de apărare susţine că laptopul pe care Hunter Biden l-ar fi abandonat la un atelier de reparaţii de calculatoare din Wilmington în 2019 a prezentat semne de manipulare înainte de a fi obţinut de autorităţile guvernamentale.

Avocaţii apărării au subliniat, de asemenea, recunoaşterea de către procuratură a faptului că formularul de cumpărare a armei aflat în centrul cazului a fost modificat după ce Hunter Biden l-a prezentat unui membru al personalului de la magazinul StarQuest Shooters & Survival Supply din Wilmington.

Hunter Biden şi Ashley Biden sunt cei doi copii ai lui Joe Biden care mai sunt în viaţă. Fiica sa, Naomi, a fost ucisă când era bebeluş într-un accident de maşină în care a murit şi prima soţie a lui Joe Biden, Neilia, mama lui Hunter şi Beau.

Şi ei se aflau în maşină în momentul accidentului, dar au supravieţuit. În 2015, Beau Biden a murit de cancer la vârsta de 46 de ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇