Un nou azil al groazei a fost găsit în Neamț: Oameni cu handicap, ținuți în mizerie și căldură (Foto)

Un nou azil al groazei a fost găsit în Neamț: Oameni cu handicap, ținuți în mizerie și căldură (Foto)

Zeci de oameni cu handicap fizic şi mental au fost găsiți în condiții revoltătoare la un centru de îngrijire din comuna Războieni, județul Neamț.

Reprezentanţii Consiliului de Monitorizare au verificat inopinat acest centru, unde 50 de pacienţi erau înghesuiţi pe 32 de locuri, în condiţii mizerabile.

Pacienţii au între 22 și 86 de ani şi erau ţinuţi fără haine de schimb, fără aer condiţionat, 95% dintre paturi sunt murdare, cu saltele pline de urină și fecale. Mirosul este îngrozitor, dormitoarele sunt suprapopulate.

un-nou-camin-al-groazei-in-romania-oameni-tinuti-i
Foto: Consiliul de Monitorizare

Centrul se cheamă ”Casa Colibri din Războieni”.

ADVERTISING

Existau saltele și lenjerie curate, care au fost scoase din magazie abia în urma controlului, care se va relua miercuri.

62469192
Foto: Consiliul de Monitorizare

Din primele informații, centrul nu are licență de funcționare, transmite ProTV.

„În momentul în care au găsit așa ceva, șocați fiind, colegii noștri ne-au trimis aceste informații și au sunat la autoritățile locale: ANPC, DSP, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). Am mai făcut noi solicitare, am sunat și la Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități și am descris pe larg ce au găsit inspectorii.

În 2018, din ce ne-am mai documentat și noi, a mai fost Avocatul Poporului acolo, tot într-o vizită de monitorizare. Au găsit cam aceleași lucruri.

ADVERTISING

Din ce au mai constatat inspectorii noștri, între timp au schimbat, aveau saltele, fețe de pernă în magazie, dar probabil când vin anunțate vizitele imediat se mobilizează, totul e schimbat, dar după ce pleacă, de fapt aia e realitatea.

Acolo e management defectuos. Toți oamenii de acolo probabil nu au pregătirea necesară, la personalul angajat mă refer. Nu sunt capabili să ducă la bun sfârșit îndatoririle pe care le au pe fișele de post. Trebuie găsită o soluție în așa fel încât vreodată să putem schimba, să dăm o notă de civilizație”, a declarat Emanuel Botnariu, președintele Consiliului de Monitorizare, la Digi24.

ADVERTISING

Consiliul de Monitorizare este o autoritate autonomă, sub control parlamentar, înființată pentru a proteja, promova și monitoriza modul în care drepturile persoanelor cu dizabilități aflate în instituții sunt respectate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇